RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* ОДА інформує

Голова Чернівецької ОДА поділився власним баченням процесу перетворення області на європейську вітрину України.



"Взаємодія заради прориву". Таке гасло управлінський штаб обласної державної адміністрації обрав на старті своєї роботи. Саме у єдності та злагодженій роботі влади, бізнесу, громад – рецепт успіху Буковини, переконані у будинку з левами. Наскільки ефективно вдається впроваджувати у краї задекларований принцип, на яких саме процесах зосередилися нині керівники усіх рівнів, із чим доводиться боротися на шляху до мети, розповів голова Чернівецької ОДА Сергій ОСАЧУК. Напередодні він повернувся із Києва, де брав участь у засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Новий орган покликаний стати дієвим майданчиком діалогу і збалансувати інтереси держави та кожної територіальної громади в Україні. У цьому контексті Сергій Осачук поділився емоціями та власним баченням процесу перетворення області на європейську вітрину України – економічно розвинену, безпечну та комфортну.

"Громада – як сім’я, усі мусять вкладатися у спільний бюджет"


Наприкінці 2020 року буковинські виборці делегували свою довіру політичним партіям та головам громад. Саме вони покликані ефективно керувати життям краю після завершення реформи децентралізації. Уся відповідальність за управління активами, облаштування інфраструктури, забезпечення основних послуг для людей, згуртування мешканців довкола спільного майбутнього лягла на очільників громад та депутатів місцевих рад.

"Найкраще пояснює актуальну ситуацію порівняння із життям у сім’ї. Ставлення до своєї громади повинно бути таким самим, як і до власної родини. Кожен, хто працює, мусить робити внесок до спільного бюджету. Разом належить забезпечувати життєво важливі потреби та планувати розвиткові інвестиції. Лише таке усвідомлене сприйняття свого рідного населеного пункту створить необхідну громадянську свідомість. Уже ніхто не зможе перекладати відповідальність за бездіяльність чи слабку ініціативність на уявного районного начальника, оскільки його просто не існує. А є лише помічники громад і координатори та натхненники в особі РДА і районних рад", – зазначив Сергій Осачук.

Сплата податків – найперша ознака патріотизму


Будь-які амбітні плани з розвитку потребують фінансового ресурсу. Тому на початку 2021 року ОДА ініціювала і спільно із професійною командою Державної податкової служби в області провела серію консультативних нарад із головами усіх територіальних громад щодо управління податковими надходженнями до їхніх бюджетів.

Не залишилося нікого, хто б не усвідомив, що перша ознака патріотизму, любові до України і своєї громади проявляється у сплаті податків. Буковинці мають дуже добре відчуття справедливості, тому суспільство вимагає належного ставлення до всіх платників податків. Абсолютно неприйнятним є вибірковий підхід, винятково всі мусять поповнювати бюджет, щоб мати відчуття, що його частка є в озброєнні української армії, нових дорогах і аеропортах, модернізованих лікарнях та музеях.

Відверті розмови із громадами виявили цілий пласт "ухилянтів", які роками живуть у нових будинках та не здають їх в експлуатацію, щоб не платити податок. Мірилом справедливості для людей є позиція кожного голови громади, як він ставиться до таких співгромадян, упевнений Сергій Осачук.

Буковинська мрія про загальний добробут – як потужний літак


Управлінська команда ОДА усвідомлює себе як головний сервісний центр держави на території області. У будинку з левами не командують, а лише організовують і гуртують до взаємодії як традиційної буковинської форми співпраці, переконує Сергій Осачук.

"Ми віримо, що гасло "Спільними зусиллями" – не бутафорна декорація на чернівецькій ратуші. Ми є представниками Президента та Уряду України і забезпечуємо реалізацію державних програм та надання всіх державних послуг. Та, попри це, команда ОДА є компетентним і надійним партнером усіх територіальних громад області", – каже голова ОДА.

Взаємодія із ТГ є дійсно дуже активною і триває постійно, не лише у приміщеннях ОДА, а й безпосередньо у населених пунктах. Уся управлінська команда адміністрації знає кожну громаду, регулярно вирушає до людей, щоб відчувати найгостріші проблеми і разом працювати над їхнім вирішенням.

Буковинську мрію про загальний добробут Сергій Осачук порівнює із великим потужним літаком. Крилами його є ОДА і облрада, двигуном – бізнесова спільнота, а шасі, які мусять крутитися і розігнати до злету – це громади, саме вони стають драйверами розвитку регіону.

Не чекати інвестора на білому коні, а діяти


Звісно ж, аби розуміти, куди саме рухатися, обрати найбільш оптимальний та безпечний курс, необхідний чіткий план польоту. Його в Україні визначає трирівневе стратегічне планування розвитку – національний, регіональний та місцевий. Тож план стратегічного розвитку області мусить відповідати стратегії розвитку держави, а плани розвитку громад – бути інтегрованими до обласного.

