RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Днями в Головному управлінні Нацполіції в області відбулися п’ятиденні тренінги для поліцейських, які протидіють домашньому насильству.

– На тренінгах відпрацьовували сценарії у спеціально облаштованих інтерактивних кімнатах. Такий підхід дозволяє покращити тактичну, психологічну та юридичну підготовку правоохоронців, – розповів начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Чернівецького районного управління поліції Сергій Долішняк-Скрипніцький.

Після цього кореспондентка molbuk.ua разом із поліцейськими побувала в сім’ях, де часто бувають випадки домашнього насильства.



"Мені 92 роки, а він називає мене наволоччю"

Понеділок, 10 ранку. Разом із поліцейськими їдемо до першої сім’ї. Для таких викликів є екіпаж, який називається "Поліна".

– У цій сім’ї ситуація непроста. Мамі – 92 роки, її син теж у поважному віці. Вип’є зайвого і починає кричати та лаяти матір. Ми вже в них не вперше, – розповідає старший інспектор сектору протидії домашньому насильству відділу превенції ГУ НП в області Олег Чубей.

Приїжджаємо, дзвонимо у домофон. Нам відчиняє 92-річна мати.

– Як син поводиться? – запитує Олег Чубей.

– Постійно п’є! Щодня. Не можу це все терпіти. Невже я заслуговую на те, щоб мене називали наволоччю, я ж його народила, – пригнічено каже жінка.

Почувши шум, виходить син, якому під 60.

– Оооо, ви знов прийшли? І що це вам дає? Я на вас скаргу напишу, - каже чоловік.

– Та мовчи ти вже! Не ганьбися, люди свою роботу роблять, а ти галасуєш, – каже жінка.

– Та мені все одно, хай роблять, що хочуть, – буркає чоловік.

Олег Чубей склав на сина терміново-заборонний припис. Він передбачає, що син не має права жити разом із мамою протягом десяти діб. Якщо ж чоловік і надалі буде жити біля своєї мами, то його притягнуть до адміністративної відповідальності.

– Їдемо до наступної сім’ї, – каже старший лейтенант поліції Олег Чубей.

"Вова, Вова, тут поліція прийшла"

Приїжджаємо. Сім’я живе в центрі Чернівців. У під’їзді – порожні пляшки від алкоголю, недопалки від сигарет, тхне. Відчиняє двері жінка у футболці та спідній білизні. Від неї тхне алкоголем.

– Ой, я готую сніданок, – каже жінка та запрошує до оселі.

У будинку брудно. Заходимо в кімнату. Бачимо її чоловіка, який спить.

– Вова, Вова, вставай! Тут з поліції прийшли, – метушиться жінка.

Підходжу до жінки. На руках та шиї в неї свіжі синці. Беру її за руку.

– Часто це відбувається?

– Та постійно, лиш вип’є і починає битися…, – розповідає.

Тим часом поліцейські будять чоловіка. У відповідь чуємо:

– Я сплю! Лишіть мене!

На чоловіка неодноразово вже складали терміново-заборонний припис. Нарешті його розбудили. Чоловік починає лаяти дружину і поліцейських.

– Що ви хочете від мене! Я сплю, – кричить.

Олег Чубей провів профілактичну бесіду з ним, після чого чоловік одягнувся та покинув квартиру.

Їдемо далі. Дорогою Олег Чубей розповідає історію із своєї практики.

– Одного разу приїжджаємо на виклик. Чоловік був дуже п’яний, почав бити дружину. Коли ми приїхали, щоби уникнути відповідальності, він спробував порізати собі вени, проте ми швидко зреагували, – ділиться пан Олег.

– Також була ситуація, коли побилися пенсіонери. Чоловік кинув у жінку хлібом, мовляв вона не хотіла йому їсти варити.

– Приїхали. Жінка плаче, а чоловік каже: "Приніс їй щуку, а вона не хоче готувати. Тепер ні щуки, ні вечері. Так, кинув хлібом у голову їй. То що, вмерла від цього? Раніше була жінка як жінка, а зараз пішла працювати на старості – і толку, як з козла молока". З цим дивним чоловіком було чимало проблем. Одного разу він пішов на похорон свого друга. Всі люди плачуть, а він підходить до домовини і каже: "Чому не випив зі мною сто грамів?" Взяв на плече померлого і поніс додому, то його люди по всій Садгорі ловили, – розповідає Олег Чубей.
Розбила чоловікові голову вазою

Поліцейські привезли мене на роботу, але ми домовилися із Олегом, якщо раптом буде виклик, то він мене повідомить.
23-тя ночі, я вже вдома, як раптом дзвінок від Олега Чубея.

–Аню, є виклик! Попередньо: жінка розбила голову чоловікові, – каже поліцейський.
Збираюся та виходжу. На мене вже чекають поліцейські. Їдемо на виклик.

"У цій ситуації кривдником є жінка, – каже старший інспектор сектору протидії домашньому насильству відділу превенції ГУ НП в області Павло Гордійчук.

Приїжджаємо на місце. Ще в під’їзді чутно крики.

– Лиши мене! Лиши мене, – кричать.

Стукаємо у двері, відчиняє чоловік. Його обличчя та одяг закривавлені. Кров йому залила очі, тож поглядає з-під лоба.

– Він мене б’є! Він мене б’є! – галасує його дружина та бігає по колу.

По обидвох помітно, що вони п’яні. У жінки око закривавлене, на одній руці є синець.

– Це що? – запитую.

– Він мене вдарив, постійно б’є. Востаннє каструлею по голові стукнув, – каже вона.

– Чого бушуєте? – питає Олег Чубей.

– Та вона ходить ночами! Приходить під ранок вся пом’ята та в засосах. Ми 17 років разом прожили, і що? Якби я її бив, то вона б не вижила, адже раніше я професійно займався боксом, – каже закривавлений чоловік.

–Та не бреши! Він мені ребра зламав! – каже жінка. – Я варила борщ, а він почав кричати! Довів – от і розбила вазою голову! Ніде не працює, живе за мої гроші, курить та п’є теж за мої. То що від мене хоче?

Поки я говорила із ними, пан Олег викликав швидку, щоби обробили рани чоловіку. Квартира велика та простора, проте брудна. На підвіконні пилюка, штори раніше були білі, тепер аж чорні. Господарями тут і не пахло…

Через кілька хвилин приїхала швидка та допомогла чоловікові. Обоє заспокоїлися та відмовилися писати заяву одне на одного. Так і закінчилися нічні пригоди…

Яке покарання

За вчинення домашнього насильства передбачені:

1)адміністративна відповідальність від штрафу до 15 діб позбавлення волі.

2)кримінальна відповідальність: виправні роботи від 150 до 240 годин, арешт на 6 місяців, позбавлення волі строком до 5 років.
Якщо ви стали жертвою домашнього насильства, негайно телефонуйте на спецлінію "102"

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
21-06-2021, 10:20
Коментарів 0 Переглядів 5 982

Претендентів для отримання нагороди "Ордену Святого Пантелеймона" зі всієї України відбирають регіональні ради.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Було запрошене духовенство з різних єпархій.


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.