RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Якщо попередніми роками область пасла задніх за темпами вакцинації від коронавірусу, то зараз ми – впевнені "середнячки".
Наразі Буковина перебуває на 13-му місці в Україні за кількістю щеплених.

Про це йдеться у публікації "Молодого буковинця" від 10 лютого, пише molbuk.ua



"Тобто після нас є ще 12 областей із нижчими темпами вакцинації. А ми зараз на дуже пристойному місці, фактично, відповідаємо середньому українському показнику. Для нас це дуже велике досягнення, бо ми в такому становищі десь близько півтора місяця. А до того весь 2021-ий рік завжди перебували на 4, 5, 6-му місцях знизу", – зазначає заступниця директора департаменту охорони здоров’я ОДА Марія Поліщук.

Ще трохи – і буде половина

Серед причин таких показників чиновниця вказує на відчутне зниження темпів вакцинації по всій Україні. Водночас на Буковині вони залишилися більш-менш стабільними.

"Ми продовжуємо, хай невеликими темпами, але достатньо ефективно проводити щеплення. Тоді, як регіони, в яких відзначалися дуже високі темпи, значно їх знизили. Чому так, важко сказати.

Можливо, вони втомилися або вичерпали резерв охочих щепитися, а ми ще ні. Нам ще трішки – і ми досягнемо половини щепленого дорослого населення області", – сподівається посадовиця.

Завдання-мінімум наразі – вакцинувати принаймні 80 відсотків буковинців, які уклали декларації з сімейними лікарями. Але поки що до таких цифр далеко, зауважує Марія Поліщук і називає останні дані щодо щеплень на Буковині.

Зокрема, станом на 8 лютого в області налічують 589 тисяч щеплених першою дозою. Це 49 відсотків від кількості буковинців, які уклали декларації з сімейними лікарями. Загалом же в області, за статистикою, мешкає 891 тисяча осіб. Із них 182 тисячі – діти, решта – майже 710 тисяч – доросле населення. Тобто декларації не уклали понад 100 тисяч буковинців. Якщо рахувати від загальної кількості дорослого населення області (цієї 891 тисячі), то першою дозою щеплені 42 відсотки людей.

Щодо другої дози, то тут відмінність від кількості щеплених першою невелика: 47% вакцинованих повністю з числа задекларованих, або 45% від кількості усього дорослого населення області. Наразі цих 2 відсотки очікують, коли мине необхідний термін, щоби вакцинуватися другою дозою.

"Одночасно триває кампанія щеплення бустерною дозою, це теж дуже важливо. Ми починаємо з себе, тобто медичних працівників. Далі нас дуже турбують соціальні працівники, ми би хотіли серед них більшої активності. Так само, працівники закладів освіти. Тобто у нас є 3 соцпрошарки, які дуже багато контактують із людьми і мають високий ризик захворіти. Станом на 9 лютого в області бустерною дозою щеплена 7 931 людина", – додає Марія Поліщук.

"Їх треба повести в реанімації, щоб побачити муки хворих"

Чиновниця зауважує: на жаль, тільки застосування обмежувальних заходів або біда можуть змусити наших людей щепитися.

"Стимулом для вакцинації стає не ризик занедужати, а бажання кудись поїхати за кордон, розважитися, острах, що не допустять до роботи тощо. А от здоровий глузд – щепитися, щоби не захворіти, – на жаль, не працює, – констатує посадовиця. – Також досвід показує, що щепитися не йдуть доти, доки щось не трапиться погане. Я навіть знаю такі родини, які з релігійних переконань не вакцинувалися, доки хтось із родичів важко не захворів і помер. Аж тоді вони усвідомили, наскільки це величезна проблема. Адже навіть сьогодні є люди, які вважають, що коронавірусу не існує. Знаєте, я би зробила таке прозоре вікно і проводила їх всіх повз реанімацію, щоби кожен подивився, як страшно мучиться людина, яка знаходиться на кисневій терапії. Гадаю, це теж зіграло би роль".

Нещодавно у департаменті охорони здоров’я проаналізували дані щодо кількості щеплених осіб віком 60+ у громадах області. Марія Поліщук запевняє: ці показники приблизно відповідають тому, яке місце в області в цієї громади за загальною кількістю щеплень.

"Дуже низькі показники у колишньому Путильському районі. Усі громади Путильського району мають показники нижчі, ніж 25 відсотків, за кількістю вакцинованих віком за 60 років. Також дуже низькі показники порівняно з іншими мають громади колишнього Сокирянського району. Особливо відстає Вашківецька громада. Там щеплених осіб віком 60+ близько 25 відсотків. Незадовільними є темпи щеплення у колишньому Сторожинецькому районі (Петрівецька, Кам’янецька та Сторожинецька громади). А ще – у двох селах Чернівецької громади – Чорнівці та Коровії", – перелічує посадовиця.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
12-02-2022, 19:30
Коментарів 0 Переглядів 1 405

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.