RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


День Соборності України був заснований, щоб громадяни нашої країни пам'ятали про важливість свободи і незалежності держави, в якій живуть.

УНІАН розповість про історію виникнення свята і допоможе вам привітати своїх близьких.



День Соборності України 2022 - історія і традиції

Згідно з офіційними джерелами, 22 січня 1918 року Центральна Рада на IV універсалі проголосила, що відтепер Україна є незалежною державою. Через рік, 22 січня 1919 року підписали Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Це означало, що республіки об'єднуються і створюють єдину державу. Пізніше домовленість назвали "Акт Злуки".

Незважаючи на підписаний акт, об'єднання територій не відбулося, але така дія істотно вплинула на політичну ситуацію в країні. У 1990 році, напередодні річниці, між Києвом і Львовом десятки тисяч людей, тримаючись за руки, вишикувалися в "живий ланцюг". Така акція підтверджувала стійкість і єдність українського народу.

У 1999 році чинний президент Леонід Кучма офіційно встановив свято 22 січня, як День Соборності України. 13 листопада 2021 року президент Петро Порошенко заснував 2 свята: День Соборності України (22 січня) та День Гідності та Свободи України (21 листопада).

Цікаві факти про День Соборності України

"День соборності ми знаємо як особливий день в історії України, який пов'язаний саме з тим, що проголошено було акт Злуки Української Народної республіки (УНР) і Західно-Української Народної республіки (ЗУНР) у 1919 році. І сама подія, яка відбулася у 1919 році, - була дійсно історичною. Зрозуміло, що це був короткий період. Усі моменти, які пов'язані зі спільною державою, вони зрозуміло, що не відбулися, але ж сам факт, що у результаті, - з одного боку революція в Російській імперії, а з іншого боку розпад Австро-Угорської імперії, - виникають дві українські держави", - УНР і ЗУНР.

Козловський затверджує, що історія такої соборності полягала у тому, що вже були історичні бажання у тієї частини українського народу, яка була наповнена розумінням важливості державотворення. Але ж на той час була вже така суттєва різниця між цими територіями, політична, економічна, соціальна, міжнародна і т.д., тому що була різна історична доля цих земель.

"Треба сказати, що для ЗУНР був більш такий характерний акцент на створення національної держави, а в УНР акценти більше ставились на соціальних питаннях, прав національних меншин і т.д. І в УНР була молода інтелегенція, діячі, романтики, а в ЗУНР вже було більше досвіду, я б сказав, політичної боротьби, і вони були більше прагматиками".

Історик каже, що сам факт того, що вони дійшли згоди і створили цю саму Злуку, є таким прикладом, що у таких складних умовах люди, які формувалися за різних історичних обставин, усе ж таки знайшли згоду, знайшли розуміння, переступили через власні амбіції, і було підписано акт Злуки.

До справжнього об'єднання справа не дійшла, тому що буквально через декілька днів та частина, яка була ЗУНР, опинилася у ситуації війни з Польщею, акт фактично перестав бути чинним, і потім денонсували його, але все ж таки це має величезне історичне значення як факт такого реального об'єднання українців, українських земель в єдиній соборній державі, - тобто ідея соборності, унітарності, єдності, у той час проявила себе у повній мірі.

"Ми пам'ятаємо, що ситуація була важка. Знову ж таки, практично повторює і сучасну ситуацію: був ворог, який йшов з боку Росії, з бажанням повернути Україну в зону своїх інтересів, а з іншого боку, - був певний розбрат, тому що існували не тільки регіональні особливості, було що безліч різних факторів. Ми пам'ятаємо, і той же Махно з його армією і його впливом на півдні і сході. І не змогли домовитись усі, не змогли об'єднатися остаточно усі елементи з одного боку, а з іншого боку було недостатньо комунікації між владою і населенням. Велика кількість людей не усвідомлювала свою відповідільність, було інфантильним і переживало стан такого очікування, коли воно усе завершиться. І фактично не брали глобальну відповідальність за свою державу, яка тільки постала".

Козловський вважає, що саме ці уроки також зараз важливі, тому що у нас є і фактор зовнішньої агресії, і небезпека війни, і ще є багато людей, які знаходяться у такому стані безвідповідальності. Усе це говорить про те, ми повинні виносити історичні уроки і пам'ятатати, що у нас одна єдина соборна Україна.

День Соборності України - привітання та листівки



День Соборності Україна відзначає,

Хай всі проблеми вона долає.

Бажаю країні вільною бути,

Про війни назавжди забути.

Хай лунає пісня солов`їна,

Процвітає з кожним днем країна.Вітаю з Днем Соборності України і від душі бажаю завжди любити свою країну, пишатися своєю історією і своїм народом. Нехай Україна буде гордим птахом у зграї світових країн, нехай кожен день дарує українцям свободу думки, відчуття щастя, мир і світлу надію.

***

З днем соборності, єднаймося за волю!

Майорить над нами синій стяг

З жовтими достиглими полями,

У віршах оспіваний й піснях.

Зичимо в цей день добра та миру,

Злагоди братерської навіки,

Посміхайтесь і радійте щиро,

Воля наша без границь довіку!

Вітаю з Днем Соборності України і побажати від душі хочу єдиного духу народу, великої сили і могутності, міцної дружби і братньої допомоги, взаємоповаги і розуміння, вірних цілей і високих прагнень, одного чистого і мирного неба на всіх.

***

З днем Соборності, держава,

Будь багата, щира, жвава.

Хай народ тебе цінує,

Зберігає та шанує!

З величезним святом, люди,

Хай країна добра буде.

Мир панує та завзяття,

Хай цвіте країна, браття!



Вітаємо жителів України з Днем Соборності, з днем єднання українських земель. Всім нескінченного щастя, міцного здоров'я, благополуччя. Нехай життя в нашій чудовій країні буде для кожного в достатку, радості, спокої. Нехай завжди над нашими землями світить сонце, і всім нам тут буде світло, тепло і затишно!

***

З Днем соборності, свободи і єднання!

Кожен день — із вечора до рання

Хай дарує Вам приємні миті,

Будете завжди теплом зігріті.

Радості, здоров’я, довгих літ...

Хай до Вас добрішим буде світ!

22 січня ми святкуємо День Соборності України - день, що символізує єдність земель України. Всім жителям країни посилаємо свої привітання та побажання кожному з нас зберігати силу духу, бадьорість і оптимізм. Нехай в кожній родині панує мир і спокій, любов і взаєморозуміння. Ми віримо в наше світле майбутнє і будемо сприяти розвитку і процвітанню улюбленої країни.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
22-01-2022, 08:45
Коментарів 0 Переглядів 839

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.