RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ні для кого не буде новиною, що сьогодні ІТ-індустрія – одна із найперспективніших галузей у світі, а програмісти – найбільш затребувані працівники. Їхнім доходам заздрять люди інших професій, а вступники обирають факультети комп’ютерних технологій, щоб у майбутньому себе реалізувати. І якщо раніше знайти таку роботу можна було лише в столиці чи за кордоном, то тепер працювати в ІТ можна будь-де, в тому числі і в Чернівцях. Не так давно у нашому місті з’явився коворкінг найбільшої в Україні ІТ-компанії EPAM, а згодом компанія планує відкрити ще й офіс на 200 людей. За 16 років існування на вітчизняному ринку EPAM сформувала потужну команду в понад 12 тисяч спеціалістів, відкрила офіси в семи містах, а з початком карантину її лави поповнили фахівці з різних куточків країни, які готові співпрацювати дистанційно. Як же розвивалася ця компанія, чого можуть досягти спеціалісти різних напрямків та які перспективи відкриваються перед Чернівцями, ми розпитали у керівника західноукраїнської локації EPAM Андрія ТРОФІМОВА.


Керівник західноукраїнської локації EPAM Андрій Трофімов


– Розкажіть для початку що це за компанія EPAM та як вона з’явилася на українському ринку.


– EPAM – це ІТ-компанія світового масштабу. Якщо занурювався в саме її походження, то зародилася вона в Білорусі в 1993 році. І уже відтоді є потужною підтримкою для світових лідерів, яка полягає у проєктуванні, розробці та впровадженні програмного забезпечення. За 28 років існування компанія розширилася на 37 країн світу, а її команда налічує майже 50 тисяч крутих спеціалістів по всьому світу, – розповідає керівник західноукраїнської локації EPAM Андрій ТРОФІМОВ. – Що стосується появи EPAM в Україні, то вона була зумовлена близьким розташуванням до Білорусі, ментальною схожістю і, звісно, потенціалом інженерів. Адже навіть на початку 2000-х багато українських вузів готували фахівців технічних спеціальностей. Першими українськими містами, де з’явилися головні офіси EPAM були Київ, Харків та Львів, пізніше до них долучилися Вінниця та Дніпро.


Львівський офіс EPAM


– А якою взагалі була ситуація на ринку ІТ-послуг, коли EPAM починався в Україні? Якими були перші ваші проєкти?


– Коли ЕРАМ розпочинала роботу в Україні, тут не було ІТ-компаній, на яких хотілося б орієнтуватися. Якщо хтось і працював у цій галузі, то це були невеликі розробки, які задовольняли попит малих та середніх підприємств, – пригадує Андрій ТРОФІМОВ. – На початку важко було отримати великі замовлення, адже у нас не було підтримки з боку держави чи локального бізнесу, усе мусили здобували самі. А маючи теоретичну базу і бажання розвиватися, наші програмісти вчилися на досвіді закордонних фахівців. Цікаво, що перший контракт, який отримала EPAM в Україні, була не технічна підтримка, а набагато складніша розробка продукту. Мабуть, це і зарекомендувало нас на світовому ринку. Зараз же до нас звертаються бренди, які входять у першу сотню списку Forbes, всесвітньовідомі корпорації чи банки.

– Справи завжди йшли гладко чи були кризові моменти?


– Пригадую, першим каменем спотикання для нас і для усіх ІТ-компаній в Україні була економічна криза 2008 року, коли спостерігалося різке зменшення запитів щодо ІТ-послуг. Відчуваючи брак замовлень, ми вкладали усі сили та кошти у професійне вдосконалення фахівців та внутрішні інструменти. Вчасно зробивши інвестиції в розвиток і технічне забезпечення, EPAM змогла підвищити свою ефективність і була чи не найпершою компанією, яка оговталася від цього стану і почала стрімко зростати, – ділиться спогадами керівник західноукраїнської локації EPAM. – Наступним критичним моментом була так звана криза комунікацій у 2014 році. Зважаючи на складні політичні події в нашій державі, потрібно було довести партнерам, що працювати з українською компанією і надалі можна стабільно. Ну і звичайно, нас зачепив Covid-19. Однак тут EPAM не могла дати слабинку, адже від нашої продуктивності та реакції залежала доля багатьох компаній, які вимушені були перейти на дистанційку. А ми мали їм у цьому допомогти.


Львівський офіс EPAM


– Ким треба бути, щоб потрапити на роботу в EPAM?


