Чим корисні абрикоси: властивості, протипоказання і коли їх можна їсти

новини
4 488
0
Чим корисні абрикоси: властивості, протипоказання і коли їх можна їсти

Абрикос найчастіше називають "плодами здоров'я" за їхні корисні властивості та величезну кількість вітамінів, що входять до їхнього складу.

Однак у абрикоси є і протипоказання. Якщо їх не врахувати - то від абрикоси буде лише шкода, пише Главред.



Які вітаміни в абрикосах

У м'якоті абрикоси багато цукрів (головним чином сахарози) й органічних кислот (тут і винна, тут і лимонна, і яблучна, і саліцилова), є нікотинова кислота. Також до складу абрикоси входить:

- пектин,

- каротин,

- крохмаль,

- флавоноїдні та дубильні речовини (ізокверцитрин, кверцетин, лікопін та ін.),

- мінеральні речовини: залізо, калій, магній, йод, натрій і фосфор;

- вітаміни B1, С, B2, Р.

А ось абрикосові кісточки можуть бути небезпечні для здоров'я: в їхньому складі є небезпечна синильна кислота.

Чим корисні абрикоси для жінок і чоловіків

Корисні властивості абрикоса перераховувати доведеться довго. Почнемо з того, що вживати можна і свіжий, і сушений абрикос – користь буде однакова.

Після цих ласощів у людини поліпшується обмін речовин і кровотворення.

Цей плід має слабку сечогінну і проносну дію. Має загальнозміцнюючу і протиатеросклеротичну дії.

Крім того, в абрикосі міститься клечатка – а вона захищає від раку товсту кишку, зменшує варикозне розширення вен, запори і геморой.

Ще абрикос покращує роботу серця і допомагає організму позбавлятися від поганого холестерину.

Скільки абрикосів можна з'їдати в день

Жінкам у день варто їсти не більше 300 грам абрикосів, а для чоловіків норма абрикосів на добу – 400-450 грам.

Коли можна їсти абрикоси
Їсти абрикоси краще в якості перекусу між прийомами їжі - за кілька годин до сніданку або до вечері.

При цьому дієтологи кажуть, що не можна їсти абрикоси натщесерце або відразу після їжі на десерт. У цьому випадку фруктові кислоти будуть дратувати ваш кишечник.

Кому не можна їсти абрикоси: протипоказання

Від свіжих абрикосів потрібно відмовитися тим, у кого:

- панкреатит;

- виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки;

- гострий гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку;

- уповільнення ритму серцевих скорочень.

Абрикос: калорійність і поживна цінність

Пару свіжих абрикосів (щоб важили в цілому 100 грам) містять:

- 44 ккал;

- 0,9 г білка;

- 9 г вуглеводів;

- 0,1 г жирів.

При цьому більшу частину в них складають харчові волокна – 2,1 г та вода – 86 г.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Злива та буревій наробили значної шкоди у селах Буковини - фото
12 607
Професор із Чернівців увійшов до кращих науковців планети за версією ScholarGPS
11 866
У Чернівцях весь громадський транспорт має зупинятися під час хвилини мовчання
11 320
Поверталися з навчання: стали відомі нові подробиці трагічної ДТП у Франції, у якій постраждали буковинці
6 498
На Буковині попрощаються із відважним захисником Валерієм Шульжуком
5 107
У жахливій ДТП, що сталась у Франції, постраждали діти з Буковини: деталі
4 440
Поїздки з дітьми за кордон: прикордонники нагадали, які документи необхідні
2 954
Працювала у психлікарні майже 40 років: у Чернівцях померла відома лікарка-психіатр Нінель Семенова
2 810
У Чернівцях відбудеться фольклорний фестиваль "Буковинські зустрічі"
2 555
Не витримало серце: на Буковині попрощалися із прикордонником Олександром Сухарем
2 529