Серцево-судинні захворювання лідирують в трійці головних причин смертності у світі. Тому вкрай важливо займатися підтриманням здоров'я судин. Дієтолог-нутриціолог Лера Лавскі розповіла, які продукти найкорисніші для серця і судин.
Експерт порекомендувала стежити за артеріальним тиском і рівнем холестерину.
"Для зміцнення стінок судин допоможе вітамін С, який найбільше міститься в шипшині, квашеній капусті, чорній смородині та ківі", — порадила Лавскі.
"Також здоров'я судин підтримують Омега-3 жирні кислоти. Вживайте не рідше трьох разів на тиждень червону рибу дикого вилову, а також насіння льону і кедрові горіхи", - рекомендує дієтологиня.
Колаген у кісткових бульйонах - це також корисний для серця і судин продукт. Часто слабкість судинної системи пов'язана з нестачею колагену. Він є структурним елементом стінок судин.
"Магній в горіхах і насінні підтримує нормальний рівень артеріального тиску, оскільки здатний знижувати стресове навантаження", - сказала Лавскі.
"Для зниження високого рівня холестерину, який впливає безпосередньо на здоров'я серцево-судинної системи, вживайте щодня цибулю і часник. А також вітаміни групи В, які містяться в бобових, субпродуктах і хлібі грубого помелу", - резюмувала фахівець.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram