RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Зореслава Онуляк – господиня із села Великий Кучурів. Вона одна із учасниць гастрономічного проєкту "Смаки Буковини". Їй 42 роки, має двох дорослих дітей, а зовсім скоро стане бабусею.

Розповідає, що любов до приготування страв у неї була ще з дитинства. Її обидві бабусі були кухарками. Ще малою вона допомагала готувати страви, йдеться в публікації "МБ".



Любов до української кухні і традицій залишилася й досі. Жінка частенько готує давні страви для сім’ї. Дещо перейняла і від своєї свекрухи, яка також була кухаркою. Із нею жінка ходила готували страви на весілля і хрестини.

"Секрет у старовинному посуді"


Зараз пані Зореслава вже 11 років працює соціальним працівником у своєму селі доглядає за людьми літнього віку. Каже, що роботу свою дуже любить.

– Беру участь у всіх заходах, виступах у громаді. Ще дуже сильно люблю вишивку, і не лише українську, а й інших національностей, – каже жінка.

Розповідає нам і рецепт своєї унікальної страви, приготованої у старовинному посуді.

– Без моїх галушок з печі не обходиться жодне свято у громаді. Так, як у мене, ні в кого не виходить. Секрет цієї справи в тому, що готую галушки у старовинному горщику. По-нашому він називається спіжак. Мені колись його подарувала моя підопічна, йому вже більше ста років. Це дуже хороший посуд, галушки виходять дуже смачними. Такі горщики зараз дуже важко знайти, і вони точно не зрівняються з сучасним посудом. Галушки у горщику я на цілу ніч кладу в піч. Їх рецепт стандартний, давній, нічого свого не додаю. Горщик зверху повністю замащую тістом, приготованим із висівок борошна й води. Воно має бути рідшим, аніж тісто. Галушки мають бути повністю ним вкриті. Тісто потім дуже гарно запікається, робиться смачна скоринка. Нещодавно, я готувала їх до дня літніх людей, рознесла всім додому, – розповідає пані Зореслава.

За давніми рецептами господиня готує страви і для сім’ї. На Святвечір завжди готує галушки з кукурудзяної крупи і квашеної капусти. Частенько готує м’ясо в печі, вареники з капустою, начинку, солоний малай.

"Макарони готую власноруч"

– Я люблю давню кухню і намагаюся дотримуватися тих рецептів. Зараз господині готують багато давніх страв, але вже за оновленими рецептами. Навіть пироги на парі, колись їх зовсім по-іншому готували. Так само суп. Як і колись, я готую макарони власноруч, на самих яйцях. Вони такі смачні виходять, ще й із домашньою куркою. Пироги, які були колись, із борошна з висівок, ніхто не готує. Вони на вигляд не такі гарні, як із білої муки, але значно смачніші і корисніші. Для них використовують муку 72-ку. Колись так на неї казали. Зараз таку дуже важко знайти. А ще смачний кукурудзяний хліб. Він готувався просто, з борошна, крупи, дріжджів і води. Колись робили замість дріжджів заправу, її довго настоювали. Є одна жінка, за якою я доглядаю, їй 92 роки, то вона й досі таку заправу робить. Я багато цікавого дізнаюся і від своїх підопічних. Навіть борщ у них виходить смачніший. Вони їдять із глиняної миски і дерев’яною ложкою. Напевно, тому, – каже господиня.

Поділася господиня і рецептом малая, який передавався в її родині.

– Ця страва готується дуже просто, але виходить дуже смачно. Він може бути і солодким, і солоним. Щоб його приготувати, кукурудзяну крупу заливаємо кип’яченим молоком та накриваємо в посудині, щоб вистигла вистигнути та набухла. Солимо трохи. Потім ділимо тісто, що в нас вийшло, на дві частини. До однієї додаємо дрібку солі, а до другої – цукру. У склянці гасимо соду оцтом і додаємо до суміші молока та крупи. Разом із борошном все добре вимішуємо до однорідної маси. Форму для випічки змащуємо олією та накладаємо шарами тісто, бринзу і знову тісто. Все гарно змащуємо яйцем. Випікати малай потрібно у духовці 35 хвилин за температури 200°С. А потім ще за температури 180°С випікаємо до рум’яного кольору. До нього можна приготувати ще соус. Начинки можуть бути різними – домашній сир, кріп, яблука, вишні, горіхи, гарбуз. Подавати страву можна як теплою, так і холодною, – розповідає пані Зореслава.

Молодим господиням пані Зореслава радить не забувати давні традиції.

– Було б добре, якби молодь не забувала давніх рецептів. Щоб ці традиції існували, передавалися з покоління в покоління. Щоб наші діти вчили цього своїх дітей. Адже це наша культура. Давні страви корисніші за сучасні, без хімії.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
3-12-2021, 21:23
Коментарів 0 Переглядів 2 467


Громаду закликають гідно провести захисника в останню дорогу

Просять економно споживати електроенергію в години пікового навантаження
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.