Чернівці C
Молодий буковинець » новини » «Без моїх галушок не обходиться жодне свято»: буковинка поділилася рецептами давніх страв

«Без моїх галушок не обходиться жодне свято»: буковинка поділилася рецептами давніх страв

новини / Новини Чернівців
2 526
0

Зореслава Онуляк – господиня із села Великий Кучурів. Вона одна із учасниць гастрономічного проєкту "Смаки Буковини". Їй 42 роки, має двох дорослих дітей, а зовсім скоро стане бабусею.

Розповідає, що любов до приготування страв у неї була ще з дитинства. Її обидві бабусі були кухарками. Ще малою вона допомагала готувати страви, йдеться в публікації "МБ".



Любов до української кухні і традицій залишилася й досі. Жінка частенько готує давні страви для сім’ї. Дещо перейняла і від своєї свекрухи, яка також була кухаркою. Із нею жінка ходила готували страви на весілля і хрестини.

"Секрет у старовинному посуді"


Зараз пані Зореслава вже 11 років працює соціальним працівником у своєму селі доглядає за людьми літнього віку. Каже, що роботу свою дуже любить.

– Беру участь у всіх заходах, виступах у громаді. Ще дуже сильно люблю вишивку, і не лише українську, а й інших національностей, – каже жінка.

Розповідає нам і рецепт своєї унікальної страви, приготованої у старовинному посуді.

– Без моїх галушок з печі не обходиться жодне свято у громаді. Так, як у мене, ні в кого не виходить. Секрет цієї справи в тому, що готую галушки у старовинному горщику. По-нашому він називається спіжак. Мені колись його подарувала моя підопічна, йому вже більше ста років. Це дуже хороший посуд, галушки виходять дуже смачними. Такі горщики зараз дуже важко знайти, і вони точно не зрівняються з сучасним посудом. Галушки у горщику я на цілу ніч кладу в піч. Їх рецепт стандартний, давній, нічого свого не додаю. Горщик зверху повністю замащую тістом, приготованим із висівок борошна й води. Воно має бути рідшим, аніж тісто. Галушки мають бути повністю ним вкриті. Тісто потім дуже гарно запікається, робиться смачна скоринка. Нещодавно, я готувала їх до дня літніх людей, рознесла всім додому, – розповідає пані Зореслава.

За давніми рецептами господиня готує страви і для сім’ї. На Святвечір завжди готує галушки з кукурудзяної крупи і квашеної капусти. Частенько готує м’ясо в печі, вареники з капустою, начинку, солоний малай.

"Макарони готую власноруч"

– Я люблю давню кухню і намагаюся дотримуватися тих рецептів. Зараз господині готують багато давніх страв, але вже за оновленими рецептами. Навіть пироги на парі, колись їх зовсім по-іншому готували. Так само суп. Як і колись, я готую макарони власноруч, на самих яйцях. Вони такі смачні виходять, ще й із домашньою куркою. Пироги, які були колись, із борошна з висівок, ніхто не готує. Вони на вигляд не такі гарні, як із білої муки, але значно смачніші і корисніші. Для них використовують муку 72-ку. Колись так на неї казали. Зараз таку дуже важко знайти. А ще смачний кукурудзяний хліб. Він готувався просто, з борошна, крупи, дріжджів і води. Колись робили замість дріжджів заправу, її довго настоювали. Є одна жінка, за якою я доглядаю, їй 92 роки, то вона й досі таку заправу робить. Я багато цікавого дізнаюся і від своїх підопічних. Навіть борщ у них виходить смачніший. Вони їдять із глиняної миски і дерев’яною ложкою. Напевно, тому, – каже господиня.

Поділася господиня і рецептом малая, який передавався в її родині.

– Ця страва готується дуже просто, але виходить дуже смачно. Він може бути і солодким, і солоним. Щоб його приготувати, кукурудзяну крупу заливаємо кип’яченим молоком та накриваємо в посудині, щоб вистигла вистигнути та набухла. Солимо трохи. Потім ділимо тісто, що в нас вийшло, на дві частини. До однієї додаємо дрібку солі, а до другої – цукру. У склянці гасимо соду оцтом і додаємо до суміші молока та крупи. Разом із борошном все добре вимішуємо до однорідної маси. Форму для випічки змащуємо олією та накладаємо шарами тісто, бринзу і знову тісто. Все гарно змащуємо яйцем. Випікати малай потрібно у духовці 35 хвилин за температури 200°С. А потім ще за температури 180°С випікаємо до рум’яного кольору. До нього можна приготувати ще соус. Начинки можуть бути різними – домашній сир, кріп, яблука, вишні, горіхи, гарбуз. Подавати страву можна як теплою, так і холодною, – розповідає пані Зореслава.

Молодим господиням пані Зореслава радить не забувати давні традиції.

