Чернівці C
Молодий буковинець » новини » «Колись це були головні страви на столі»: буковинка розповіла рецепти давніх гуцульських страв

«Колись це були головні страви на столі»: буковинка розповіла рецепти давніх гуцульських страв

новини / Новини Чернівців
16 874
0

Світлана Киверо із Путильщини знає чимало давніх рецептів гуцульських страв і частенько готує їх для сім’ї.

Світлана розповідає, що багато рецептів отримала ще від мами, йдеться в публікації "МБ".



– Зараз уже більшість давніх страв забуті. Їх замінили нові, сучасні. Хоча я стараюся своїм дітям готувати все тільки натуральне. Буває, що їм і не подобається, бо є багато і смачніших. Ми ж колись виросли на таких стравах. Як-от, паляниці. Їх готували із просіяного борошна, туди давали дрібку солі, соду, згашену оцтом, і воду. Замішували тісто, розкачували і нарізали шматочками. Потім випікали на шпаргаті. Так само картоплю робили. Нарізали кружечками і клали на шпаргат запікатися, ото їжа була. В моїй сім’ї було 15 дітей, тож їжа не могла пропадати. Коли недоїдали кулешу, її наступного дня запікали на шпаргаті і так їли, – розповідає пані Світлана.



На свято готували книші

Жінка каже, що багато страв готують і досі, однак за смаком вони все одно відрізняються від тих, що готували колись.

– Колись не готували точно за рецептом, все робили на око. Тепер часто для сім’ї готую кулешу, бануш, яєшню. І все ж вони не схожі на ті, що готує моя мама. Мій тато завжди квасив брусочками червоний буряк. Потім на тій рідині він підбивав кукурудзяну крупу, робив таку кашку. Туди трошки цукру. Ми то не дуже любили, а тато весь час казав: "Та що ви розумієте, це дієтичне і для здоров’я корисне". Мама моя квасила листя буряка кормового і з нього робила голубці на кукурудзяній крупі. Хоча мені воно здавалося терпким, – розповідає господиня.

На храм чи інше свято готували картопляні книші. Картоплю відварювали в мундирі, потім перемелювали її на м’ясорубці. Туди вбивали яйце і замішували тісто. Всередину, як начинку, кладуть сир з кропом. Потім книші обсмажують і подають зі сметаною.

– Готували також клюцки, мама ще казала на них затирка. Брали білу муку, солили, додавали води і робили окрошку. Потім варили в окропі. Робили їх і солодкими.Здебільшого їх додавали до супів,замість вермішелі.

Ще одна страва – малай, вона теж давня.

– Беремо одну склянку дрібної кукурудзяної крупи, ще склянку пшеничного борошна, одне-два яйця, половину склянки цукру, дрібку солі, одну склянку кефіру або нежирної сметани, чайну ложку гашеної оцтом соди, 30 грамів масла або смальцю. Все сипуче змішуємо, додаємо туди яйця, сметану, соду з оцтом. Має вийти лите тісто, таке, як на оладки. Форму змащуємо маслом, а ще краще – смальцем. Випікаємо пів години. Колись наші батьки пекли малай в печі. Це була дуже смачна страва.

"Виходить дуже смачно"

Готували і книші на сковорідці. Точних пропорції пані Світлана не називає. Каже, що господині готували цю страву на око.

– Для цієї страви потрібно приблизно половина літра кисляку, два яйця, згашену соду з оцтом і борошно (скільки забере). Тісто теж має вийти трохи рідке, як на оладки. Підігріваємо сковорідку з олією і наливаємо туди шар тіста. Всередину кладемо сир із кропом. І зверху знову заливаємо шаром тіста. Коли низ підсмажився, книш потрібно перевернути. Це трохи важко. Я зазвичай, беру ще одну сковорідку, підігріваю і перевертаю страву в неї. Накриваю кришкою і досмажую на невеликому вогні. Колись це були головні страви на столі, – пояснює пані Світлана.

Ділиться пані Світлана і рецептом манників, якого навчила її мама.



– Спочатку варимо манну кашу, для цього беремо літр молока та 18 столових ложок манної крупи. За смаком додаємо сіль та цукор. Коли каша приготувалася, притрушуємо борошном руки, ложкою набираємо гарячу кашу. В середину кладемо начинку, це може бути сир чи фрукти. Формуємо пляцки. Але це треба робити дуже швидко, бажано вдвох. Бо коли воно каша вистигає, неможливо зліпити. Збиваємо яйця і вмочуємо в них сформовані манники. Обсмажуємо їх на сковорідці. Коли вони вже готові, поливаємо манники згущеним молоком чи шоколадом. Виходить дуже смачно, – розповідає жінка.

Додає, що колись ще готували картопляну кулешу. Для неї брали кілограм картоплі, варили та нарізали шматочками. Відливали половину води і туди додавали кукурудзяне борошно, манку і трохи солі.

