Ведучий програми "Ранок з Україною" і кулінарний експерт Григорій Герман спеціально до Дня захисника України підготував добірку найбільш "мужицьких" страв. Кулінар розповів, як готувати традиційні козацькі страви - капусняк, бограч і куліш.
Ці страви прості і доступні будь-якій господині, але при цьому дуже ситні і смачні, пише
Уніан.
Запорізький капусняк
- Пшоно - 3 ст. л.
- Свинячі ребра - 400 г.
- Квашена капуста - 600 г.
- Корінь селери - 50 г.
- Морква - 2 шт.
- Корінь петрушки - 2 шт.
- Сало свиняче - 50 г.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Картопля - 400 г.
- Масло вершкове - 2 ст. л.
- Петрушка - 1 пучок.
- Сіль, цукор, лавровий лист і чорний перець горошком.
Половину цибулі, моркви, петрушки і селери почистити, нарізати кубиком і обсмажити на сковороді. Помити ребра, покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Зняти піну з бульйону і додати в нього овочі, посолити і варити ще 40 хвилин.
За 10 хвилин до готовності додати перець і лавровий лист. М'ясо вийняти і залишити остигати. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.
Квашену капусту віджати від води, нарізати і тушкувати в сковороді в бульйоні. Решту овочі нарізати соломкою і обсмажити на вершковому маслі.
Пшоно промити, сало пропустити через м'ясорубку. Картоплю нарізати кубиками і покласти в бульйон. Через 10 хвилин додати тушковану квашену капусту, сало, пшоно, обсмажені овочі і трохи цукру. Варити до готовності крупи.
Для подачі ребра покласти в миску, залити капусняком і додати сметани.
Бограч по-закарпатськи
- Копчені свинячі ребра - 500 г.
- Телятина – 700 г.
- Бекон або сало з прорізом - 200 г.
- Копчені ковбаски - 200 г.
- Болгарський перець - 1 шт.
- Перець чилі - 2 шт.
- Ріпчаста цибуля - 4 шт.
- Томати – 2 шт.
- Морква - 2 шт.
- Картопля - 4 шт.
- Часник - 4 зубчики.
- Борошно - 4 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Паприка – 100 гр.
- Петрушка і кріп – по пучку.
- Чорний мелений перець, сухий чебрець, сіль.
У глибокій каструлі обсмажити нарізане сало, додати нарізану цибулю і тушкувати до готовності під кришкою. Телятину нарізати великими кубиками, ребра розібрати на кісточки.
У каструлю з цибулею і салом додати половину паприки, трохи протушкувати, покласти туди м'ясо і ребра і покрити їх водою. Довести до кипіння на сильному вогні, а потім зменшити до мінімуму і тушкувати 1 годину.
Приготувати маленькі галушки з тіста з одного яйця і 4 ложок борошна. Від тіста відщипнути маленькі шматочки, викласти на якусь поверхню і притрусити борошном.
Відправити в каструлю нарізану кубиком моркву, подрібнений перець чилі, часник і другу половину паприки, картопля. Варити до напівготовності картоплі. Додати галушки.
Солодкий перець і помідори нарізати кубиком. Подрібнити ковбаски. Додати все це в каструлю і тушкувати 10 хвилин. Додати води якщо бограч занадто густий.
Козацький куліш
- Пшоно - 150 г.
- Сало з прорізом - 200 г.
- Середня картопля - 6 шт.
- Цибуля - 3 шт.
- Морква - 1 шт.
- Пучок петрушки.
- Сіль, перець чорний мелений, лавровий лист.
Пшоно промити, всипати в киплячу воду і знову довести до кипіння. Проварити на середньому вогні.
Картоплю нарізати кубиком і додати в каструлю з пшоном і варити майже до готовності.
Подрібнити сало, очистити і нарізати цибулю і моркву. Обсмажити до золотистого кольору і додати в каструлю з картоплею і пшоном. Варити до готовності, в кінці додати сіль і спеції.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
14-10-2020, 01:20
0
2 007