Без такого важливого документа, як план розвитку власної громади, неможливо буде ані згуртувати жителів, ані брати участь у конкурсах державних програм, ані залучити капітал. Замість примарного очікування інвестора на білому коні всі громади мусять створити чіткі пропозиції, інвестиційні паспорти. Вони мають бути зрозумілими і чесними, бо здурити іноземного інвестора вже не вийде, та й внутрішній український підприємець подекуди не менш спроможний і зацікавлений, ніж заморський. Тому, за дорученням адміністрації, допомогти у створенні інвестиційних паспортів взялася Агенція регіонального розвитку Чернівецької області.

"Стукайте, і вам відчинять, або розробіть проєкт – і отримаєте фінансування"


Більшість буковинських громад беруть активну участь у різноманітних конкурсах грантових проєктів – як транскордонного співробітництва з ЄС, так і інших цільових програм. Так, цього року 10 ТГ стали переможцями і отримали статус учасника тренінгової ініціативи США "Dobre", яка суттєво підсилить їхню спроможність.

Найпотужнішим інструментом державної підтримки розвитку громад є Державний фонд регіонального розвитку, який за прозорим дворівневим конкурсним відбором визначає переможців і фінансує важливі проєкти з соціально-економічної сфери.

"Майже всі громади області збагнули, що для перемоги потрібно щонайменше подати конкурсну заявку, а для реальної перемоги – якісно підготувати проєкт, і бажано не один. Ті ж, хто подав єдину заявку і не переміг, не повинен вигадувати політичні мотиви програшу у чесній боротьбі, а наступного разу просто краще підготуватися", – зауважив Сергій Осачук.

Керівництво Офісу Президента України запевняє всіх очільників областей та громад, що проблем із фінансуванням важливих розвиткових та соціальних проєктів у державі немає і не буде. Головне – збагнути всім єдиний алгоритм співпраці: громади створюють важливі ініціативи, самостійно фінансують проєктно-кошторисну документацію, експертизу, оголошують тендер, укладають договір на виконання робіт і забезпечують співфінансування в межах можливостей місцевих бюджетів. Лише тоді державний кошторис підкладе плече допомоги і дофінансує необхідну частку.

Щасливий буковинець – той, котрий має роботу вдома і може насолоджуватися красою рідного краю


Спроможність Чернівецької області формується завдяки успішним підприємствам краю, які не лише створюють важливі робочі місця, сплачують податки, а й є визнаними лідерами з якості у своїх галузях виробництва, експортують товари з Буковини до країн ЄС та на інші континенти.

На думку Сергія Осачука, саме це і є рецептом щасливого буковинця – жити в себе вдома, насолоджуватися красою рідного краю і працювати тут, у гідних умовах європейського рівня. Тому в ОДА максимально сприятимуть тому, аби потужні успішні підприємства розвивалися, мали перспективу росту у нашій області.

Крім того, Уряд готовий запропонувати дуже привабливі митні та податкові стимули для промислових підприємств, які працюватимуть у створених громадами індустріальних парках. Тож регіону необхідно активно діяти і у цьому напрямку.

Громадські організації – надійні партнери ОДА


Громадянське суспільство області є дуже важливим фундаментом всіх значущих процесів, через численні громадські організації та ініціативи активні буковинці будують нову архітектуру взаємовідносин на принципах партнерства із обласною державною адміністрацією.

При ОДА створили та плідно використовують для діалогу громадські ради – молодіжну, волонтерську та ветеранську. Відкритість і транспарентність, постійна готовність чути один одного є базовою цінністю у роботі адміністрації.

Не зійти з обраного шляху і… вакцинуватися


Захистити нашу державу від російського агресора – це справа всього народу. Але найвідважніші з-поміж нас роблять це зі зброєю у руках на передовій, створюючи таким чином можливість розбудовувати країну, каже голова ОДА.

"Немає жодного українця, який би не чув і не відчував, як модернізує країну програма Президента України "Велике будівництво". Масштабне відновлення, реконструкція доріг, мостів, аеропортів і реставрація пам’яток культурної спадщини унаочнює, що нам під силу створити у себе гідні, сучасні, європейські умови життя. Ми, буковинці, у темп з іншими областями реалізовуємо на користь краянам амбітні проєкти, завершуємо довгобуди, які десятиліттями були символом пустих обіцянок, а нові безпечні відрізки національних та місцевих доріг єднають нас із усіма куточками прекрасної України", – зазначає голова ОДА.

Єдиним недоліком цих позитивних змін є бажання і вимога людей водночас відремонтувати чи збудувати всі дороги у кожному населеному пункті, а це, все-таки, вимагає більшого часового та фінансового ресурсу.

Головне – не зійти з обраного шляху, упевнено брати відповідальність на себе і бути щирим патріотом України з готовністю її захистити, з радістю сплатити податки, а також… вакцинуватися!

"Так, саме щеплення від COVID-19 кожного жителя області є передумовою успішної Буковини. Адже, аби втілювати амбітні проєкти, запроваджувати сміливі ініціативи, упевнено дивитися у майбутнє, необхідно спершу впоратися із основним завданням – залишитися живими", – підсумовує Сергій Осачук.
Редактор: Марія Фернюк
5-08-2021, 19:00
Коментарів 0 Переглядів 3 547

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.