RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Тетянин день і День студента в Україні: історія, традиції і що не можна робити

25 січня - свято з усіх боків"освічене".

Наприклад, в Англії 25 січня відзначають національне свято – День народження Роберта Бернса, пише Главред.



А ось православні в Україні, цього понеділка вшановують пам'ять святої мучениці Татіани – в народі Тетянин день 2021.

Звідки взялося свято Тетянин день

Свята Тетяна загинула за віру. Спочатку її мучили, коли вона відмовилася відректися від Христа і принести язичницьку жертву. Потім намагалися віддати на розтерзання леву, але той лише лащився до неї, як кошеня. Зрештою Тетяну та її батька зарубали мечем.

Мощі (правиця) святої Татіани знаходяться в Свято-Успенському Псково-Печерському монастирі.

Свята Тетяна: у чому допомагає

Свята Тетяна - покровителька студентів і заступниця всіх дівчат на ім'я Таня. Вона допомагає в навчанні. У неї просять ясного розуму і хорошої пам'яті.

Свята Тетяна: молитва

О, свята мучениці Татіано, прийми нині нас, що моляться і припадають до святої ікони твоєї. Молися про нас, рабех Божих (імена), та позбудемося всяких скорбот і хвороб душевних і тілесних і благочестне поживемо в сьогоденні житії, і в майбутньому столітті сподоби нас з усіма святими поклонятися в трійці славимому Богу, Отцю і Синові і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Молитва Святої Тетяні в День ангела

Ангелів творець ізбра тебе з древнього Риму, та співаєш житієм твоїм святе Боже, від років бо дитинства твого вихована бисть у страсі Божі і чеснотелех, цього заради кличемо ти: Радуйся, юніце сладкоблагоуханная; радуйся, божественне Писання полюбила.

Радуйся, благочестя в собі ввібрала; радуйся, богобоязливому батькові слухала. Радуйся, від нього насіння віри прийшла; радуйся, в страсі Божі вихована. Радуйся, паче всіх благ вічна блага полюбила. Радуйся, запашний цвіт дівства, славна мучениці Татіано.

Молитва Святої Тетяні перед іспитом

Про свята мучениці Татіано, невесто Сладчайшаго нареченого Твого Христа, агніце Агнця Божественного, голубиці цнотливості, страждань, яко одягом царськими одягнена, до ликом небесним сопрічтенная, радісна нині у славі вічної, від днів молодших Богу обіцялася свята служительки Церкві, цнотливість дотримала і паче всіх благ Господа полюбила!

Тобі ми молимося і тобі ми просимо: послухай проханням нашим серцевим і не відкидай молінь наших. Даруй чистоту тіла і душі, вдихни любов до божественних істин, на шлях чеснот веди нас, Ангельське охорону випроси у Бога нам, наші рани і виразки тілесні зціли, в злостражданні терпіння даруй, гріховнія виразки уврачуй, юність нашу огорожі, старість безболісну і безбідну даруй, в смертній годині допоможи.

Поминай наші скорботи, і відраду даруй. ВІДВІДАЙ нас, сущих в темниці гріха: на покаяння настави скоро, запали полум'я молитви, не залиш нас, сірих, та славяще страждання твоя, возсилаємо хвалу Господу сил, завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Яке свято 25 січня 2021

У народі свято 25 січня називають Бабин кут на честь місця біля печі, де зберігалося домашнє начиння. У цей день неодмінно пекли коровай (круглий на честь сонця), спробувати який повинен був кожен член сім'ї.

З цього короваю ворожили, яким буде рік:

- якщо вийшов гладким - рік пройде спокійно і в достатку;

- горбок у середині означав, що справи підуть в гору;

- якщо пригорів - варто запастися терпінням, щоб подолати послані випробування;

- тріщинки - не до добра, чекай біди.

Вважається, що та дівчинка, яка народилася 25 січня, буде відмінною господинею.

Чому Тетянин День називається Днем студента

Справа в тому, що саме на День Тетяни в 1755 році був заснований Московський університет. Тодішня влада вирішила, що раз ім'я "Тетяна" означає в перекладі з грецької "засновниця, улаштовувачка", то день її пам'яті якнайкраще підходить для подібного починання.

А з часом свята Тетяна і стала вважатися покровителькою всіх студентів. Офіційно ж День студента 25 січня став святкуватися після указу Миколи I.

25 січня - Тетянин день: що не можна робити, а що потрібно

У цей день просили Бога про виконання заповітного бажання.

А дівчина, яка хотіла вийти заміж, робила в цей день мітлу і ховала її в будинку хлопця, з яким хотіла пов'язати долю. Зробити це потрібно було неодмінно так, щоб майбутня свекруха не знайшла.

Студенти цього дня влаштовують галасливі веселі гуляння. А ще студенти в Тетянин день малюють на останній сторінці заліковки будиночок із трубою – і чим довше намалюєш дим, тим успішніше і легше пройде навчання в цьому році.

Вважається, що в День Тетяни не можна:

- нікому відмовляти в проханнях, особливо в їжі;

- сваритися і лаятися;

- займатися роботою по дому і рукоділлям - прибирають напередодні.

Тетянин день: прикмети

Для 25 січня є й прикмети на погоду:


- великий сніг - до морозів до кінця зими і дощового літа;

- тепла хуртовина - до посухи і неврожаю;

- ясне небо і мороз - до ранньої весни і хорошого врожаю.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
23-01-2021, 00:25
Коментарів 0 Переглядів 2 212

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.