Ситні і прості рецепти на День захисника України: капусняк, бограч і куліш

новини / Смачні рецепти
2 208
0
Ситні і прості рецепти на День захисника України: капусняк, бограч і куліш

Ведучий програми "Ранок з Україною" і кулінарний експерт Григорій Герман спеціально до Дня захисника України підготував добірку найбільш "мужицьких" страв. Кулінар розповів, як готувати традиційні козацькі страви - капусняк, бограч і куліш.

Ці страви прості і доступні будь-якій господині, але при цьому дуже ситні і смачні, пише Уніан.



Запорізький капусняк

- Пшоно - 3 ст. л.

- Свинячі ребра - 400 г.

- Квашена капуста - 600 г.

- Корінь селери - 50 г.

- Морква - 2 шт.

- Корінь петрушки - 2 шт.

- Сало свиняче - 50 г.

- Цибуля ріпчаста - 2 шт.

- Картопля - 400 г.

- Масло вершкове - 2 ст. л.

- Петрушка - 1 пучок.

- Сіль, цукор, лавровий лист і чорний перець горошком.

Половину цибулі, моркви, петрушки і селери почистити, нарізати кубиком і обсмажити на сковороді. Помити ребра, покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Зняти піну з бульйону і додати в нього овочі, посолити і варити ще 40 хвилин.

За 10 хвилин до готовності додати перець і лавровий лист. М'ясо вийняти і залишити остигати. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.

Квашену капусту віджати від води, нарізати і тушкувати в сковороді в бульйоні. Решту овочі нарізати соломкою і обсмажити на вершковому маслі.

Пшоно промити, сало пропустити через м'ясорубку. Картоплю нарізати кубиками і покласти в бульйон. Через 10 хвилин додати тушковану квашену капусту, сало, пшоно, обсмажені овочі і трохи цукру. Варити до готовності крупи.

Для подачі ребра покласти в миску, залити капусняком і додати сметани.

Бограч по-закарпатськи

- Копчені свинячі ребра - 500 г.

- Телятина – 700 г.

- Бекон або сало з прорізом - 200 г.

- Копчені ковбаски - 200 г.

- Болгарський перець - 1 шт.

- Перець чилі - 2 шт.

- Ріпчаста цибуля - 4 шт.

- Томати – 2 шт.

- Морква - 2 шт.

- Картопля - 4 шт.

- Часник - 4 зубчики.

- Борошно - 4 ст. л.

- Яйце – 1 шт.

- Паприка – 100 гр.

- Петрушка і кріп – по пучку.

- Чорний мелений перець, сухий чебрець, сіль.

У глибокій каструлі обсмажити нарізане сало, додати нарізану цибулю і тушкувати до готовності під кришкою. Телятину нарізати великими кубиками, ребра розібрати на кісточки.

У каструлю з цибулею і салом додати половину паприки, трохи протушкувати, покласти туди м'ясо і ребра і покрити їх водою. Довести до кипіння на сильному вогні, а потім зменшити до мінімуму і тушкувати 1 годину.

Приготувати маленькі галушки з тіста з одного яйця і 4 ложок борошна. Від тіста відщипнути маленькі шматочки, викласти на якусь поверхню і притрусити борошном.

Відправити в каструлю нарізану кубиком моркву, подрібнений перець чилі, часник і другу половину паприки, картопля. Варити до напівготовності картоплі. Додати галушки.

Солодкий перець і помідори нарізати кубиком. Подрібнити ковбаски. Додати все це в каструлю і тушкувати 10 хвилин. Додати води якщо бограч занадто густий.

Козацький куліш

- Пшоно - 150 г.

- Сало з прорізом - 200 г.

- Середня картопля - 6 шт.

- Цибуля - 3 шт.

- Морква - 1 шт.

- Пучок петрушки.

- Сіль, перець чорний мелений, лавровий лист.

Пшоно промити, всипати в киплячу воду і знову довести до кипіння. Проварити на середньому вогні.

Картоплю нарізати кубиком і додати в каструлю з пшоном і варити майже до готовності.

Подрібнити сало, очистити і нарізати цибулю і моркву. Обсмажити до золотистого кольору і додати в каструлю з картоплею і пшоном. Варити до готовності, в кінці додати сіль і спеції.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

11:37
Нацбанк скасував ліміти на карткові перекази
11:25
Який інтернет у Чернівцях справді швидкий і надійний? Думки чернівчан!
11:19
Зливав паливо зі службового авто: на Буковині судитимуть чоловіка
11:00
Сирський відзначив десантника з Чернівців «Хрестом хоробрих»
10:45
Чому корисно їсти фісташки: названо п'ять переваг цих горіхів
10:31
У Чернівцях розкажуть про шпигунів у роки Першої світової війни
10:15
У Чернівцях оброблятимуть два парки від кліщів
09:59
Війська РФ за добу 56 разів обстріляли прикордоння Чернігівщини, Сумщини та Харківщини

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм