В Україні завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт в рамках реформи шкільного харчування.
З 1 січня 2022 року, оновлене меню для шкільних їдалень складається з 160 страв з обмеженим вмістом солі, цукру, жирів рослинного і тваринного походження та субпродуктів, повідомляється на сайті Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, пише Главред.
Нові вимоги для шкільних їдаленьВсі шкільні установи з 1 січня 2022 року зобов'язані:
- скоротити кількість цукру в стравах в 2-2, 5 рази - до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г в один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на один прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
- збільшити кількість м'яса птиці і молочних продуктів при формуванні меню.
При цьому близько 75% продуктів в їдальнях має бути рослинного походження. Картопля як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень. Заборонено відварювати овочі для приготування салатів на наступний день, а салати заправляти безпосередньо перед видачею.
Що має бути в шкільному меню- родукти з вищим вмістом харчових волокон (наприклад, гречка замість рису);
- віддавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам з високим вмістом клітковини з додаванням висівок і насіння;
- м'ясні страви потрібно якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами або салатами;
- насичені жири в стравах не повинні становити більше 10% від загальної кількості калорій.
- Сіль можна використовувати тільки йодовану і тільки для приготування їжі.
Чим заборонено годувати школярівЗастосовувати плавлений сир не дозволяється. Заборонено використовувати соуси і майонези (крім кетчупу), а питна вода повинна бути завжди доступна під час їжі. Сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру і підсолоджувачів.
У шкільних буфетах заборонено:
- продавати солодкі хлібобулочні вироби;
- продукти з високим вмістом цукру або солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- газовані напої;
- м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- непастеризовані соки та молочні продукти;
- кава і гриби.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
4-01-2022, 19:35
0
1 273