«Дорослим їх навіть шкода їсти, а малеча радіє»: буковинка виготовляє пряники із натуральних продуктів - МБ

новини / Новини Чернівців
2 903
0

Олена Шурхай із села Нелипівці на Кельменеччині вже три роки займається виготовленням пряників. Для неї це просто заняття, а справа душі.

Раніше Олена працювала в лабораторії на цукровому заводі. Деякий час була художницею в будинку побуту в Білорусі (її чоловік із цієї країни), йдеться в публікації "Молодого буковинця".





Уже 15 років жінка продає на ринку в Кельменцях мед із власної пасіки, яка дісталася їй від батька. А в останні три роки на прилавку з’явилися і пряники.

– У мене був потяг до того, щоби щось почати виготовляти. Деякий час я в’язала гачком іграшки, малювати дуже любила, випікати. А якось виникла ідея спробувати випікати пряники. Тим більше, що маємо свій натуральний мед. Перші пряники в мене не вийшли. Навіть думала, що більше їх не робитиму. Та минув місяць, і я собі думаю: "Ну як, люди роблять, а в мене не вийде?" Спробувала знову. Вчилася по відео. Вийшли кращі, але мені все ж не подобалися. Змінювала рецепти тіста, аж поки не знайшла той, який був найсмачніший, – розповідає жінка.

"Думала, що складні малюнки не вийдуть"

Пряники виготовляє лише з натуральних продуктів. Для випічки бере домашні яйця, мед. Жодних хімічних домішок і ароматизаторів. Каже, що ця справа приносить їй задоволення, хоч на розмальовування пряників йде чимало часу і сил.



– Спочатку робила на пряниках найпростіші малюнки з глазурі. Думала, що в мене складніші не вийдуть. Одна справа – малювати пензликами на папері, а зовсім інша – на глазурі. Робила для себе, для сім’ї, пригощала сусідів. Та помалу навчилася. Якби мені хтось показав, що і як робити, як б навчилася швидше. А так переглядала лише відео. Дивлюся, людина залила одну деталь, іншу – і готово. Я пробую, а в мене все зливається. Потім зрозуміла вже, що кожний елемент на прянику потрібно спочатку просушити, а потім наносити інший. І коли вже все готово, пензликом і харчовими фарбами можна промальовувати деталі, – пояснює жінка.



"Дітки їдять із задоволенням"

Щоб розмалювати пряник із складним малюнком, майстриня витрачає більше години. Деякі пряники схожі на справжні картини. Для цього жінка розфарбовує їх в акварельному стилі, малюючи пензликами по білій глазурі. Щоб їх намалювати, іноді йде кілька годин.
Виготовляє пані Олена навіть 3D-пряники. Наприклад, у вигляді пасхального яйця, з маленькими пряничками всередині.
– Буває, що люди дивляться на пряник і запитують: "А як його їсти? Вони ж такі гарні". А от дітки не думають довго – їдять із задоволенням, – жартує жінка. – Їм такі малюнки дуже подобаються.



Найбільше пряників пані Олена готує до свят, робить їх тематичними. Тоді на них і попит кращий. Зазвичай, люди купують їх на подарунки.

– Щоправда, ринок, та ще й в райцентрі, – не дуже добре місце для продажу пряників. Тож сестра змогла домовитися, щоб мої пряники виставляли на продаж у двох торгових точках на Калинівському ринку і в магазині "Смайл" на Театральній площі. А ще я створила сторінку у фейсбуці "Медові пряники" і там показую свої роботи. Коштують вони від 30 до 70-75 гривень, залежно від розміру і складності малюнку.

Пряники з медом стоять до пів року і не псуються.








«Дорослим їх навіть шкода їсти, а малеча радіє»: буковинка виготовляє пряники із натуральних продуктів - МБ






Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Скільки часу щотижня приділяти фізичній активності, аби довго жити - відповідь вчених
01:45
Ці три рослини потрібно обрізати в січні: будуть краще рости після зими
01:30
Що необхідно їсти і пити відразу після тренування, щоб наростити м'язи
01:15
Ці прилади тягнуть найбільше світла: вимикайте їх після користування
01:00
Курятина ніколи не буде сухою, якщо скористатися цими хитрощами
00:45
Як зберігати мед, щоб він не кристалізувався: поради, які варто знати
00:30
Які продукти є найкращими для сніданку: легко запам'ятати
00:15
І навіть кава: продукти, які можуть прискорити ваше старіння
30 січня, 2025
23:57
Держсекретар США запевняє, що Трамп всерйоз налаштований щодо Гренландії
23:42
Гороскоп на 31 січня: Тельцям - приємні моменти, Левам - ділова пропозиція
23:35
Як почистити часник за 10 секунд: чотири способи від шеф-кухарів
23:17
СБУ викрила російських командувачів, відповідальних за удар по гіпермаркету в Харкові
22:56
Постачання нафти через найбільший у РФ порт зупинилося після атаки українських дронів
22:38
За рік борг України перед Світовим банком зріс на 65%
22:18
Чотири знаки Зодіаку отримають особливий шанс: карти Таро обіцяють їм неймовірні зміни
21:57
Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні
21:43
Комбінат хлібопродуктів та нежитлові будівлі: яке майно хочуть продати на Буковині у 2025 році
21:19
Генштаб ЗСУ: армія РФ атакувала 85 разів від початку дня, найбільше – на Покровському напрямку
21:00
Сьогодні - найтепліший день, відзавтра - похолодання: погода на Буковині
20:40
На Буковині парафія УПЦ МП поскаржилася уряду США на «фальшиві» збори щодо переходу в ПЦУ
20:20
Міськрада Чернівців просить Зеленського демобілізувати військових, які 3 роки на фронті
20:00
У центрі Чернівців пропонують облаштувати містечко народних майстрів
19:40
Реформа МСЕК: за якими критеріями встановлюватимуть групу інвалідності
19:20
У Києві запровадили оголошення хвилини мовчання у громадському транспорті
19:00
Буковинський - на Іллі Міського: у Чернівцях перейменували провулок
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм