RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, 37-річна Галина Олійник працює вчителькою у Виженському закладі загальної середньої освіти І-ІІ ступенів. Викладає англійську мову та образотворче мистецтво. У вільний час йде у свою майстерню і різьбить із дерева унікальні вироби. Їх можна побачити на всеукраїнських та міжнародних виставках і фестивалях.

Нещодавно Галина брала участь у молодіжному форумі майстрів, який відбувся в Житомирі. Вона була єдиним представником від Буковини і єдиною жінкою, хто представив свої вироби з дерева, йдеться в публікації "МБ".



– Жінка-різьбярка – дивина. Зазвичай цим займаються чоловіки. Звідки у вас таке захоплення? – цікавлюся.

– Мені завжди подобалося гуцульське народне мистецтво, особливо –різьблення по дереву. Та щоби цим займатися, треба закохатися в дерево, зрозуміти, що воно живе. Хоча це захоплення вимагає деяких жертв. Спочатку часто різала пальці до крові. Але навіть це не могло зупинити моє бажання навчитися правильно тримати в руках долото і молоток. Зараз вони вже слухаються мене, – усміхається майстриня.
Тарелі діаметром 89 сантиметрів



Художньою обробкою дерева Галина займається з 2006 року. За цей час вирізьбила до 60 робіт. Багато із них тепер – в українських музеях та в приватних колекціях за кордоном.

– Мій батько колись працював із деревом, показував мені деякі елементи різьблення. Я навіть хотіла навчатися на народного майстра. Але вступила на факультет іноземних мов Чернівецького національного університету. Пізніше у цьому виші здобула ще одну вищу освіту – закінчила факультет архітектури, будівництва і декоративно-прикладного мистецтва. Тобто все-таки стала, як мріяла, народним майстром, – усміхається пані Галина.

Майстриня різьбить тарелі, рахви, скриньки, хрести. Деревину для її робіт заготовляють за спеціальною технологією.

– Дерев’яні речі мають дивовижну цілющу енергетику, – запевняє пані Галина. – Люблю різьбити великі тарелі, бо на них можна розгорнути свою думку. Два найбільші мають у діаметрі 89 сантиметрів. Їх ледве можна втримати в руках. А так у середньому – 40-45 сантиметрів. Є тарелі з червоного дерева, яке росте в тропіках. Невелику дощечку мені подарував мій дідусь. Казав, що давно беріг їх для чогось доброго. Хоча з червоним деревом важко працювати, бо воно досить тверде. Таріль "Оберіг" вирізьбила з груші, яка добре ріжеться. Відтворила на ньому всі хрести, які використовував буковинський класик народного різьбярства Юрій Шкрібляк. Використовую у своїх роботах традиційні буковинські та елементи трипільської культури. Це зашифрований код наших предків. Маю тарелі "Яриловий дар", "Трипільське сонце". А за таріль "Ювілейний" із тризубом у центрі, над яким працювала два місяці, отримала президентську стипендію.

Шукала кінський волос

Майстриня вирізьбила з груші найбільшу в Україні булаву, яка важить 25 кілограмів. Її довжина – 2,3 метра, ширина – 55 сантиметрів.
– Поруч із нею почуваюся карликом, – усміхається авторка виробу. – Спочатку була ідея зробити звичайну булаву. Але різьбила-різьбила півтора року – і вийшла на рекорд України. Зараз ця булава знаходиться у постійній експозиції Національного історико-культурного заповідника "Чигирин". Ще одну булаву, значно меншу, подарувала Чернівецькому краєзнавчому музею.

У жовтні 2018 року встановила ще один рекорд – створила найбільший козацький бунчук ручної роботи, який був символом гетьманської влади. Його довжина – 182 сантиметри. Для бунчука потрібен був натуральний кінський волос. Поїхали з друзями в Карпати шукати коней відповідного забарвлення. Троє господарів погодилися, аби ми зістригли трохи волосся з їхніх коней. Зараз цей бунчук зберігається у краєзнавчому музеї.

Справу майстрині продовжує її 17-річна донька Антоніна. Дівчинка ще змалку ходила з мамою в майстерню, спостерігала за її роботою і захопилася цим. Зараз Антоніна сама різьбить вироби з дерева. Брала участь у виставці "Кращий твір року". Стала лауреаткою президентської стипендії для молодих майстрів народного мистецтва, отримала атестацію майстра. Навчається у Вижницькому фаховому коледжі мистецтв та дизайну.

– Донька наслідує мене, але має власний стиль. Найкраще в неї виходить інкрустація, – хвалиться пані Галина. – Ми створили нашу брендову емблему. Маємо багато спільних планів на майбутнє. Хочемо створити велику колекцію буковинських прикрас із дерева.

– Коли приходжу після школи додому – одразу тягне до нашої майстерні. Так приємно після напруженого дня взяти у руки різець і почати мудрувати над деревом. Для мене це справжній відпочинок. Коли працюю – забуваю про все на світі. Раджуся з відомими буковинськими майстрами. Мені дуже допоміг заслужений майстер народної творчості Володимир Ворончак, розкрив багато своїх секретів. Кожен мій виріб – як новонароджене дитя. Приростаю до нього душею і серцем. Це дивовижно, коли своїми руками можеш створити щось прекрасне. Шматок дерева можна перетворити на таріль або вазу, вдихнути в них друге життя. Виставкові роботи в одному екземплярі не продаю.

Передаю в музеї, щоби люди могли їх бачити, – каже майстриня.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
24-10-2021, 12:23
Коментарів 0 Переглядів 2 068

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.