RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


З першого лютого на Буковині розпочалася кампанія зі щеплення дітей до шести років від поліомієліту. Та з цим є чимало проблем.

Детальніше про це йдеться у публікації "Молодого буковинця" від 10 лютого, пише molbuk.ua



Вакцинацію проводять у декілька етапів. Під час першого щеплюють дітей до шести років, які не мають жодної дози вакцини. Вакцина в ін’єкціях і складається з двох доз із перервою в місяць.

Під час другого етапу щеплюватимуть оральною поліовакциною (ОПВ). Вона – у формі крапель і також складається з двох доз із перервою у місяць.

Батьки ризикують здоров’ям та життям дітей

Терміново вакцинувати нещеплених вирішили після того, як нещодавно діагностували вже два випадки паралічу через це вірусне захворювання – у дітей із Рівненщини та Закарпаття. Ліків від недуги не існує, єдиний захист – щеплення. Поза тим, на Буковині показники щеплень нижчі, ніж в країні.

"Середньостатистичний рівень щеплення від поліомієліту – 80 відсотків, на Буковині – 73%, нам є куди рухатися. Щоби здобути колективний імунітет, треба близько 95 % вакцинованих", – зазначає директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Чорний.

Зважаючи на те, що Рівненська та Закарпатська області знаходяться по сусідству з Чернівецькою (через один регіон), ризик поширення поліомієліту на Буковині надзвичайно високий, наголошує епідеміолог обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Падурару:

"На території нашої області – дуже високий ризик поширення вірусу поліомієліту, що створює загрозливу ситуацію. Активна міграція населення може привезти до того, що вірус потрапить до нас і буде поширюватися серед незахищених дітей. А таких дітей чимало. До прикладу, за 2021-ий рік на Буковині щепленнями охоплені лише 73 відсотки дітей до року. Тобто майже 30 відсотків маленьких буковинців не захищені. А це небезпечно, адже поліомієліт – страшна хвороба. А головне, її дуже важко позбутися. Бо вірус поліомієліту швидко поширюється і дуже довго зберігає свою життєдіяльність у навколишньому середовищі", – пояснює Юрій Падурару.

На Буковині 7346 дітей віком до року не отримали жодного щеплення від поліомієліту. Причому в 52% випадках від вакцинації відмовилися батьки, розповіла головна санітарна лікарка області Наталія Гопко.

"На жаль, більше як половина дітей віком від шести місяців до шести років не щеплена саме через відмову батьків. Зокрема, в області із понад 7 тисяч невакцинованих дітей 3800 не отримали щеплення саме через відмову батьків. Але батькам варто усвідомлювати, що вони наражають малюків на небезпеку. Адже дитина, яка не отримала інактивованої вакцини, потрапляючи в середовище, де щеплюють уже оральною поліомієлітною, має ризик інфікуватися", – наголошує Наталія Гопко.

"Просимо батюшок, щоби вплинули на парафіян"

Утім, поки що до батьків не надто дійшло, судячи з показників щеплень за підсумками першого тижня кампанії. Зокрема, станом на 5 лютого в Україні першою та другою дозами інактивованої вакцини щепили 9 273 дитини віком від 6 міс до 6 років. Із цієї кількості лише 3% – в Чернівецькій області. Це найнижчий показник після Львівщини (там взагалі 2%).

Проте Юрій Падурару запевняє: уже станом на початок наступного тижня ситуація відчутно зміниться на краще, і зараз над цим посилено працюють з батьками, релігійними громадами.

"На жаль, часом релігійні переконання батьків беруть гору над усвідомленням ризиків захворювання. Саме ці мотиви здебільшого впливають на відмови в нашій області. У деяких громадах чимало сіл, де значна кількість населення є віруючими різних течій, саме вони масово відмовляються від щеплень. Тому ми працюємо і з лідерами цих релігійних громад, пресвітерами, батюшками, щоби вони дали дозвіл парафіянам на отримання щеплень. І вже маємо кілька випадків, коли людей вдалося переконати", – каже Ю. Падурару.

Як розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я ОДА Марія Поліщук, поліомієліт передається через брудні руки, воду, контакти з виділеннями хворої людини тощо.

"Найчастіше інфікуються діти, які взагалі не отримали щеплення. Найбільш уразливими є малюки до одного року, у них симптоми найважчі", – пояснила Марія Поліщук.

За її словами, у частини інфікованих хвороба минає без жодних ознак. Однак найнебезпечнішим симптомом є гострий в’ялий параліч, який здатний розвинутися лише за декілька годин.

"Він призводить до інвалідності або навіть смерті, оскільки вірус вражає дихальні м’язи", – каже Марія Поліщук.

Марія Поліщук наголошує, якщо діти не отримали належних щеплень, необхідно звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Щеплення безкоштовне.

До теми

Згідно з календарем профілактичних щеплень, дитина віком до шести років повинна бути щеплена чотири рази. Загалом дітей щеплюють від поліомієліту шість разів:

-у 2 та 4 місяці від народження – інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);

-у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
12-02-2022, 11:33
Коментарів 0 Переглядів 1 564

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.