RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


В Україні завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт в рамках реформи шкільного харчування.

З 1 січня 2022 року, оновлене меню для шкільних їдалень складається з 160 страв з обмеженим вмістом солі, цукру, жирів рослинного і тваринного походження та субпродуктів, повідомляється на сайті Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, пише Главред.



Нові вимоги для шкільних їдалень

Всі шкільні установи з 1 січня 2022 року зобов'язані:

- скоротити кількість цукру в стравах в 2-2, 5 рази - до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г в один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на один прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
- збільшити кількість м'яса птиці і молочних продуктів при формуванні меню.

При цьому близько 75% продуктів в їдальнях має бути рослинного походження. Картопля як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень. Заборонено відварювати овочі для приготування салатів на наступний день, а салати заправляти безпосередньо перед видачею.

Що має бути в шкільному меню

- родукти з вищим вмістом харчових волокон (наприклад, гречка замість рису);
- віддавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам з високим вмістом клітковини з додаванням висівок і насіння;
- м'ясні страви потрібно якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами або салатами;
- насичені жири в стравах не повинні становити більше 10% від загальної кількості калорій.
- Сіль можна використовувати тільки йодовану і тільки для приготування їжі.

Чим заборонено годувати школярів

Застосовувати плавлений сир не дозволяється. Заборонено використовувати соуси і майонези (крім кетчупу), а питна вода повинна бути завжди доступна під час їжі. Сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру і підсолоджувачів.

У шкільних буфетах заборонено:

- продавати солодкі хлібобулочні вироби;
- продукти з високим вмістом цукру або солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- газовані напої;
- м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- непастеризовані соки та молочні продукти;
- кава і гриби.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
4-01-2022, 19:35
Коментарів 0 Переглядів 1 298

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.