– Якщо у 2000-х роках, коли ІТ-бізнес лише розвивався, і людина, яка мала будь-яке відношення до техніки називалися "комп’ютерщиком", то сьогодні ми маємо кілька десятків назв ІТ-професій. І це говорить не лише про розвиток галузі, а й про еволюцію кожного спеціаліста, – каже директор західноукраїнської локації EPAM. – І той, хто був звичайним системним інженером в EPAM на початку кар’єри, сьогодні може бути і проєктним менеджером, і Dev-Ops інженером, і бізнес-аналітиком, і дизайнером інтерфейсів, і розробником програмного забезпечення. А на своєму прикладі можу сказати, що зі штатного програміста можна дорости і до керівної посади. Тішить, що зараз у нас представлені проєкти із будь-якої галузі, і виконані вони абсолютно різними технологіями. Тепер EPAM дійсно виконує розробки різної складності – від найменших до масштабних на 2000 інженерів.

– Як відомо, EPAM співпрацює з університетами. У чому полягає мета вашої навчальної програми та які це можливості для студентів?


– Ставши на ноги в Україні, керівництво EPAM чітко розуміло, що треба вкладати ресурси у навчання людей, які потенційно можуть стати нашими колегами, – розповідає пан Андрій. Загалом навчальна програма від EPAM має трирівневу структуру і займає приблизно 6-9 місяців. Спершу це навчання на базі університетів, з якими ми співпрацюємо. Потім проходить спеціальна підготовка студентів на базі лабораторій EPAM, де викладачами є наші найкращі фахівці. А останнім етапом є стажування в компанії. Зараз ми готуємо близько 4000 спеціалістів, половина з яких точно залишиться співпрацювати з нами.


Львівський офіс EPAM


– Зараз ринок ІТ в Україні досить таки великий. Як же EPAM вдається втримати авторитет?


– Найбільшим стимулятором для EPAM є її досягнення. Погодьтеся, коли ти перший – на тобі велика відповідальність. Наш авторитет – це технічні спеціалісти. EPAM вкладає дуже багато ресурсів у професійний розвиток талантів. В компанії є безліч програм, тренінгів, курсів, щоб навчатися все життя, – жартує Андрій ТРОФІМОВ. – Навіть всесвітньовідомі бренди, отримавши послуги EPAM та оцінивши майстерність наших розробників , просять доступу до наших освітніх програм, щоб навчати за ними і своїх спеціалістів. Іншою ж ланкою іміджу EPAM є її репутація. З нами справді безпечно вести роботу. EPAM – публічна компанія, усі послуги ми надаємо легально, а ставлення до клієнтів завжди етичне. Крім того, EPAM відповідає за виконану роботу, надаючи на неї гарантію.

– Чи бере участь компанія у соціальних проєктах і з якою метою?


– Оскільки EPAM – лідер ІТ-ринку України, то у неї повинен бути високий рівень корпоративної соціальної відповідальності. Наша некомерційна діяльність проявляється і на рівні держави, і по регіонах, і в роботі з благодійними фондами, – розповідає керівник західноукраїнської локації. – До найбільш відомих і знакових соціальних проєктів EPAM належать участь у розробці мобільного додатка "ДіЯ", "Порталу мешканця Львова", Благодійного фонду Віталія Кличка, додатка ДонорUA. А займаємося ми цим тому, що завдячуємо державі і містам талантами, які з нами співпрацюють.


Львівський офіс EPAM


– Чим зумовлене розширення EPAM в Україні?


– Зараз, як ніколи, відчувається глобальна діджиталізація, відповідно у нас з’являється більше можливостей для співпраці. Якщо у доковідні часи EPAM спостерігала стандартний ріст галузі, то тепер ми відчули "бум" запитів щодо ІТ-послуг. Вимушено перейшовши на дистанційну форму роботи, багато брендів уже не бояться співпрацювати з програмістами на відстані.

– Чим для Чернівців важливе відкриття офісу EPAM?


– Відкриття офісу ІТ-компанії є вигідним для міста, – стверджує Андрій ТРОФІМОВ. По-перше, EPAM співпрацюватиме з університетами Чернівців, вкладаючи кошти у навчання студентів. Ми плануємо укласти договори з ВНЗ щодо впровадження на їхніх базах нашої навчальної програми. Таким чином ми не лише вдосконалимо освіту, а й сприятимемо підвищенню престижу університетів та кваліфікації викладачів. По-друге, у місті з’являться нові перспективи для програмістів. Наприклад, до 2023 року ми плануємо збільшити чернівецький офіс до 200 спеціалістів. По-третє, ми зможемо тут реалізовувати соціальні проєкти, які дійсно є важливими та допоможуть багатьом людям. По-четверте, кожен наш спеціаліст сплачуватиме податки до місцевого бюджету, які можуть бути використані як додатковий ресурс для розвитку Чернівців. І якщо вірити статистиці, то один програміст створює додаткові 3-7 робочих місць у сфері обслуговування. То хіба це не перспективно для міста?!

* На правах реклами
Редактор: Марія Фернюк
12-10-2021, 19:00
Коментарів 1 Переглядів 19 612

Теги -
Hаписав: Ілля, Коментарів: 0, Новин: 0, 27 серпня 2022 23:10
В новині:
Дякую за цю статтю) Як раз обираю місце для роботи та навчання, тому стала в нагоді smirk


Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.