Ситні і прості рецепти на День захисника України: капусняк, бограч і куліш

новини / Смачні рецепти
2 187
0
Ситні і прості рецепти на День захисника України: капусняк, бограч і куліш

Ведучий програми "Ранок з Україною" і кулінарний експерт Григорій Герман спеціально до Дня захисника України підготував добірку найбільш "мужицьких" страв. Кулінар розповів, як готувати традиційні козацькі страви - капусняк, бограч і куліш.

Ці страви прості і доступні будь-якій господині, але при цьому дуже ситні і смачні, пише Уніан.



Запорізький капусняк

- Пшоно - 3 ст. л.

- Свинячі ребра - 400 г.

- Квашена капуста - 600 г.

- Корінь селери - 50 г.

- Морква - 2 шт.

- Корінь петрушки - 2 шт.

- Сало свиняче - 50 г.

- Цибуля ріпчаста - 2 шт.

- Картопля - 400 г.

- Масло вершкове - 2 ст. л.

- Петрушка - 1 пучок.

- Сіль, цукор, лавровий лист і чорний перець горошком.

Половину цибулі, моркви, петрушки і селери почистити, нарізати кубиком і обсмажити на сковороді. Помити ребра, покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Зняти піну з бульйону і додати в нього овочі, посолити і варити ще 40 хвилин.

За 10 хвилин до готовності додати перець і лавровий лист. М'ясо вийняти і залишити остигати. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.

Квашену капусту віджати від води, нарізати і тушкувати в сковороді в бульйоні. Решту овочі нарізати соломкою і обсмажити на вершковому маслі.

Пшоно промити, сало пропустити через м'ясорубку. Картоплю нарізати кубиками і покласти в бульйон. Через 10 хвилин додати тушковану квашену капусту, сало, пшоно, обсмажені овочі і трохи цукру. Варити до готовності крупи.

Для подачі ребра покласти в миску, залити капусняком і додати сметани.

Бограч по-закарпатськи

- Копчені свинячі ребра - 500 г.

- Телятина – 700 г.

- Бекон або сало з прорізом - 200 г.

- Копчені ковбаски - 200 г.

- Болгарський перець - 1 шт.

- Перець чилі - 2 шт.

- Ріпчаста цибуля - 4 шт.

- Томати – 2 шт.

- Морква - 2 шт.

- Картопля - 4 шт.

- Часник - 4 зубчики.

- Борошно - 4 ст. л.

- Яйце – 1 шт.

- Паприка – 100 гр.

- Петрушка і кріп – по пучку.

- Чорний мелений перець, сухий чебрець, сіль.

У глибокій каструлі обсмажити нарізане сало, додати нарізану цибулю і тушкувати до готовності під кришкою. Телятину нарізати великими кубиками, ребра розібрати на кісточки.

У каструлю з цибулею і салом додати половину паприки, трохи протушкувати, покласти туди м'ясо і ребра і покрити їх водою. Довести до кипіння на сильному вогні, а потім зменшити до мінімуму і тушкувати 1 годину.

Приготувати маленькі галушки з тіста з одного яйця і 4 ложок борошна. Від тіста відщипнути маленькі шматочки, викласти на якусь поверхню і притрусити борошном.

Відправити в каструлю нарізану кубиком моркву, подрібнений перець чилі, часник і другу половину паприки, картопля. Варити до напівготовності картоплі. Додати галушки.

Солодкий перець і помідори нарізати кубиком. Подрібнити ковбаски. Додати все це в каструлю і тушкувати 10 хвилин. Додати води якщо бограч занадто густий.

Козацький куліш

- Пшоно - 150 г.

- Сало з прорізом - 200 г.

- Середня картопля - 6 шт.

- Цибуля - 3 шт.

- Морква - 1 шт.

- Пучок петрушки.

- Сіль, перець чорний мелений, лавровий лист.

Пшоно промити, всипати в киплячу воду і знову довести до кипіння. Проварити на середньому вогні.

Картоплю нарізати кубиком і додати в каструлю з пшоном і варити майже до готовності.

Подрібнити сало, очистити і нарізати цибулю і моркву. Обсмажити до золотистого кольору і додати в каструлю з картоплею і пшоном. Варити до готовності, в кінці додати сіль і спеції.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
17:20
Україна очікує на нові постачання F-16 цього року, - Зеленський
17:00
Хотів купити інструмент: на Буковині аферисти видурили у чоловіка 56 тисяч
16:40
В Міненерго звернулись до українців: що варто зробити кожному
16:20
В Коордштабі розповіли, хто для РФ в пріоритеті на обмін і чому не видають "азовців"
16:15
Діти в гуртку технічного конструювання створюють пристрої для військових
16:00
Ліквідація наслідків атаки на ЧАЕС триває дев’ятий день: яка ситуація
16:00
Названо найкорисніший десерт, який повинні їсти українці
15:40
Чи готовий Зеленський підписати угоду про корисні копалини: джерело Sky News повідомило деталі
15:20
Трамп провів масштабні кадрові зміни в армії США
15:00
У Чернівцях затримали чоловіка, який розповсюджував наркотики
14:40
На Покровському напрямку важкі бої: ЗСУ про наступ росіян
14:31
ДТП в Чернівцях: у тролейбусі відмовили гальма
14:20
Пенсії в Україні масштабно проіндексують із 1 березня: як перерахують кожну виплату
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм