RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Селищна рада не має повноважень вирішувати релігійні питання.

Так відреагували церковники УПЦ МП Берегометської громади Вижницького району на Буковині на рекомендацію депутатів перейти парафіям УПЦ МП на території Берегометської громади до ПЦУ.

Своє обурення вони висловили у колективному зверненні до селищного голови смт Берегомет Сергія Боднарюка, йдеться на фб-сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ, пише molbuk.ua



Зокрема, дії депутатів громади представники Московської церкви на Вижниччині порівняли з розлученням та одруженням.

"24 травня позачергова 15 сесія Берегометської селищної ради на чолі з селищним головою Боднарюком С. М. показала свою некомпетентність, не знання законів та своїх повноважень. Своїм рішенням селищна рада вирішила, щоб парафії УПЦ впродовж 10 днів перейшли до релігійної організації ПЦУ.

Щоби показати безглуздість їх рішення, наведемо більш зрозумілий приклад. Наприклад, позачергова 15 сесія Берегометської селищної ради проголосувала, щоби чоловік з дружиною, які проживають в смт Берегомет, впродовж 10 днів розлучилися та одружились з іншими людьми. З цього прикладу зрозуміло, що селищна рада не має повноваження вирішувати питання, кому треба розлучитись і з ким треба одружуватись", - йдеться у повідомленні.

Також у зверненні зазнають, що "Українська Православна Церква є самостійною і незалежною у своєму правлінні та устрою".

"У статуті Української Православної Церкви ясно сказано в пункті 1: "Українська Православна Церква є самостійною і незалежною у своєму правлінні та устрою", а також у пункті 2: "Найвищими органами церковної влади та управління Української Православної Церкви є Собор єпископів Української Православної Церкви та священний Синод Української Православної Церкви на чолі з Митрополитом Київським і всієї України".

І справді, нещодавно повідомлялося, що під час собору 27 травня УПЦ МП вирішила від'єднатися від Російської православної церкви.

Проте у виданні ВВС детально розібрали ситуацію і дійшли &at_medium=custom7&fbclid=IwAR0nAgbedJAljQ6VNIc8L3IRDrHX62QmyWFKNzGU9OQmk1UnC8oiumobyAE]висновку, що про повний розрив із Російською церквою наразі не йдеться, це, швидше, лише маскування.

"Уже в неділю, 29 травня, на першому богослужінні після зміни статуту УПЦ митрополит Онуфрій пом'янув патріарха Кирила не як свого патріарха - без ранішого формулювання "великого господина и отца нашего", а просто як одного з предстоятелів церков у диптиху - саме так зазвичай роблять глави помісних церков.

При цьому Вселенський патріарх Варфоломій та ще троє предстоятелів, церкви котрих визнали ПЦУ, пом'януті Онуфрієм не були.

"Фактично ми вчора визначили формат нашої церкви як абсолютно автокефальний", - каже ВВС митрополит Климент. Відмова вживати саме цей термін, за його словами, досить легко пояснюється: "Автокефалію не проголошують, автокефалію отримують. Якби ми вчора проголосили автокефалію, це закінчилося б розколом і глобальною кризою в українському православ'ї".

Співрозмовник ВВС у Константинопольському патріархаті вважає інакше. "Це маскування. Якщо Онуфрій не поминає предстоятелів, які визнали ПЦУ, але при цьому продовжує поминати Кирила, то це просто маскування. Вони не порвали з Москвою".

Свідченням того, що про справжній розрив з РПЦ не йдеться, може вважатися ситуація з миром - спеціальною речовиною, яка використовується у церковних таїнствах. Зараз УПЦ отримує миро з Москви - це прописано у статуті РПЦ.

Проте у рішенні п'ятничного собору міститься формулювання: "Собор мав міркування про відновлення мироваріння в УПЦ". Насправді миро в Києво-Печерській лаврі варили аж до Першої світової війни, всі необхідні "потужності" для цього збереглися.

Зараз, кажуть співрозмовники ВВС, отримувати миро з Москви проблематично через відсутність транспортного сполучення, тож відновлення власного його виробництва виглядає логічним - але воно б у такому разі стало зайвим голосним свідченням того, що УПЦ йде "геть від Москви".

Один з делегатів собору у розмові з ВВС висловив думку про те, що за словами "мали міркування" насправді стоїть звернення до РПЦ за дозволом варити миро самим. Митрополит Климент у розмові з ВВС цього не підтверджує: мовляв, варять його тільки протягом Страсного тижня, тому це питання наразі не на часі, та й певні запаси мира церква ще має.

Ще один аргумент джерела ВВС у Константинополі звучить так: якби справді йшлося про реальний відхід УПЦ від Москви, Російська церква уже б "почала істерику".

Натомість реакція з Москви на рішення собору УПЦ справді наразі є досить стриманою.

Раніше повідомлялося, що у Берегометській територіальній громаді церковні парафії УПЦ можуть перейти до Православної церкви України. Таку рекомендацію ухвалили надати церковнослужителям депутати територіальної громади. На це їм дали 10 днів.
Редактор: Галина Олійник
30-05-2022, 22:17
Коментарів 0 Переглядів 4 190

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.