Кутя - традиційна страва Різдвяного Святвечора, якою розпочинають трапезу напередодні свята, 6 січня. У класичній куті містяться пшениця, мед, мак, горіхи, сухофрукти. Це смачно, поживно, але не всім і не завжди корисно.
Кому не можна їсти кутю, розповів сімейний лікар Михайло Цюрак розповів в Instagram.
Медик "розібрав" страви на складові, розповівши про користь і протипоказання кожного з них.
ПшеницяУ цільних зернах багато вітамінів групи В і клітковини, а також рослинного білка.
Але є і "побочки". Пшениця може викликати здуття кишечника, тому її варто з обережністю їсти людям, які мають проблеми з травленням.
А особам з непереносимістю глютену пшеницю в куті варто замінити на іншу безглютенову крупу, наприклад, на рис.
МакЗерно містить рослинні жири і білок, легко засвоюється організмом. При цьому у великій кількості мак може викликати сонливість або запор.
Волоський горіх
Горіхи - відмінне джерело вітамінів, жирів, білка. При цьому вони - потенційні алергени, тому їх з обережністю потрібно вживати алергікам.
МедЦей натуральний підсолоджувач містить фруктозу, яка має більш низький глікемічний індекс, ніж цукор (сахароза), що варто взяти до уваги діабетикам.
Лікар радить додавати в кутю тільки натуральний мед, так як штучний мед може містити небажані хімічні додатки.
При цьому мед протипоказаний дітям до одного року і є потенційним алергеном.
СухофруктиЄдина складова куті, до якої медик не дав протипоказань. Сухофрукти є джерелом калію - важливого елемента, необхідного для роботи серця.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-01-2022, 01:20
0
1 557