RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


За що ми платимо квартплату? Чи всі ті послуги, які там перелічуються, справді регулярно надаються?

Цим питанням зацікавилася 84-річна чернівчанка Лідія Забіло. Жінка понад 25 років пропрацювала старшим інженером житлово-комунального відділу в Чернівецькій міській раді, тож добре знається на цих речах. Вона досі, незважаючи на поважний вік, активно стежить за подіями в місті і регулярно дивиться онлайн-трансляції сесій міськради.

Винагорода управителю - 4,55 гривні

Для Лідії Петрівни, як і для більшості пенсіонерів, кожна копійка на рахунку. Тож у 2018 році вона вирішила з’ясувати, за що ж сплачує квартплати 95 гривень щомісяця. Витребувала у своєму тоді ще ЖРЕПі №6 роздруківку послуг, за які нараховується квартирна плата. І з’ясувала для себе чимало несподіваного та цікавого.

Зокрема, виявилося, що за свою квартиру площею 31,8 метра квадратного жінка повинна сплатити на місяць: 73 копійки за прибирання покрівлі від снігу та бруду (навіть влітку); 11,83 гривні за обслуговування димових каналів; 3,37 гривні за утримання електриків, які відповідають за освітлення сходових клітин; 7,03 гривні за саму електроенергію в під’їзді; 22 копійки за прибирання горищ; 30,53 гривні за поточний ремонт; 31,42 гривні за обслуговування та поточний ремонт систем водопостачання для водовідведення; 4,55 гривні – винагорода управителю. І так далі...

Лідія Забіло обурилася. Адже горищами вона не користується, та ніхто їх і не прибирає з комунальників. Так само сніг та бруд прибирати щомісяця ніхто не приходить. Так само й майстра з очистки димових каналів вона тут не бачила, відколи оселилася в квартирі на вулиці Франка, а це вже майже 15 років. Також жінка не розуміє, що це за "винагорода управителю". Вона переконана: винагороду можна сплачувати, коли все зроблено.

Жодного разу не був майстер із ЖРЕПу

"А поточний ремонт чого вони роблять? У мене в помешканні жодного разу не був майстер із ЖРЕПу, який би щось тут ремонтував мені. А для освітлення у під’їзді мешканці самі купують лампочки-"економки" за 65 гривень. Це також варто би враховувати. Бо ті лампочки, які ЖРЕП закручує, перегорають за один день. Так само і сажотрус жодного разу не прийшов прочистити димові канали. Сажа заб’є димарі, то ще пожежа може бути. Але нікого це не цікавить. Комунальники мали би хоча би навесні і взимку обходити житлові будинки і перевіряти стан покрівель, фасадів. Але ніхто цього не робить. То за що ж сплачувати?" – дивується Лідія Петрівна.

Вона також зауважує, що у переліку послуг зазначається, начебто оплата за електроенергію у під’їзді нараховується за показниками лічильника. Але ж лічильника у них немає. Таку "математику" Лідія Петрівна називає "правилом трьох П": "підлога, покрівля, палець" – мовляв, саме звідти "висмоктують" такі показники.

Пенсіонерка тоді, у 2018-му році, написала у ЖРЕП №6 листа з проханням не враховувати їй низку послуг, які насправді і так не надаються. Там пообіцяли розібратися, але чомусь так цього і не зробили. Тим часом жінка сплачувала протягом 3 років замість 95 гривень квартплати 55 гривень, вирахувавши вартість неіснуючих послуг.

Тепер же, після об’єднання ЖРЕПів, у підприємство "Містосервіс" 84-річній чернівчанці надійшло повідомлення, що вона заборгувала понад 1100 гривень за 3 роки. Для жінки це доволі велика сума, тож зараз вона у розпачі. Також це вже для неї навіть справа принципу. Тому вимагає від "Містосервісу" списати актом суму заборгованості.

"На жаль, у нас якось усе робиться "для галочки", а гроші тим часом нараховують. Але я не хочу платити за неіснуючі послуги. Тому якщо мені не спишуть борг, звернуся до суду", – каже чернівчанка.



Керівник комунального підприємства "Містосервіс" Роман Никифорук коментує:

"Більшість багатоквартирних будинків через низьку активність та інформованість мешканців у 2018 році отримали управителів багатоквартирних будинків завдяки так званому "конкурсу", який організував виконком.

За умовами конкурсу, управителі формували тариф із вартості обов'язкових послуг, затверджених постановою уряду, та на його основі додатком складали кошторис до типового договору на утримання та обслуговування багатоквартирних будинків. Цей договір врегульовує права та обов'язки сторін, нарахування та оплати, а також описує кількість послуг та періодичність надання.

Деталі переліку послуг, вартість та періодичність виконання потрібно розглядати індивідуально по кожному будинку. Також типовий договір із утримання та управління дає можливість у будь-який момент співвласникам через загальні збори, тобто більшістю голосів, розривати договір з управителем, формувати перелік послуг та затверджувати їх вартість. За умовами цього ж договору співвласники зобов’язані вчасно та в повному обсязі оплачувати послуги за встановленою ціною", – зазначає Роман Никифорук.

У разі ненадання, надання неналежної якості послуги кожен співвласник має право викликати управителя для перевірки її якості. За результатами перевірки складається акт-претензія, який підписується співвласником та управителем, та може бути підставою для перерахунків нарахувань співвласникам.

"Якщо взяти за приклад один із типових будинків історичної частини міста Чернівців за адресою Франка, 11, то тут наразі діє тариф, затверджений комісією на конкурсі в 2018 році в розмірі 2,72 грн/кв.м, також за показниками загальнобудинкового лічильника додатково нараховується оплата за електроенергію освітлення місць загального користування. Тариф 2,72 грн/кв м включає основні базові послуги такі, як прибирання прибудинкової території, перевірка димо-вентканалів (обов’язкова послуга при використанні газових приладів з періодичністю 1-2 рази на рік за графіком), дератизація, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем водопостачання та водовідведення, електропостачання, технічне обслуговування та поточний ремонт конструктивних елементів будинку. Оскільки в цьому тарифі закладена вартість матеріалів 2018 року та мінімальна зарплата того часу на рівні 3700 гривень та враховуючи низький тариф на утримання та поточною заборгованістю, коштів по будинку вистачає лише на усунення аварійних ситуацій та підтримки санітарного стану, а на повноцінне обслуговування – ні", – пояснює Роман Никифорук.

Він додає, що "Містосервіс" як правонаступник усіх прав та обов’язків колишніх кЖРЕПів 4, 5, 6, 14 відкритий для надання інформації щодо своєї діяльності з управління будинками для всіх співвласників.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
8-10-2021, 09:30
Коментарів 0 Переглядів 15 755

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.