RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


На території Сіракузького університету в Нью-Йорку росте незвичайне дерево. Впродовж зими воно нічим не відрізняється від інших дерев, а от навесні вкривається пелюстками рожевих, білих і червоних квіток, рясніючи літом чотирма десятками різних видів ягід та фруктів.

Вишні, персики, нектарини, сливи, мигдаль – дерево дарує цілу порцію корисних ласощів, і називається воно – дерево 40 плодів. Створив його та кілька десятків інших художник і професор університету Сем Ван Акен за допомогою технології щеплення, пише 24 канал.



Як усе починалося

Сьогодні по всій країні налічується щонайменше 2 десятки таких неймовірних дерев, але перше у своєму роді дерево 40 плодів з’явилося на території кампусу у 2008 році. Через 3 роки його присвятили пам’яті трагедії 11 вересня, символізуючи прийняття та діалог між відмінностями.

Ван Акен розповідає, що насправді все розпочалося як мистецький проєкт, у якому він обрав число 40 за його історичне та біблійне значення – суму, яка вказує на нескінченність.



"Я хотів зробити це дерево, яке буде цвісти в різних кольорах і давати різні види плодів, щоб коли ви натрапили на нього, це викликало момент переосмислення", – каже професор.

Для цього Ван Акен затіяв пошуки різних сортів кісточкових ягід та фруктів у штаті Нью-Йорк, але виявилося, що не все так просто, адже більшість з них вирощували у Каліфорнії. Зрештою йому вдалося знайти старий сад у центральному Нью-Йорку, який містив усі реліквії, рідні, гібридні та старовинні сорти плодів. За допомогою ґрантових коштів від університету Ван Акен орендував його та почав реалізацію свого задуму.

Спочатку він розробив карликові деревця для кожного сорту, вирощуючи їх у розсаднику на території кампусу. Тепер цей сад служить своєрідною лабораторією, з якої Ван Акен бере щепки для своїх дерев із 40 плодами.

Створення дерев 40 плодів



Ван Акен використовує метод, який називається щеплення стружкою.

- Для цього з материнського дерева він відрізає щепку з брунькою.
- Потім на гілці нового дерева робить невеликий надріз, щоб поєднати їх разом.
- І, нарешті, обмотує місце з’єднання спеціальною стрічкою.



Далі справа за часом. Кожному дереву потрібні роки, щоб розвинутися і почати давати плоди. Оскільки кожен сорт плодів цвіте в різний час, то Ван Акен ретельно намічає розташування кожної гілки.





Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
11-09-2021, 20:25
Коментарів 0 Переглядів 2 383

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.