– Страва має трохи проваритися. І потім перекладаємо її в чавун і весь час добре вимішуємо макогоном, щоб не було грудочок. До кулеші готуємо будь-яку мочанку – чи з яйцями, чи з солониною (салом – авт.), – каже Світлана.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
[related-news] [/related-news]

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

01:45
Без масла та яєць: рецепт м’якого та ароматного печива
01:30
Чому споживання недостатньої кількості води є небезпечним для організму
01:15
"Чорна п’ятниця" наближається: поради, як уникнути помилок під час шопінгу
01:00
Як приготувати мигдалеве молоко в домашніх умовах
00:45
Чому редиску потрібно саджати тільки восени
00:30
Не тільки риба: чотири найкращих рослинних джерела омега-3
00:15
Шість продуктів, які допоможуть залишатися здоровими всю зиму
23:59
На фронті 174 зіткнення, на Покровському напрямку ворог зазнав відчутних втрат
23:45
П'ятниця стане початком "білої смуги" для чотирьох знаків Зодіаку. Кого обрали карти Таро
23:23
Названо овоч, який потрібно їсти всім щодня
22:58
Україна під час ракетного обстрілу Курщини поранила північнокорейського генерала - WSJ
22:43
Путін заявив, що Росія атакувала Україну ракетою середньої дальності "Орєшнік"
22:21
Міністри ЄС обговорили підвищення тарифів на аграрний імпорт із РФ і Білорусі
22:05
Сонце поверне щастя в життя цих знаків Зодіаку. На кого чекає період великої радості
21:41
Рекордні витрати на оборону, скорочення пенсій: у РФ затвердили бюджет на 2025-27 роки
21:20
Що станеться з організмом, якщо їсти картоплю щодня
21:00
Чернівчанка, яка очолила Міндовкілля розповіла, на чому повинна базуватися відбудова України
20:40
На збереження репродуктивних клітин військових у бюджеті заклали ₴190 мільйонів
20:20
ЗСУ створили першу школу підготовки операторів безпілотних роботизованих комплексів
20:18
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
20:00
У Чернівцях патрульні зупинили п'яного водія: вміст алкоголю перевищив норму в 14 разів
19:40
Рада ухвалила законопроєкт про безпеку в закладах середньої освіти: деталі
19:23
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
19:20
Становище України на фронті погіршилось: міністр оборони Британії зробив попередження
19:00
Чи можна їсти банани на схудненні: відповідь дієтолога
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують
На Буковині на організаторів ходи до Свято-Успенського монастиря УПЦ МП склали адмінпротоколи
26 477
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
23 182
Масштабна пожежа у Чернівцях: житловий будинок згорів дотла - фото
21 888
Будуть три черги: як завтра вимикатимуть світло
18 814
У Чернівцях "замінували" два торгові центри
11 126
Ці 8 популярних сьогодні прізвищ — колись могли отримати лише обрані українці
9 057
Мокрий сніг та ожеледиця на дорогах: яка буде погода завтра на Буковині
7 203
Скільки годин не буде світла на Буковині завтра, 21 листопада
7 186
Коли сьогодні на Буковині не буде світла: оновили графік знеструмлень
6 925
Коли завтра, 21 листопада, не буде світла на Буковині: опублікували графік знеструмлень
6 485
У "Чернівціобленерго" пояснили, коли можуть скасувати відключення світла на Буковині
6 440
Танцювали на весіллі та колядували: у Чернівцях показали етно-мюзикл про буковинські традиції
5 724
Відключення світла: для 6 областей скоротили або скасували графіки
5 581
Як підприємець з Буковини займається встановленням сонячних електростанцій
5 535
У Чернівцях на два дні повністю перекриють вулицю Буковинську
5 145
Якою буде максимальна пенсія у 2025 році: чи очікувати на підвищення виплат
1
Повітряна тривога в Чернівецькій області
0
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
0
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
0
Планові знеструмлення: де на Буковині 20 листопада не буде світла
0
Популярні текстури помад (кремові, матові, рідкі) та їх особливості*
0
Погода на Буковині 20 листопада
0
На Буковині попрощаються із відважним воїном, який загинув боронячи Україну
0
Графіки знеструмлень у Чернівецькій області на 20 листопада
0
Зеленський назвав причину, за якої Україна може програти війну
0
Росія тримає в Чорному морі носії "Калібрів": скільки та який залп
0
На Хмельниччині лунали вибухи: що відомо
0
БпЛА атакували арсенал у Новгородській області: яка зброя там зберігається
0
Названо овочі, які допоможуть швидко схуднути
0
Як підприємець з Буковини займається встановленням сонячних електростанцій
0

Свіжий номер

Афіша

1 002 0

«Піккардійська терція» запрошує на чарівний різдвяний концерт у Чернівцях

З вірою у ЗСУ та різдвяним настроєм! Відома вокальна формація "Піккардійська Терція" вирушає у великий всеукраїнський різдвяно-новорічний благодійний тур, аби разом із шанувальниками

30 лис 2023

політика, влада

економіка

здоров'я

Прес Релізи

культура

спорт

Logo

"Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.