RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


В Україні триває підготовка до опалювального сезону. Станом на середину серпня, до осінньо-зимового періоду 2021-2022 років вже готові 71,5 % будинків.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад і територій.



Як готуються до нового сезону?

“Всередині серпня рівень підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий повинен досягти 70 %. Сьогодні ми бачимо, що темпи підготовки є задовільними в усіх областях країни та відповідають рекомендованим показникам. Фактично до опалювального сезону підготовлено 71,5 % будинків”, — заявив директор Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Мінрегіону Андрій Ведмідь.

Обласні державні адміністрації повідомили про задовільну підготовку об’єктів теплопостачання. Також стабільно готують:

- об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства;

- водопровідних та каналізаційних мереж;

- насосних станцій;

- очисних споруд;

- водозаборів;

- свердловин.

Натомість журналісти “Слово і діло” розповідають, що майбутній опалювальний сезон навпаки під загрозою зриву — в ряді областей він ризикує не початися вчасно.

У двох містах Львівської області, згідно з висновком робочої групи, до осінньо-зимового періоду не підготовлені тепломережі.

Чернігівська міська рада заявила про зупинку ТЕЦ – через нерентабельність виробництва електроенергії. З цієї ж причини може зупинитися ТЕЦ і у Чернівцях.

Через заборгованість населення опалювальний сезон може зірватися у Полтавській, Харківській, Миколаївській, Чернівецькій та Черкаській областях. Місцева влада закликає містян погасити борги.

У Дніпропетровській області, наприклад, триває судовий процес між НАК "Нафтогаз" та КП "Жовтоводськтепломережа".

У Луцьку та Житомирі влада повідомляла про здорожчання енергоносіїв. Відтак, люди просто перестануть платити і опалювальний сезон буде зірвано.



Коли має розпочатися опалювальний сезон?

Рішення про початок та закінчення опалювального сезону приймається місцевими радами за умови, що середньодобова температура повітря протягом трьох діб поспіль:

- не перевищує 8 градусів за Цельсієм — для початку опалювального сезону;

- не нижче 8 радусів за Цельсієм — для закінчення опалювального сезону.

Як правило, опалювальний сезон розпочинається 15 жовтня, іноді, у разі теплої погоди, його можуть змістити на декілька днів.

Скільки доведеться платити за тепло?

При формуванні тарифів на тепло для населення повинна бути врахована фіксована ціна природного газу, а саме 7 420 грн / тис. м куб, заявив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Оскільки повноваження по формуванню тарифів на тепло в новому опалювальному сезоні були передані органам місцевого самоврядування, зараз у кожному регіоні за участю представників теплокомуненерго і глав міст працюють над технічною підготовкою початку опалювального сезону та формуванням тарифів.

Згідно з Прогнозом економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки, схваленому Кабінетом Міністрів у 2021 році тарифи на гарячу воду та опалення для населення зростуть на 33 %. У 2022 році тарифи зростуть на 6 %, у 2023 році - на 5 %, у 2024 році - на 5 %.

Також за словами, міністр Чернишова, уряд підтримуватиме органи місцевого самоврядування, щоб вирішити питання із заборгованістю підприємств і збереженням суми в платіжках для людей на рівні минулорічних. Кожне місто отримає індивідуальний підхід.

“Разом будемо шукати компромісні рішення, які мають влаштувати всі сторони процесу”, — підкреслив він.

У свою чергу, виконавчий директор Асоціації міст України наголосив на необхідності внесення змін до довгострокового контракту поставки природного газу між ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” і підприємствами теплопостачання. У цьому документі повинні бути прописані умови, що забезпечують своєчасний початок опалювального сезону і виключають застосування санкцій до ТКЕ (теплокомуненерго).

Чи вистачить газу?

Попри те, що “Нафтогаз України” виконав план із запасів газу, заповненість підземних сховищ України виявилась майже на третину меншою, ніж торік.

Станом на 15 серпня в ПСГ знаходиться 17,62 млрд кубометрів газу. Отже, сховища заповнені на 57 %. При цьому роком раніше, в середині серпня в сховищах було 23,88 млрд кубометрів газу.

За планом Кабінету Міністрів України і "Нафтогазу", 2021 року до сховищ закачають 19-20 млрд кубометрів газу. Такий обсяг палива потрібен, щоб комфортно пережити наступну зиму. При цьому в минулий опалювальний сезон Україна увійшла з рекордними запасами в 28,5 млрд кубометрів.

Враховуючи, що переважно пікові закачування газу відбуваються в серпні-вересні, ближче до початку опалювального сезону, "Нафтогаз" має всі шанси виконати план-максимум. План-мінімум становив 17 млрд "кубів".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
26-08-2021, 13:15
Коментарів 0 Переглядів 1 333

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.