RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* ОДА інформує

Про пройдений за два роки шлях на посаді та перспективи розвитку області розповів голова Чернівецької ОДА Сергій ОСАЧУК.



Десятки об’єктів соціальної інфраструктури за два роки – школи, дитячі садочки, стадіони, медичні заклади – реконструювали або ж продовжують оновлювати на Буковині за програмою Президента України "Велике будівництво". Полагодили 100 кілометрів доріг, близько 300 мільйонів гривень виділили на боротьбу з коронавірусом та закупівлю нового медичного обладнання. Це лише невелика частка того, що вдалося втілити управлінській команді Чернівецької обласної державної адміністрації за два роки.

"Взаємодія заради прориву". Таке гасло тут обрали ще на старті своєї роботи. Нині ж у будинку з левами підбивають проміжні підсумки, адже саме у ці дні, 25 листопада 2019 року, головою ОДА став Сергій Осачук. Він розповів про пройдений шлях та перспективи розвитку Буковини.

Працювати для людей, йти до людей, радитися з людьми


"Ми сформуємо компетентну ефективну енергійну команду управлінців, котрі надихатимуть на позитивні зміни в Чернівецькій області", – сказав голова ОДА під час першої промови при вступі на посаду. З самого початку він спирався на людей, на буковинські громади, і в першу чергу на найпотужнішу з них – Чернівецьку.

Аби подужати усі ці завдання, Сергій Осачук одразу взявся збирати довкола себе фахівців, "які вміють чути людей і громаду". Професіоналізм вибраних у команду людей можна оцінити тепер тим, що заступниця Наталія Гусак, яка відповідала за подолання викликів COVID-19, віднедавна очолила Національну службу здоров’я України.



Кінець епохи довгобудів – дотримуватися слова


Буквально із перших днів на посаді Сергій Осачук розпочав роботу над добудовою перинатального центру. Реконструкція його почалася ще 2012 року. Голова ж пообіцяв завершити її за кілька місяців і дотримав слова.

"Дуже важливо, щоб на Буковині народжувалося багато дітей, і перинатальний центр покликаний допомогти у цьому. Дизайн та оснащення тут не гірші за європейські, – зазначив голова під час його відкриття 1 квітня 2020 року.

Одночасно в області почали зникати й інші довгобуди, а на їхньому місці – з’являтися нові сучасні школи та дитячі садочки. Зведення деяких із цих об’єктів розпочалося більш ніж десятиліття тому. Замість служити громаді – вони роками стояли пустками та потроху руйнувалися.

"Велике будівництво" – це програма гармонійного розвитку та синхронізації всіх регіонів України,
– запевняє Сергій ОСАЧУК.


Також у рамках "Великого будівництва" реконструювали 5 приймальних відділень медичних закладів області – лікарні швидкої медичної допомоги, обласної лікарні та Сокирянської, Вижницької і Сторожинецької. Ці лікарні також отримали потужне діагностичне обладнання – магнітно-резонансні томографи, цифрові рентгени, апарати для ультразвукового дослідження. Про таке буковинські медики навіть не могли мріяти!

Програма Президента дозволила зрушити з мертвої точки будівництво двох мостів у Розтоках, що на Путильщині. Повінь зруйнувала їх іще 2008 року, і з того часу люди змушені були користуватися аварійними тимчасовими мостами. А також завершити "міст безнадії" у Маршинцях, яким так хизувались попередні управлінці та політики, але так і не змогли його добудувати. Сергію Осачуку ж вдалося зробити міст менше, ніж за рік.

На кордоні із Румунією незабаром запрацюють нові контрольно-пропускні пункти – ошатні ворота до Євросоюзу, лице Буковини й України


Надважливим завданням управлінської команди Чернівецької ОДА стало відкриття додаткових контрольно-пропускних пунктів на кордоні із Румунією. Адже не можна говорити про повноцінну інтеграцію до Європейського Союзу, коли на 300 кілометрів рубежу працює тільки один пункт перетину.

І цей амбітний проєкт також вдалося реалізувати – реконструкцію КПП "Дяківці" та "Красноїльськ" планують завершити уже до кінця 2021 року. Наразі тут тривають внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи, замінюють вікна, прокладають комунікації.

Тим часом, до "Дяківців" уже можна дістатися дорогою європейського класу. Її капітально відремонтували цього року у рамках програми Президента України "Велике будівництво".

Нова дорога вже незабаром вестиме і до пункту "Красноїльськ". Ремонтуватимуть її наступного року за сучасною технологією. Планується, що шлях буде бетонним.

Крім того, до 2023 року у Чернівецькій області мають з’явитися ще два пункти пропуску – "Руська" та "Шепіт".

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України – потужний майданчик для діалогу і висока довіра Глави держави одночасно


Про роботу голови Чернівецької ОДА неодноразово позитивно відгукувався Глава держави Володимир Зеленський. Відтак, у червні 2021 року Сергій Осачук був обраний заступником голови Палати регіонів новоствореного органу – Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Конгрес засновано як платформу, де є пряме спілкування всіх гілок влади – від маленької громади до мера міста-мільйонника, де всі можуть поставити будь-які запитання Президенту України, членам уряду.

