RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Коли в школах будуть зимові канікули і чи відкриють їх після локдауну: дати і прогнози

Дати зимових канікул 2020/2021 в українських школах, ймовірно, частково збігатимуться із посиленням карантину — так званим локдауном.

Про це повідомляє видання НВ.



Коли будуть зимові канікули 2020/2021 в Україні?

Ще до початку навчального року 2020/2021 Міністерство освіти України рекомендувало такі дати канікул у школах на цей період:

осінні канікули: 26 жовтня — 1 листопада включно;

зимові канікули: 25 грудня — 10 січня включно;

весняні канікули: 22 березня — 28 березня включно;

літні канікули: 1 червня — 31 серпня включно.

Таким чином, цієї зими школярі теоретично можуть відпочивати 17 днів — з п’ятниці, 25 грудня (неробочий день в Україні у зв’язку зі святкуванням католицького Різдва) до неділі, 10 січня.

Чи можуть змінитися ці дати?

Так, це залежить від декількох факторів.

По-перше, кілька років тому українські школи отримали від Міносвіти право самостійно визначати дати канікул для учнів.

Щорічно міністерство рекомендує певні дати, у які більшість навчальних закладів і проводять шкільні канікули. Однак в окремих школах навчальний процес може бути організований інакше, і тоді педагогічна рада та адміністрація закладу встановлюють інші дати канікул.

При цьому школи зобов’язані дотримуватися важливого правила — загальна тривалість канікул за навчальний рік має складати не менше ніж 30 днів (за винятком літніх канікул).

По-друге, тривалість і дати зимових канікул залежатимуть від епідеміологічної ситуації з поширенням коронавірусу — як в Україні, так і в кожному конкретному регіоні.

Так уже було з осінніми канікулами в 2020 році, коли через спалах COVID-19 Кабмін рекомендував українським школам почати канікули на півтора тижні раніше і, відповідно, продовжити їх.

Однак тоді до цієї рекомендації дослухалися далеко не всі регіони: в низці областей та великих міст України місцева влада, своєю чергою, закликали школи не змінювати терміни канікул.

Тому дати зимових канікул також будуть залежати як від рішень Кабміну щодо посилення карантину в Україні, так і від рішення місцевих адміністрацій і комісій з ТЕБ та НС.

Як може вплинути локдаун на навчальний процес? Чи відкриють школи після канікул?

Станом на початок грудня найбільш ймовірно, що уряд посилить карантин в Україні на три тижні починаючи з перших чисел січня (орієнтовна дата — з 2 січня).

Це означає, що другу навчальну чверть — до 25 грудня — українські школярі довчаться в звичайному режимі.

А приблизно на півтора тижня — з Нового року і до 10 січня — локдаун накладеться на зимові канікули.

Подальший режим роботи шкіл після зимових канікул 2020/2021 залежатиме від того, які обмеження затвердить уряд для навчальних закладів на період жорсткого карантину.

Далі можливі кілька варіантів.

Перший: після канікул школярам доведеться на кілька тижнів перейти на навчання в дистанційному режимі.

За останні дні вже кілька чиновників попередили, що посилення карантину передбачатиме закриття як дитсадків, так і шкіл для навчання у звичайному форматі.

5 грудня 2020 року головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на зустрічі з журналістами заявив, що до списку попередніх обмежень, які незабаром можуть запровадити, входить закриття шкіл та дитячих садків.

Виконувач обов’язків глави Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузин в інтерв'ю, опублікованому 7 грудня, теж заявив, що з посиленням карантину школи, дитсадки, а також університети закриють на карантин.

Зараз школи, а також окремі класи та групи закривають на карантин у разі виявлення там хворих на коронавірусну інфекцію. Якщо на самоізоляції через COVID-19 перебувають понад половина учнів або працівників навчального закладу, то всю школу переводять дистанційне навчання.

Другий варіант: зимові канікули для школярів (або, наприклад, для молодших школярів, для яких дистанційний режим є найважчим) можуть продовжити до кінця дії посиленого карантину. Однак такий варіант залишається гіпотетичним, оскільки ніхто з офіційних осіб про нього поки не згадував.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв, що 9 грудня на засіданні уряду буде озвучений конкретний перелік обмежень майбутнього локдауну — можливо, він внесе більше ясності і в питання шкільних канікул.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
8-12-2020, 08:33
Коментарів 0 Переглядів 2 861

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.