RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дякую, але ні:  8 прикладів влучних фраз для тих, хто не вміє відмовляти керівництву

Чимало людей просто не вміють відмовляти начальству, навіть якщо виконати їхнє прохання (про наказ не мовиться) – це вчинити собі на шкоду. І річ тут не у безхарактерності.

Більшість працівників бояться втратити хорошу роботу, стабільний прибуток. Але є способи, як можна уникнути зайвої жертви, і не зіпсувати стосунки з керівництвом, пише 24 канал.



Тактовні фрази, які допоможуть ввічливо відмовитися від прохань начальства

"Так, звичайно, я це зроблю – адже за це заплатять додатково?"

Якщо шеф постійно просить тебе залишитися після роботи – варто подумати, як від цього відмовитися.

Ми не говоримо про ті випадки, коли працювати довше дійсно необхідно (завершення важливого проєкту, квартальний звіт тощо), і на роботі залишається більшість працівників.

Але приносити свій час у жертву тільки тому, що всі інші відмовилися, а ти один ні – глупство.

Тож не демонструй керівництву, що ти готовий на все заради їхньої поваги й схвалення. У 99 випадках зі 100 ти тільки станеш легкою мішенню для маніпуляцій.

І пам'ятай: якщо бос схоче покласти на тебе додаткові обов'язки – це не підстава автоматично їх брати, а привід почати аргументовану розмову про премію або підвищення зарплати.

Не мовчи й не будь мішенню для маніпуляцій на роботі – це шлях в нікуди.

"Ох, для виконання цього потрібна людина, яка має інші навички та знання"

Так буває, що у начальника дещо розмите уявлення про посадові обов'язки підлеглих.

Мовляв, із будь-яким завданням справиться кожен, ще й однаково успішно. Звісно, це не так – адже кожна людина має свої сильні й слабкі сторони.

Отже, якщо керівник підкинув тобі задачу, для виконання якої ти не маєш компетенції – не мовчи про це. Краще просто поясни, що у тебе немає необхідних знань і вмінь.

Переконати боса в тому, що ти переживаєш про якість результату – набагато краще, ніж виконати його завдання погано, і потім виправдовуватися.

"Чи це обов'язково?"

Про це у шефа варто запитати, коли ти не розумієш доцільності завдання, яке він тобі дає. Звісно, говорити про це шефу прямо не слід – адже ти просто можеш не знати усіх нюансів.

Якщо ти дійсно повинен зробити сказане керівником, і керівник про це скаже – то вже буде не прохання, а наказ. І ти підеш його виконувати.
А от якщо він на обов'язковості не наголосить, ти матимеш повне право ввічливо відмовитися.
Тож запитуй – і далі вже відштовхуйся від відповіді керівника.

О котрій годині потрібно прокидатися, щоб бути успішним: хитрість мільярдерів

"Мені потрібно трохи часу, щоби подумати"

Хороша фраза для тих, хто не хоче потрапити в неприємну ситуацію, відповідаючи на прохання керівника без роздумів. Або – на емоціях.

Можна відмовитися – і потрапити до робітників "чорного списку".

А можна не відмовитися, зробити погано і… Потрапити до робітників "чорного списку".

Ось чому рішення слід приймати зважено, після аналізу всіх плюсів та мінусів. Та й начальство побачить, що ти грунтовно підходиш до поставлених задач, аналізуєш і не схильний до надмірного поспіху.

"Вдячний за цю нагоду, але я ще не готовий морально до нової посади"


Хочеш вір хочеш ні, але відчувати, що ще не готовий до підвищення – абсолютно нормально. Та бувають і такі випадки, коли керівництво вперто хоче людину підвищити, попри її відчуття.

Якщо ти чітко розумієш, що не хочеш підвищення (чи з особистих, чи з професійних причин) – відмовлятися потрібно максимально коректно.
Аби не постраждала репутація ані твоя, ані керівника.

Отже, подякуй босу за те, що він тебе так цінує, за можливість зростати, але попроси таки переглянути рішення. І поясни, що морально не готовий до підвищення саме зараз – а от якщо трохи пізніше, то залюбки.

Якщо ж причинами твого рішення є важка ситуація в родині чи проблеми зі здоров'ям – так і скажи керівнику, що саме це тебе стримує. Повір, він зрозуміє.

"Я можу це зробити, але тоді не встигну вчасно закінчити інші важливі справи"

Час – чудовий аргумент. Керівники часто роздають доручення без його урахування. Якщо у тебе стався якраз такий випадок, і ти вочевидь не встигнеш виконати нове завдання через завантаженість – скористайся цією фразою.

Тоді шеф згадає (з твоєю допомогою), що ти виконуєш важливу роботу.

І своє нове завдання передоручить комусь іншому, менш зайнятому.

Ще один чудовий спосіб тактовно відмовитися від нового завдання завдяки часу – це попросити керівника: "Я візьмуся, якщо ви мені звільните час для цього".

Покажи керівництву твої поточні проєкти – і запропонуй вибрати, яким із них пожертвувати заради нового доручення. У більшості випадків ти залишишся при своїх, адже "пожертвуване" однак комусь доведеться передати.

"Я б хотів уточнити деталі, адже не стикався з подібними завданнями раніше"

Це хитрість, яку можна застосувати тоді, коли не вдалося уникнути нового завдання завдяки аргументу про брак досвіду, вмінь чи знань.

Доведеться стати на якийсь час занудою.

Тобто, розпитувати керівника максимально скрупульозно про умови, наслідки, варіанти і так далі й тому подібне.

Є шанс відбити у керівника бажання звертатися до тебе через дрібниці (це, звісно, у тому випадку, якщо він дійсно підійшов до тебе через дрібницю), і він піде до того працівника, який зайвих питань не ставить.

"Це дуже велике навантаження для мене – боюся, результат буде незадовільним"

"Велике навантаження" майже завжди дорівнює "низька продуктивність". Але тільки ти можеш знати, яке максимальне навантаження можеш витримати без шкоди результатам.

Отже, коли начальник пропонує взятися за новий складний проєкт, а ще й виконати його за найкоротший строк та будь-яку ціну...
Спробуй спокійно пояснити, що треба подумати про якість твоєї роботи – причому просто зараз.

Що важливо: якщо ти відмовляєшся від додаткового навантаження, але при цьому обгрунтовуєш це бажанням виконувати роботу гранично якісно – ​​ти не ризикуєш зіпсувати свою професійну репутацію!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
17-04-2021, 01:20
Коментарів 0 Переглядів 1 668

Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!