– Було б добре, якби молодь не забувала давніх рецептів. Щоб ці традиції існували, передавалися з покоління в покоління. Щоб наші діти вчили цього своїх дітей. Адже це наша культура. Давні страви корисніші за сучасні, без хімії.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
[related-news] [/related-news]

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

01:15
"Чорна п’ятниця" наближається: поради, як уникнути помилок під час шопінгу
01:00
Як приготувати мигдалеве молоко в домашніх умовах
00:45
Чому редиску потрібно саджати тільки восени
00:30
Не тільки риба: чотири найкращих рослинних джерела омега-3
00:15
Шість продуктів, які допоможуть залишатися здоровими всю зиму
23:59
На фронті 174 зіткнення, на Покровському напрямку ворог зазнав відчутних втрат
23:45
П'ятниця стане початком "білої смуги" для чотирьох знаків Зодіаку. Кого обрали карти Таро
23:23
Названо овоч, який потрібно їсти всім щодня
22:58
Україна під час ракетного обстрілу Курщини поранила північнокорейського генерала - WSJ
22:43
Путін заявив, що Росія атакувала Україну ракетою середньої дальності "Орєшнік"
22:21
Міністри ЄС обговорили підвищення тарифів на аграрний імпорт із РФ і Білорусі
22:05
Сонце поверне щастя в життя цих знаків Зодіаку. На кого чекає період великої радості
21:41
Рекордні витрати на оборону, скорочення пенсій: у РФ затвердили бюджет на 2025-27 роки
21:20
Що станеться з організмом, якщо їсти картоплю щодня
21:00
Чернівчанка, яка очолила Міндовкілля розповіла, на чому повинна базуватися відбудова України
20:40
На збереження репродуктивних клітин військових у бюджеті заклали ₴190 мільйонів
20:20
ЗСУ створили першу школу підготовки операторів безпілотних роботизованих комплексів
20:18
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
20:00
У Чернівцях патрульні зупинили п'яного водія: вміст алкоголю перевищив норму в 14 разів
19:40
Рада ухвалила законопроєкт про безпеку в закладах середньої освіти: деталі
19:23
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
19:20
Становище України на фронті погіршилось: міністр оборони Британії зробив попередження
19:00
Чи можна їсти банани на схудненні: відповідь дієтолога
18:40
12 тисяч доларів з людини: на Буковині судитимуть організатора, який перевозив ухилянтів до Румунії
18:35
Будуть три черги: як завтра вимикатимуть світло
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують
На Буковині на організаторів ходи до Свято-Успенського монастиря УПЦ МП склали адмінпротоколи
26 477
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
23 182
Масштабна пожежа у Чернівцях: житловий будинок згорів дотла - фото
21 888
Будуть три черги: як завтра вимикатимуть світло
18 814
У Чернівцях "замінували" два торгові центри
11 126
Ці 8 популярних сьогодні прізвищ — колись могли отримати лише обрані українці
9 057
Мокрий сніг та ожеледиця на дорогах: яка буде погода завтра на Буковині
7 203
Скільки годин не буде світла на Буковині завтра, 21 листопада
7 186
Коли сьогодні на Буковині не буде світла: оновили графік знеструмлень
6 925
Коли завтра, 21 листопада, не буде світла на Буковині: опублікували графік знеструмлень
6 485
У "Чернівціобленерго" пояснили, коли можуть скасувати відключення світла на Буковині
6 440
Танцювали на весіллі та колядували: у Чернівцях показали етно-мюзикл про буковинські традиції
5 724
Відключення світла: для 6 областей скоротили або скасували графіки
5 581
Як підприємець з Буковини займається встановленням сонячних електростанцій
5 535
У Чернівцях на два дні повністю перекриють вулицю Буковинську
5 145
Якою буде максимальна пенсія у 2025 році: чи очікувати на підвищення виплат
1
Повітряна тривога в Чернівецькій області
0
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
0
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
0
Планові знеструмлення: де на Буковині 20 листопада не буде світла
0
Популярні текстури помад (кремові, матові, рідкі) та їх особливості*
0
Погода на Буковині 20 листопада
0
Найкращий спосіб зберігати гриби, щоб вони залишалися ідеальними тижнями
0
Названо три інгредієнти, які знищать бруд на вікнах
0
На Буковині попрощаються із відважним воїном, який загинув боронячи Україну
0
Графіки знеструмлень у Чернівецькій області на 20 листопада
0
Зеленський назвав причину, за якої Україна може програти війну
0
Росія тримає в Чорному морі носії "Калібрів": скільки та який залп
0
На Хмельниччині лунали вибухи: що відомо
0
БпЛА атакували арсенал у Новгородській області: яка зброя там зберігається
0

Свіжий номер

Афіша

1 002 0

«Піккардійська терція» запрошує на чарівний різдвяний концерт у Чернівцях

З вірою у ЗСУ та різдвяним настроєм! Відома вокальна формація "Піккардійська Терція" вирушає у великий всеукраїнський різдвяно-новорічний благодійний тур, аби разом із шанувальниками

30 лис 2023

політика, влада

економіка

здоров'я

Прес Релізи

культура

спорт

Logo

"Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.