RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Чернівчани активно засмічують каналізації, а потім нарікають на те, що все у місті старе і погано працює. Тим часом комунальники старанно та покірно чистять каналізації. Вони вже звикли до критики і що їм рідко дякують за роботу. Просять лише про одне – перш ніж вкинути в унітаз чи каналізаційний люк якесь чергове неподобство, добре подумати, чи варто.

Детальніше про специфіку роботи кореспондентка "МБ" розпитала у начальника дільниці каналізаційних мереж "Чернівціводоканалу" Василя Солонара, пише molbuk.ua



"Це суцільний сміттєпровід"

Розмовляли у провулку Вірменському біля каналізаційного колодязя глибиною 3 метри – саме там на той момент працювала бригада. Виглядало це так. Один із працівників у спецодязі спустився в колодязь. Він був обмотаний мотузкою, яку тримали двоє робочих, що залишилися нагорі.

"Це страховка, бо всяке буває, людині може стати зле від нестачі повітря, газів", - пояснили мені.
Працівник вибирав найбільші забруднення, які могли би завадити потім промити трубу, - намул, гравій тощо. Запах довкола стояв характерний, міцний. Стало дуже шкода чоловіка в каналізації. Та, схоже, він уже звик. Ось його витягнули нагору з повним відром усілякої всячини. Він спокійно переодягнувся, обмився і бригада відправилася на іншу точку.

"Це був лише підготовчий етап, - пояснює Василь Солонар. – Саму промивку проводитимемо за кілька днів. Спочатку ж наш працівник вручну вибирає усі великі засмічення – намул, гравій, уламок бруківки чи бордюру…"

Співрозмовник з прикрістю зазначає, що всі каналізаційні мережі у місті наразі – це "суцільний сміттєпровід".

"Тут можна знайти все: від засобів жіночої та чоловічої гігієни до каструль, запчастин автомобілів, уламків битого скла. А якщо ми працюємо в районі якихось лікарень, то натрапляємо на велику кількість бинтів, шприців… Направду наша робота не з тих, якої би побажав іншому", - зізнається пан Василь.

Каналізація засмічується двома шляхами: тим, що люди зливають в унітаз, і тим, що вкидають у відкритий люк, пояснює начальник дільниці:

"Наприклад, хтось із мешканців украв люк, заявку про відсутність покришки не відразу передали до водоканалу. А тим часом інший іде, несе пакет зі сміттям. Побачив відкритий колодязь і думає – а чого маю мучитися? І бахнув туди. Так з часом і забивається. Також діти, граючись, можуть шину вкинути у відкритий люк".

"Розвелося дуже багато пацюків"

Найбільше у каналізації знаходять решток їжі, особливо до та після свят.

"Усі господині до свят готують їжу, а потім їм тяжко той борщ винести – треба злити в унітаз. І через це по каналізаціях дуже багато розводиться пацюків. Часто вони прогризають резинові гофри, що між унітазом і трубами, та пролазять до людей у квартиру. І у підвалах їх купа. Був такий випадок на вулиці Ентузіастів, коли ми приїхали на виклик, а одна старенька бабуся відчинила вікно і каже: "Хлопці, тут ввечері так багато кроликів бігає біля люка!" Насправді ж то були не кролики, а пацюки", - розповідає Василь Солонар.

Біля медзакладів дуже багато шприців.

"Буває, ми виконуємо роботи в мікрорайонах, де є інфекційні відділення лікарень. Не завжди там працюють станції знезараження. Якось ми біля однієї з лікарень проводили ремонтні роботи - там була тьма тих шприців, плавали зверху. Ми навіть фотографували те все і викликали завгоспа, щоби продемонструвати йому картину. Ситуація була не з приємних. Але що поробиш, мусили працювати, старалися більше машинами те все витягувати, бо руками було небезпечно торкатися. Санітаркам, мабуть, ліньки виносити сміття, от вони й зливають те все в унітаз".

Та найбільше забивають каналізацію вологі серветки.

"Бо ганчір’я, як правило, від цього агресивного середовища розкладається, а от віскозні серветки збиваються у великі квачі, набухають у трубі і утворюють такі затички, що потім витягнути неможливо", - зауважує Василь Михайлович.

Крім цього, у каналізаціях робітники знаходили монети, патрони і дуже багато чайних ложечок та вилок. Натрапляли навіть на запчастини від "Жигуля".

Щодня до водоканалу від мешканців поступають від 10 до 40 заявок на прочистку каналізації. Особливо після сильних злив. Адже у старому місті разом течуть і дощові води, і каналізаційні стоки. Загалом у місті – понад 300 кілометрів мереж. Працівників при цьому не вистачає: на 27 посад лише 20 людей. Через це змушені працювати майже удвічі більше.

"Свого часу, коли почалася Польща, дуже багато людей втекло туди. Хоча у нас також непогані зарплати – у середньому від 10 тисяч гривень і вище", - запевняє Василь Солонар.

На жаль, мешканці не цінують роботу комунальників.

"Переважно вислуховуємо від людей нарікання замість подяки. Мовляв, чому не приїхали швидше, коли поміняють старі мережі, чому так довго… Але в нас уже імунітет на ці всі докори, просто мовчки робимо свою роботу. Яка, до речі, з підвищеною небезпекою. Через шкідливі умови праці наші працівники отримують щодня по пів літра молока".

Багато мереж дуже зношені, адже у старому місті прокладені ще австрійські бетонні труби, яким понад сто років.

"Як то кажуть, зі старої жінки молоду не зробиш, так і тут. На той момент, коли ці австрійські труби виготовлялися, вони були суперові. Теперішні мережі стільки можуть і не прослужити. Але стан їх зношений – не через те, що вони погані, а тому, що експлуатуються вже тривалий термін. Є й діряві, звичайно. Тому так багато провалів на аварійних ділянках, особливо навесні", - пояснює начальник дільниці.















Що не можна викидати у каналізацію:

- залишки їжі: кістки від риби та м`яса, залишки жиру, зіпсовані овочі та фрукти, огризки, кісточки від вишні та інших плодів, шкірку від кавунів та динь тощо;

- засоби особистої гігієни, підгузки;

- чайну та кавову заварку;

- ганчірки, мочалки, губки для миття посуду;

- поліетиленові пакети, залишки від упаковки продуктів;

- жувальні гумки, зубну нитку, пластир тощо;

- використаний наповнювач від котячого туалету;

- мертвих акваріумних рибок, пацюків, хом`ячків тощо;

- предмети з пластику, скла, металу

- будівельне сміття.

Куди звертатися, якщо у вас забилася каналізація:

Номер телефону: 54-16-96.

Спочатку бригада виїде та огляне місце засмічення, потім візьметься за прочистку каналізації. Для виконання обох етапів робіт потрібно заключати окремі договори і проводити передоплату.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
6-02-2022, 16:03
Коментарів 0 Переглядів 3 793

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом
«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Стрічку знімали впродовж 10 днів у Карпатах та на кількох локаціях у Чернівцях

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.