RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Україну накрила хвиля підліткових самогубств

Україну накрила хвиля підліткових самогубств, причиною яких могли стати так звані групи смерті в соціальних мережах і "челенджі", які там популярні.

У поліції з висновками поки не поспішають, а ось друзі і близькі загиблих вважають, що суїциди могли бути здійснені під чиїмось впливом.

Про це пише видання OBOZREVATEL



16 лютого в Боярці Київської області в ліцеї "Гармонія" дві семикласниці в туалеті навчального закладу прийняли відразу по 40 таблеток "Дротаверину" (аналог но-шпи). Одна з дівчаток померла, друга зараз перебуває в реанімації. За словами лікарів, у неї була дуже сильна інтоксикація.

Як повідомили у поліції Київської області, ідею випити таблетки дівчатка почерпнули в мережі TikTok. Там було опубліковано відео челенджу, де пропонувалося прийняти 40 таблеток цього препарату "і подивитися, що буде".

Останнім часом Україною буквально прокотилася хвиля самогубств підлітків.

Так, у Києві 2 лютого на вулиці Михайла Максимовича в Голосіївському районі сталася трагедія. З балкона 17-го поверху висотки випала 13-річна дівчинка Ніка. Школярка загинула.

Її рідні вважають, що покінчити життя самогубством Ніку підштовхнули групи смерті в соцмережах.

"Це наше припущення. Поки триває слідство, телефон доньки в поліції, там його переглядають. Висновки будуть відомі приблизно через місяць, тоді нам його повернуть. Але я залізла в Telegram, точно знаю, що вона була в одній групі, правда, це група знайомств, там збираються підлітки за інтересами. Але кажуть, що і через знайомства їх втягують у ці групи смерті", – говорить Світлана, мама загиблої дівчинки.

Вона розповідає, що дівчинка постійно сиділа з телефоном. Вони пробували його відібрати, але було дистанційне навчання, і дівчинка попросила його повернути, тому що він їй був потрібен для навчання.

Родич Ніки В'ячеслав Видиборець на своїй сторінці у Facebook розповів, що відбувалося з Нікою останнім часом. За його словами, дівчинка росла в сім'ї, в якій любов і повага завжди були на першому місці.

"Будувала плани на майбутнє. Любила сім'ю, обожнювала молодшого братика. Відмінниця, прекрасно малювала, писала вірші", – зазначив він.

Але перші зміни все-таки в поведінці дівчинки проявилися після зимового карантину. У неї зникло бажання робити уроки, вона не випускала телефон із рук навіть під час їди.

Також він говорить, що перед стрибком вона надіслала в групу голосове повідомлення "нарешті я помру".

Що думають психологи

За словами фахівців, багато проблем підлітків пов'язано з їхніми психологічними особливостями і з неможливістю контролювати себе, свої емоції і вчинки.
Віцепрезидент Української асоціації психоаналізу Володимир Мамко пояснює:

"Підлітки починають вписуватися в доросле життя, яке асоціюється у них із тими, хто задає систему цінностей. TikTok – це такий собі товариський голос ззовні. До того ж він закликає зробити щось по приколу. А це "по приколу" характерно підлітку. Бо добре вчитися, заробляти, будувати дорослі стосунки – це поки занадто складно, на це у підлітка немає ресурсу. А ось "по приколу" – станцювати під відому музику, наприклад, це доступно. Це на кшталт гри в доросле життя. Але у підлітка поки не вистачає здатності оцінити інформацію, оскільки у нього просто немає життєвого досвіду. До того ж психіка його рухлива. І тому якщо голос із TikTok каже "роби як я, і все буде добре", то він робить. І це основна причина таких бід", – говорить психолог.

Психологиня Наталя Валедова додає, що діти в підлітковому віці в наш час мають великий доступ до інформації, але не здатні її обробляти через свої фізіологічні особливості.

"У цьому віці діти залежні від оцінок оточення, особливо однолітків або трохи старших. І вони потрапляють у залежність. Вони схильні когось ідеалізувати і драматизувати те, що з ними відбувається. Вони також схильні до наслідування. Водночас вони наївні, сугестивні, у них немає досвіду та обережності", – пояснює Валедова.

Цими слабкими сторонами підлітків і користуються люди, які орудують деструктивними психологічними методиками. Вони і штовхають дітей до того, що ті наважуються на такі вчинки.

Психологиня радить батькам бути ближчими до своїх дітей, проводити з ними більше часу, розмовляти. Але не бути прокурорами, а стати наставниками і партнерами. Ділитися з ними своїм досвідом.

Також, на думку психологині, необхідно привчити дітей заздалегідь до контролю, що батько може зайти на сторінку своєї дитини і подивитися, з ким вона спілкується. Привчити її до правил безпеки. До того, що якщо не можна спілкуватися з незнайомою людиною на вулиці, то того самого правила потрібно дотримуватися і в мережі.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
18-02-2021, 13:59
Коментарів 0 Переглядів 2 845

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.