Сергій Осачук задоволений роботою Конгресу. На його думку, орган і справді став дієвим майданчиком діалогу та збалансував інтереси держави і кожної територіальної громади в Україні. Так, під час одного із засідань голова Чернівецької ОДА попросив виділити кошти на ремонт газопроводу "Джурів – Банилів", котрий 2020 року пошкодила повінь. Уряд не залишив буковинців у біді та скерував для цих потреб 8,8 мільйона гривень.

"Вдячний, що моє звернення було почуте. В область вже надійшли кошти на ремонт газопроводу "Джурів-Банилів", який торік зруйнувала стихія. За допомогою Офісу Президента питання буде вирішено. Після проведення робіт блакитне паливо безперешкодно постачатимуть до гірських сіл області", – сказав Сергій ОСАЧУК.



Буковинський культурний фонд – 6 мільйонів гривень для митців і мільярд посмішок людей


Революційним є підхід до фінансування культури області, який запропонував та успішно здійснив Сергій Осачук. Першою в Україні Чернівецька ОДА заснувала Буковинський культурний фонд, аби відкрити для всіх митців справедливий доступ до публічних коштів на обласному рівні.

"Дотепер користувалися цими коштами виключно комунальні установи: обласна філармонія, драматичний театр, театр ляльок тощо. Моя ідея була в тому, щоб навіть не збільшуючи бюджет на культурні проєкти, певну частину коштів виставити на відкритий конкурс. Саме цю програму ми назвали "Буковинський культурний фонд". І ці 6 мільйонів гривень ми запропонували для використання нашим митцям. Без будь-яких обмежень", – пояснив Сергій ОСАЧУК.

У результаті надійшло 170 заявок. Із них експерти відібрали близько півсотні, і вони отримали фінансування: це і фестивалі, і виставки художників, і театральні перфоманси, публікації значущих робіт, які популяризують культурну спадщину краю. Це продемонструвало, що запит митців та працівників культури на такі форми взаємодії із місцевою владою є, і його необхідно задовольняти. А головне – тисячі людей отримали неабияке естетичне задоволення від якісного культурного продукту. Осачук наполягає на підтримці локальних музеїв як пріоритеті Буковинського культурного фонду 2022.

Вакциновані – отже захищені!


Ще одним викликом команди Осачука, з яким доводиться працювати уже другий рік поспіль, є боротьба з коронавірусом. Буковина пройшла пік чергової хвилі захворюваності на COVID-19, тож поки епідемічна ситуація трохи стабілізувалася, Сергій Осачук закликає буковинців зробити щеплення.

Нині повний курс вакцинації пройшли понад 179 тисяч буковинців, одну дозу отримали 235 тисяч осіб.

Голова ОДА також подякував педагогам, котрі відповідально поставилися до ситуації та зробили щеплення. Близько 96% працівників закладів освіти нині вакцинувалися. А отже, буковинські дітлахи зможуть ходити до школи і за умови погіршення епідемічної ситуації.

"Так, саме щеплення від COVID-19 кожного жителя області є передумовою успішної Буковини. Адже, аби втілювати амбітні проєкти, запроваджувати сміливі ініціативи, упевнено дивитися у майбутнє, необхідно спершу впоратися із основним завданням – залишитися живими", – підсумовує голова ОДА.

Амбітні та реальні плани


Проривні ініціативи Президента України пройдуть і через Буковину. У Чернівцях готується будівництво "з нуля" найбільшої в області багатопрофільної лікарні для дорослих і дітей за найсучасними стандартами. Чернівці мають шанс отримати фінансування і реалізувати проєкт Президента, що покликаний творити здорову націю – будівництво сучасної льодової арени та Палацу спорту на вулиці Винниченка з першим в області сертифікованим басейном.

Піклуймося про захист нашого краю і України


Сергія Осачука добре знають захисники України в усіх військових частинах, які розташовані на території краю, добровольці, волонтери, бійці територіальної оборони. Він неодноразово був на передовій і добре знає, як там нелегко. Тому значну частину свого робочого часу витрачає на питання підвищення обороноздатності краю.



Сергій Осачук запевняє: після двох років на посаді не втратив запалу та бажання змінювати наш край на краще. Має нові цілі, до яких упевнено рухатиметься, щоб розвивати область. Потрібно лише трохи допомоги від буковинців – більше відповідальності і бажання добросовісно працювати.

Голова ОДА дякує всім захисникам України, що дають можливість мирно розвивати край, всім медикам, які рятують людей від недуг і стоять на війні з ковідом, вчителям і священникам, які творять дух народу, а особливо – кожному роботодавцю, який створює можливості буковинцям працювати вдома. Він переконаний – на Буковину чекає успіх!

Департамент комунікацій Чернівецької ОДА
Редактор: Марія Фернюк
25-11-2021, 17:09
Коментарів 0 Переглядів 3 261

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.