RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Попри успіхи наших військ, окупанти штурмують міста.

За інформацією Генштабу ЗСУ ворог продовжує наступальну операцію на сході України. Мета – встановлення повного контролю над територією Донецької й Луганської областей.

Про те, чого очікувати далі й що кожен українець може зробити для нашої перемоги, у коментарі для "МБ" розповів директор програми практичної політики Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, пише molbuk.ua





"Перемогу здобуватимемо ще тривалий час"

Напружені бої тривають, російські війська наступають на сході та півдні країни. Тому навіть про натяк на завершення війни немає підстав говорити, каже експерт.

"Те, що в окремих районах та на півночі російські війська відступили, то це тому, що наші сильно натиснули. Проте на тих напрямках, де у нас слабші позиції, відбуваються потужні бої. Росіяни штурмують місто за містом, село за селом. Війна йде повним ходом і ще триватиме щонайменше кілька тижнів.

Так, ми бачимо значні перемоги та успіхи наших ЗСУ. Україна вистояла глобально, відстояла свою державність. Наразі звільнені від окупантів Київщина та північні області. Суспільство мобілізувалося, армія розширилася. До неї приєдналася величезна кількість чоловіків та жінок. У волонтерські лави вступили мільйони українців. Міжнародна спільнота стала на наш бік. Та, попри все, треба зберігати холодний розум і усвідомлювати, що наша перемога буде здобуватися ще тривалий час", – наголошує Олександр Солонтай.

Тим часом Росія не відмовляється від своїх задумів.

"У Росії завдання залишилися незмінними – знищити нас як націю, розгромити Україну, – провадить фахівець. – Спочатку спробувати розгромити наші війська там, де росіяни мають зараз найбільші успіхи, а потім повернутися у всі зони бойових дій, де були раніше. Але вже навіть у Росії починають усвідомлювати, що їхні плани фантастичні та відірвані від реальності.

Це демонструє процес переговорів. Наразі дипломати стоять на місці, усе відбувається у військовій площині. Тобто кожен із супротивників у рамках бойових дій намагається посилити свою переговорну позицію. Та вже станом на сьогодні видно, що на всіх зустрічах дипломатів зникли з порядку денного такі речі, як капітуляція України. Завдяки ефективній обороні України, а подекуди і наступальних операцій позиція Росії змінилася.

До того ж змінилося й місце переговорів. Якщо раніше зустрічі відбувалися на контрольованій Росією Білорусі, де підкреслювалося, що очікують капітуляції України, то сьогодні зустрічі почали відбуватися на території країни НАТО Туреччини. Вона займає прагматичну позицію: і Україні продає "Байрактари", і проти Росії не вводила економічні санкції. Тож Україні потрібно продовжувати боронити країну, допомагати армії, мобілізовувати внутрішні резерви, відновлювати економіку та переходити в режим роботи в умовах воєнного стану. Тоді в майбутньому наші перемовники зможуть мати ще кращі позиції".

"Будь-яка допомога важлива"

Наразі перемога залежить не тільки від ЗСУ, а й від кожного українця, переконаний Олександр Солонтай:

"Під ЗСУ ми маємо на увазі насамперед регулярних військових. Через це у нас інколи виникає відчуття, що саме вони все вирішують, а ми мало на що можемо вплинути. Насправді кожен із нас робить свій посильний внесок у перемогу. В тому числі й українці, які живуть у західних регіонах. Відправляють гуманітарні вантажі, збирають кошти, озброюють вояків, допомагають місцевим адміністраціям на лінії фронту. Навіть у найвіддаленішому західному селі або містечку багато що можна зробити для перемоги.

Зрештою, навіть просто ходити на роботу та сплачувати податки – це також серйозна підмога. Або ж коли ви разом з іншими друзями скинетеся на амуніцію своєму сусідові, другу, знайомому. Чи забезпечите йому такі елементарні речі як харчування, гігієну, чисті шкарпетки та цигарки. Я спеціально наводжу такі дрібні приклади, щоби люди розуміли, що будь-яка допомога є важливою. Навіть якщо людина має змоги віддати не більше ста гривень, то кілька квартир одного будинку разом назбирають уже тисячу гривень, за яку можна купити щось потрібне для військового. І це все дуже важливо".

Політолог переконаний, що Україна переможе, але для цього потрібно докласти ще чимало зусиль.

"Я не маю сумнівів у тому, що ми переможемо. Питання лише у тривалості війни та кількості загиблих. Скільки часу це триватиме, залежить від того, наскільки сильно ми залучимося у цю боротьбу як нація".

Чи можна розраховувати на більшу допомогу з-за кордону? Олександр Солонтай впевнений, що можна:

"Однозначно, так. Жахливі картини на звільнених від російських військ територіях Київщини демонструють світові ще більшу необхідність якнайшвидшої допомоги Україні. Світ розуміє, що від його допомоги залежить, якими темпами ми будемо звільняти окуповані території, а відтак скільки часу буде мирне населення під окупацією. Як ми побачили вже з численних відео та фото, актів, документів, чим довше перебувають населені пункти та люди під окупацією і чим більший масштаб цієї окупації, тим більша кількість воєнних злочинів там відбувається. Тому світові лідери цього тижня особливо звернуть увагу на необхідність посилення і підтримки України для того, щоб уникнути величезної кількості злочинів на окупованих територіях".

Експерт вважає, що не варто на державному рівні звинувачувати світ у недостатній допомозі чи зволіканні.

"Якщо ми закидаємо світові як претензію те, що він пізно відреагував, то світ може закинути претензію і нам. Мовляв, невже владі потрібно було до цього всього допустити, щоби зрозуміти, що пріоритетно потрібно було готуватися до оборони. А вже потім займатися всіма іншими проєктами. Тобто світ, звичайно, може стерпіти наші звинувачення, а може і різкіше почати висловлюватися у наш бік. Уже й так починають публікувати то зведення ЦРУ про те, що українську владу попереджали про загрозу, то звернення політиків, у яких вони нагадують свої заяви про те, що попереджали Україну. Тому я був би дуже обережний із тим, щоби комусь щось закидати. Адже ми маємо від них отримати не дискусію, правильно чи неправильно вони зараз роблять, а гроші, зброю, обладнання, дипломатичну підтримку", – переконаний О. Солонтай.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
7-04-2022, 10:39
Коментарів 0 Переглядів 1 593

Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!