RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Уряд запровадив державне регулювання цін на низку харчів до кінця дії карантину. Відповідну постанову Кабмін ухвалив на засіданні 12 січня.
Цим рішенням Кабмін заборонив встановлювати торговельну націнку понад 10% на ряд продуктів.

Наприкінці 2021 року уряд встановив граничну націнку на хліб пшенично-житній та батон, йдеться в публікації "Молодого буковинця".



Зараз до цього списку додали ще дев’ять продуктів:

- крупу гречану;
- цукор-пісок;
- борошно пшеничне вищого ґатунку;
- макаронні вироби вітчизняного виробництва;
- молоко пастеризоване жирністю 2,5%;
- олію соняшникову;
- яйця курячі категорії С1;
- птицю (тушку курячу);
- масло вершкове з жирністю 72,5%.

Своє рішення уряд мотивує тим, що за попередній рік ціни на ці продукти, які мають особливий попит із боку вразливих верств населення, суттєво зросли.

"Просто поставили перед фактом"

Дві великі торговельні мережі виступили проти державного регулювання цін, заявивши, що з ними ніхто не радився.

Зокрема, компанія METRO Україна закликає уряд скасувати цю постанову.

– Оптова бізнес-модель та операційні процеси нашої компанії дають нам можливість пропонувати покупцям конкурентні ціни на всі товари нашого асортименту, у тому числі й на соціально значущі. Окрім того, ринок торгівлі в Україні сам по собі є надзвичайно конкурентним, що стимулює його гравців до постійного вдосконалення пропозицій. Однак державне регулювання цін, на жаль, повертає нас до радянських методів планової економіки, що може призвести до дефіциту товару на полицях магазинів, – коментує Олена Вдовиченко, директорка METRO Україна.
Гендиректор мережі АТБ Борис Марков заявив, що встановлена планка націнки не більше 10% "не покриває витрати операторів ринку на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги. А отже, цілком може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів та розуміння порядку їх ціноутворення".

– Виробники сьогодні змушені підвищувати ціни з причин зростання цін на енергоносії, а також інших факторів, що впливають на формуванні собівартості продукції. Причому ця тенденція, за багатьма прогнозами, тільки посилюватиметься… Багато виробників уже заявляють про неефективність постанови, яка не вирішує для них базових проблем (витрат на енергоресурси, сировину тощо), – пише гендиректор АТБ.

"Погіршиться якість, або зменшиться упаковка"

Економіст Андрій Новак пояснює, що таке рішення уряду призведе до погіршення ситуації як для виробників, так і для торговців.

– З одного боку, держрегулювання цін на соціальні продукти ніби благородна мета з боку уряду. Але є маленький нюанс: ми з початку незалежності живемо і працюємо в умовах ринкової економіки, а не комуністичної. А в ринковій економіці держава не може встановлювати ціни. Вони формуються із собівартості продукції та попиту і пропозиції товару на ринку.

- Якщо ж штучно обмежувати торговельною надбавкою чи взагалі ціною, то виробник змушений звільняти працівників, менше сплачувати податків. І в результаті благородна мета обертається негативними економічними процесами. Зараз у всіх виробників зросла вартість продукції через різке зростання цін на всі енергоресурси (газ, електроенергію, пальне). Заходи, яких вживає уряд, будуть змушувати виробників використовувати маркетингові методи, щоб покрити витрати. Чи виготовляти товар гіршої якості, а чи зменшувати упаковку… Може бути й таке, що торговці просто не продаватимуть продукти, які підпадають під державне регулювання, адже їм це не вигідно, – пояснює Андрій Новак.

Такої ж думки дотримується Богдан Сторощук, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії менеджменту та адміністрування Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича.

– Це, однозначно, неефективне рішення. Воно вводиться через стрімке зростання цін на продукти. Глобальні причини цього дві. Перша – у нас монополізовані ринки, абсолютно всі. У розвинених країнах уряди здійснюють дуже сильну антимонопольну політику. У нас немає такої політики навіть на національному рівні. Як свідчить історія, і це підтверджується математично: за монополії ціни завжди будуть вищими, обсяг продажу меншим і якість гіршою. Друга глобальна причина – ми вже декілька років маємо позитивний платіжний баланс. Тобто обсяг валют, що йде в Україну, перевищує обсяг, що йде з країни. Пропозиція долара в цілому протягом останніх років перевищує попит на нього. Відповідно, є тенденція до зміцнення долара і зростання цін на вітчизняні товари.

- Держава хоче регулювати ціни через карткову систему. Історія свідчить, що успішних прикладів такої діяльності не було. Навіть у розвинених країнах картки використовувалися короткотривало, коли були реальні проблеми. Бізнесу потрібно покрити витрати на ці продукти. Якщо їм це не вигідно, вони перестануть цим займатися. Відповідно, навіть товари за картками стануть у дефіциті, виникатимуть зловживання, посилиться корупційна складова, - пояснює Богдан Сторощук.

"У збиток ніхто не стане працювати"


Заступник директора Чернівецького хлібокомбінату Василь Сандуляк розповідає, що на якість продукції таке рішення не вплине, але може позначитися на обсягах виробництва та працівниках підприємства.

– На якість воно не вплине однозначно. Адже для нас важливіша якість, аніж кількість. Звісно, можемо трохи менше продукції виробляти. Але ми як купували якісне борошно, так і продовжимо це робити. Це може вплинути на ціну, адже в збиток ніхто не стане працювати. Також ми не зможемо підвищувати працівникам заробітну плату, можливо, не уникнути скорочення. Якщо підніметься ціна на паливно-мастильні матеріали, на сировину, в першу чергу на борошно, у нас не буде іншого виходу, як підвищувати ціни, – пояснює Василь Сандуляк.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
23-01-2022, 12:19
Коментарів 0 Переглядів 2 758

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.