Ніколи не їжте ці фрукти з кісточками, щоб не отримати важке отруєння

новини
4 722
0

Лікарі застерігають, що деякі фрукти і ягоди не можна їсти з кісточками. Звичайно ж в разі деяких з них проковтнути кісточку буде проблематично, але іноді можна з'їсти все не залишаючи недогризок. Однак робити це з деякими продуктами протипоказано.

Про це пише Ogorod.



Ягоди і фрукти, які не можна їсти з кісточками

У список заборонених експерти відносять кісточки абрикос, слив, вишні, черешні, персика.

Розгризти їх звичайно складно, але іноді любителі розбивають кісточки і ласують тим, що під твердою оболонкою.

Річ у тому, що в кісточках цих ягід міститься достатня кількість амигдаліна. Це саме та речовина, яку ви відчуваєте гіркою ("мигдальною"), якщо вирішите з'їсти серцевину такої кісточки.

Під дією шлункового соку амігдалін вивільняє в організмі отруйні ціаніди (солі синильної кислоти).

Від однієї з'їденої кісточки погано вам не стане, але велика кількість може призвести до важкого отруєння навіть дорослої людини з порушенням функцій нервової, дихальної та серцево-судинної систем.

Найнебезпечніші - абрикосові кісточки. Щоб ними отруїтися досить 50-100 г.

Лікарі кажуть, що у винах і настоянках на цих ягодах з кісточками небезпечна речовина залишається, тому з ними потрібно бути обережніше.

Не слід поїдати з кісточками яблука, груші, айву.

Часто щоб не викидати огризки, ми ласуємо яблуками-грушами прямо з кісточками.

Але в них також є амігдалін, хоча і в менших дозах. Звичайно, щоб отруїтися потрібно з'їсти 20 великих фруктів разом з насінням за один присід. Навряд чи хтось це подужає, але інформація в будь-якому випадку зайвою не буде.

Кісточку авокадо теж краще просто викинути. Вона вважається слабкотоксичною, але речовини в ній можу викликати алергічну реакцію і призвести до порушення в роботі шлунково-кишкового тракту

А ось ці фрукти і ягоди можна сміливо їсти з кісточками, адже вони дуже корисні:

гранат,

оливка,

диня,

цитрусові,

виноград,

калина,

ківі,

фінік,

кавун,

аґрус,

барбарис,

обліпиха,

шипшина,

калина,

черемуха,

глід,

кизил.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.