RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Фото з сайту Meridian Czernowitz

Письменник, літературний критик Олександр Бойченко розповів про свої враження від цьогорічного фестивалю Meridian Czernowitz.
Своїми міркуваннями він поділився у розмові з кореспондентами molbuk.ua



Бойченко наголосив, що "Меридіан" повністю відповідає визначенню терміну "фестиваль".

"Почнімо з того, що означає слово фестиваль. Бо часом люди мають щодо нього хибні очікування. Слово "фестиваль" дослівно означає "свято". Воно походить від латинського "festivus" - "святковий, радісний". Тобто фестиваль – це таке дійство, де людям має бути весело, де вони питимуть вино та спілкуватимуться.

У цьому сенсі, як на мене, Meridian Czernowitz вдало виконує свою функцію. Він є фестивалем, святковою подією, коли на 3 дні збираються люди. З одного боку це ті, хто виступає, - ці люди давним-давно між собою знайомі та, як правило, дружні, їм радісно бачитися. З іншого боку, є публіка, яка може собі вибирати, ходити на такі події чи ні", - зазначив Бойченко.

Він додав, що не слід сприймати "Меридіан" як наукову конференцію. Бо перш за все це "дійство вина та поезії".

"Зрештою, і заходи є різні. З самого початку Meridian Czernowitz проголошувався дійством вина і поезії. Потім до поезії додалася ще й проза. Тепер бачимо, що тут є й інші види мистецтва - музика і навіть кіно.

Втім, усе це не претендує на те, щоби бути чимсь дуже глибоким, серйозним. Це не наукова конференція, а свято людей, яким приємно бути разом. Бо таких нагод, щоби одночасно зібралися Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Андрій Любка, Тарас Прохасько, Катя Калитко, Артем Чех, Іра Цілик, маємо не так і багато. Як правило, раз на рік така можливість і трапляється.

А збираються хто? Оскільки "Меридіан", окрім фестивалю, став ще й видавництвом, зрозуміло, що він запрошує передусім тих, чиї книжки видає. Організаторам, які є одночасно й видавцями, важливо презентувати в першу чергу книжки своїх авторів. З огляду на це не повинно дивувати, чому учасниками події є саме такі автори, а не інші", - пояснює літератор.

Бойченко також зізнався, що цьогорічному заходу тішився чи не найбільше, і пояснив, чому.

"Цьогорічний фестиваль для мене особисто, може, й найрадісніший через контекст - пандемію. Бо вже починалися побоювання, що можемо не встигнути до оголошення чергового локдауну. А він так чи сяк скоро настане. Усе ж фестиваль устиг "проскочити" між пандемічними піками.

До прикладу, я востаннє виступав на публіці ще рік тому, на попередньому фестивалі. Та тоді й публіки майже не було – переважно заходи відбувалися онлайн. Тож якщо раніше, коли цього всього було більше, можна було сказати, мовляв, я трохи втомився від виступів, то цього разу я не втомився, бо рік взагалі не виступав. Тому тішуся, що ми встигли. А вже посвяткувати нам вдалося, як і всі 12 разів", - каже Бойченко.

На запитання, чи може бути "Меридіан" цікавий для широкого кола глядачів, Олександр Бойченко зазначив:

"Досвід нам показує, що на жодні інші події у Чернівцях не збирається стільки публіки, як на "Меридіан". Звичайно, що мільйони не можуть цікавитися поезією. Але якщо у залі Палацу культури набивається 400 людей просто на розмову про поезію, - це показник, який важко ще десь узагалі у світі побачити. У ситій Європі на поетичні події можуть прийти 10-15 відвідувачів, і це вже вважається успіхом", - стверджує письменник.

Він додає: навіть якщо не всі з присутніх і палкі шанувальники поезії, все одно вони отримують задоволення від відвідин.

"Чи це означає, що всі ці сотні людей, які приходять подивитися та послухати, аж так глибоко перейнялися поезією та літературою? Ні, не означає. З іншого боку, це не події, на які когось заганяють силою чи хтось мусить їх відбути. Якщо люди йдуть, значить, їм для чогось це треба. Наприклад, вони переймаються добрим настроєм, можуть бодай відпочити. Вже не кажучи про речі, які до самої літератури стосунку не мають, але також людям приносять приємність, - до прикладу, селфі з письменниками чи те ж вино", - усміхається літератор.

Нагадаємо, у Чернівцях з 3 по 5 вересня тривав міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. Він зібрав провідних інтелектуалів, письменників, митців з України та з-за кордону.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
13-09-2021, 16:58
Коментарів 0 Переглядів 2 004

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.