RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Центральна виборча комісія нарешті пояснила, як саме має бути заповнений бюлетень, щоб волевиявлення було зараховане. Головна умова – позначки мають бути чіткі і зрозумілі. Вказувати цифру кандидата, за якого голосуєте, можна не по контуру. Головне, щоб цифра була читабельна і в правильному віконці. Але якщо не визначилися з кандидатом – достатньо зробити позначку за одну партію, яку підтримуєте.

10 жовтня в додатку до постанови № 366 ЦВК видала роз’яснення щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів. Нагадаємо, згідно з чинним виборчим законодавством, виборці повинні не тільки поставити познаку навпроти партії, яку вони підтримують на виборах, а й вказати номер кандидата, якому найбільше симпатизують.



Спершу йшлося про те, що цифри мають бути написані лише в певному вигляді – по контуру трафарету, як свого часу заповнювалися індекси на конвертах кореспонденції. Проте була небезпека, що така вимога призведе до надто великого відсотка зіпсованих бюлетенів. Отож в чинному роз’ясненні ЦВК цієї вимоги немає.

Загалом українське законодавство визначає: треба проголосувати за партію, а за кандидата – можна проголосувати. Але суть нинішньої виборчої системи – відкриті списки, тобто виборець напряму впливає на те, хто саме з кандидатів пройде у раду.

Загалом українське законодавство визначає: треба проголосувати за партію, а за кандидата – можна проголосувати. Але суть нинішньої виборчої системи – відкриті списки, тобто виборець напряму впливає на те, хто саме з кандидатів пройде у раду.

Що буде в бюлетені

У виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) в одному ряду, почергово зліва направо зазначаються:

1) визначений жеребкуванням номер кожної місцевої організації політичної партії (далі – організація партії);

2) повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером, без зазначення номера;

3) два квадрати: порожній квадрат – для волевиявлення щодо організації партії та квадрат із нанесеним трафаретом – для можливого волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;

4) виборчий список із прізвищами, ініціалами всіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії, у дві колонки.

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри


Як заповнювати. Партії

Спочатку обираємо партію. У порожньому квадраті навпроти повної назви цієї організації партії виборець робить позначку, що засвідчує його волевиявлення. Позначка може будь-якою, головне, щоб була. Без позначки навпроти партії бюлетень буде не дійсний.

Виборець у порожньому квадраті навпроти визначеної ним організації партії, за яку він голосує, ставить позначку "плюс" (+) або "галочку" (✓), або іншу (×, ◊, ○ та ін.), що засвідчує його волевиявлення.

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри


Коли бюлетень буде недійсний

Виборчий бюлетень без проставленої позначки в квадраті за партію буде визнано недійсним.

Виборець може голосувати лише за одну організацію партії. Виборчий бюлетень буде вважатися недійсним, якщо в ньому проставлено позначки навпроти назв кількох організацій партій або не проставлено жодної позначки біля повної назви організації партії.

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри


Як заповнювати. Кандидати

У другому квадраті з нанесеним трафаретом виборець може вписати порядковий номер кандидата в депутати від організації партії, якого він підтримує.

Але якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом не зробив позначки, бюлетень все одно вважатиметься дійсним. Головне, щоб у ньому була позначена партія, яку він підтримав. У такому разі голос вважається відданим на підтримку усього територіального виборчого списку відповідної організації партії.

Як заповнювати. Цифри

Цифру кандидата, якого підтримує виборець, можна вказати кількома способами:

за трафаретом, згідно вересневої поставнови ЦВК;

по контуру, але не відповідно до цього зразка;

або будь-яким іншим способом, головна умова: цифра має бути в правильному квадраті і читабельна.

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри


Якщо обраному кандидату відповідає одноцифрровий порядковий номер, допускається варіанти написання з нулем перед цифрою і без (наприклад, 1 і 01).

Кілька позначок у бюлетені

ЦВК передбачила, чи зараховувати бюлетені, у яких буде кілька позначок. Наприклад, коли буде вказана позначка навпроти однієї партії, а порядковий номер вказаний навпроти кандидата з іншої партії. Або ж буде позначка за партію, а в кількох клітинках з трафаретом теж будуть позначки. Або ж виборець сплутає, в якому квадраті ставити позначку за партію, а в якому – цифру кандидата.

Або ж в клітинці з трафаретом буде вказаний неіснуючий порядковий номер кандидата. У такому разі, враховуватиметься позначка за партію і це означатиме, що виборець підтримав увесь територіальний виборчий список кандидатів у депутати від організації партії, де є позначка без надання підтримки окремому кандидату.

Якщо в клітинці за партію вказана цифра і в клітинці за кандидата теж буде дійсна цифра, тоді вважається, що виборець підтримав і партію і обраного кандидата.

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри


Як обирати кандидата в населених пунктах, де менше 10 тисяч населення

У бюлетені для голосування в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) виборець робить позначку "плюс" (+) або "галочку" (✓), або іншу (×, ◊, ○ та ін.) у порожньому квадраті, розміщеному праворуч від порядкового номера та прізвища, власного імені та по батькові кандидата в депутати, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата в депутати.

Виборчий бюлетень, у якому проставлено позначки навпроти прізвищ кількох кандидатів у депутати, вважається недійсним.

Також недійсним бюлетень буде вважатися, якщо буде неможливо встановити волевиявлення виборця.

Голосування за сільського, селищного, міського голову

Кандидати на посаду сільського, селищного. Міського голови в бюлетені розміщені у алфавітному порядку.

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри


Праворуч від порядкового номера та прізвища, власного імені та по батькові кожного кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови розміщується порожній квадрат. Саме в ньому виборець має зробити позначку.

Як правильно заповнити бюлетень: позначки та цифри


Виборець може голосувати лише за одного кандидата на посаду сільського, селищного чи міського голови. Виборчий бюлетень, у якому проставлено позначки навпроти прізвищ кількох кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, вважається недійсним.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
14-10-2020, 13:41
Коментарів 0 Переглядів 2 043

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.