RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Історія успіху | Історія успіху Допомога захисникам | Медична допомога для переселенців | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

5 секретів щодо того, як їсти улюблені борошняні смаколики і не гладшати

Злізти з борошняної "голки" дуже важко, і багато хто вважає, що єдиний вихід з цієї пастки — не дозволяти собі апетитних булочок у жодному вигляді. Але чи варто йти на такі жертви? І чи можливо балувати себе борошняними виробами без страху набрати зайві кілограми?

Як не набрати вагу, продовжуючи радувати себе улюбленою випічкою? Цим питанням задавався майже кожен любитель апетитних круасанів з кавою або запашних булочок з чашкою какао. На найбільш хвилююче питання любителів борошняного відповідаємо нижче, інформує Ukr.Media.



Насправді, склад якісного хліба і хлібобулочних виробів досить простий: це вода, борошно (пшеничне, житнє, кукурудзяне, гречане, рисове), сіль, цукор і (не завжди) дріжджі. Ще вони можуть містити висівки, зерна і насіння (так званий висівковий і цільнозерновий хліб). У дешеві борошняні продукти часто додають освітлювачі борошна (бромати), барвники, штучні загусники, ароматизатори, підсилювачі смаку.

Тепер ви бачите, що різниця між усіма борошняними виробами полягає лише у різновиді борошна, кількості вуглеводів, що містяться у них, наявності або відсутності інших добавок — дріжджів, маргарину, висівок, зерен злакових і насіння. Саме у цій невеликій різниці і прихована шкода або користь тих чи інших виробів з борошна та ступінь їх впливу на вагу людини.

Вибирайте вироби з низьким глікемічним індексом

Для тих, хто стежить за своєю вагою, найбільше значення має такий показник, як глікемічний індекс (ГІ) випічки: чим він вищий, тим швидше після їжі піднімається рівень цукру, а за ним і інсуліну у крові, який знижує рівень цукру і підвищує апетит.

ГІ безпосередньо залежить від складу і якості борошна, кількості доданого у тісто цукру, різноманітних солодких начинок, які підвищують ГІ продукту, і наявності висівок, зерен злакових та насіння, які його знижують. Максимальний ГІ має пшеничне борошно без додавання висівок і цільного зерна, мінімальний — житнє, з висівками, цільнозернове. Наприклад, білий хліб з рафінованого борошна має ГІ 95, булочка без добавок 85, торти, печива, тістечка — 100, оладки, млинці, сирники — 70, прості хлібці — 75. З іншого боку, цільнозернові хлібці мають ГІ 45, а хліб з борошна грубого помелу з додаванням висівок і житній хліб — 50.

Чи можна зменшити ГІ вже готового продукту? Так, частково можна, поклавши борошняний виріб у морозильну камеру. Так, заморожування хліба протягом 10 хвилин знижує ГІ на 10 одиниць. Зберігання хліба за від'ємних температур також корисне для запобігання розмноження у ньому цвілевих грибків. Поєднання хлібобулочних виробів з білками (яйця, сир, м'ясо) і кисломолочними продуктами (кефір, йогурт) також у сукупності зменшують ГІ з'їденої їжі.

З'їли булочку — порухайтеся

Що ще можна порадити любителям булочок? Рух! Борошняні вироби — це вуглеводи, які під час розщеплення дають енергію організму, тому не слід вживати у їжу будь-які вуглеводи ввечері, особливо перед сном. Якщо їсти борошняне у першій половині дня і активно рухатися, а ще краще — займатися спортом, то до кінця дня ви витратите усю енергію, яку отримали з вуглеводів, і її надлишок не відкладеться у жир.

Слідкуйте за кількістю споживаних борошняних виробів (і їх калорійністю)

Зрозуміло, важливий і об'єм вживаних вуглеводів. Невелика кількість навіть білого хліба без висівок (не більше 2 шматочків), яку ви з'їли у першій половині дня, ніяк не позначиться на вазі. Для тих, хто рахує калорії, необхідно відзначити, що калорійність 100 г білого хліба становить близько 270 ккал, а житнього — 200 ккал. Шматочок сірого хліба зі змішаного борошна (житньо-пшеничний) вагою у 100 грамів має калорійність приблизно 210 ккал. Цільнозерновий хліб, хоча і має калорійність 250 ккал на 100 г продукту, за рахунок цільних злаків має менший ГІ і в цілому менш шкідливий для фігури.

Скажіть ні маргарину

Крім ГІ на збільшення ваги може вплинути вживання у їжу борошняних виробів з додаванням маргарину. Тому дуже важливо читати інформацію на етикетках про склад хліба і термін його придатності — у разі якісного хліба він не може перевищувати трьох діб. Якщо ж він більший — у такий хліб напевно додані консерванти.

Маргарин додає калорійності продукту. Вміст у випічці висівок, злаків і насіння насичує його мікроелементами і вітамінами, тому такий хліб найбільш корисний і викликає більш тривале відчуття ситості за умови меншого об'єму вживання за рахунок "повільних" вуглеводів. Останні розщеплюються і всмоктуються поступово, не викликаючи різкого підвищення рівня глюкози та інсуліну у крові.

Шукайте альтернативи

Хотілося б окремо виділити хлібці, які дуже полюбляють люди, що стежать за своєю фігурою. З ними треба бути дуже обережними, адже на вигляд вони невеликі і легкі, але мають досить високу калорійність. Так, пачка хлібців за калорійністю дорівнює цілій булці хліба! Якщо ви все ж таки надаєте перевагу хлібцям, вибирайте житні з висівками і цільними злаками. Для людей, які за медичними показаннями або через інші міркування дотримуються безглютенової дієти, існують хлібобулочні вироби з гречаного, кукурудзяного та рисового борошна.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Аліна Книжник
7-12-2020, 00:55
Коментарів 0 Переглядів 1 047

Теги -

Режисером постановки став директор драмтеатру Іван Бутняк

Відео за короткий час переглянули сотні користувачів, у тому числі й російські спільноти
Частину обладнання вже завезли до Чернівців
• Новини партнерів
iPhone 14 Pro Max ціна в Одесі, Україна
ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Режисером постановки став директор драмтеатру Іван Бутняк


Наберіться терпіння, інакше вам стане зле. Блог Ярослава Волощука
Не часто доводиться звертатися до послуг лікарів
Виготовляють «кікімори» та маскувальні сітки. Блог Надії Будної
Чернівецький політехнічний коледж допомагає українській армії
ВІДЕО Переглянути все відео

Чому важливо захистити власне житло, як вибрати охоронну компанію й не поплатитися за власну байдужість, ми розпитали у чернівецьких фахівців підрозділу швидкого реагування "Тигр".

У Приватному вищому навчальному закладі "Буковинський університет" відбувся[i] Благодійний культурно-мистецький марафон "Борітеся – поборете!".

У Чернівцях дистанційно опанувати німецьку мову, відшліфувати вимову та граматику допоможуть у Центрі німецької мови, який є офіційним партнером Goethe-Institut.
• Теги