RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Ситні і прості рецепти на День захисника України: капусняк, бограч і куліш

Ведучий програми "Ранок з Україною" і кулінарний експерт Григорій Герман спеціально до Дня захисника України підготував добірку найбільш "мужицьких" страв. Кулінар розповів, як готувати традиційні козацькі страви - капусняк, бограч і куліш.

Ці страви прості і доступні будь-якій господині, але при цьому дуже ситні і смачні, пише Уніан.



Запорізький капусняк

- Пшоно - 3 ст. л.

- Свинячі ребра - 400 г.

- Квашена капуста - 600 г.

- Корінь селери - 50 г.

- Морква - 2 шт.

- Корінь петрушки - 2 шт.

- Сало свиняче - 50 г.

- Цибуля ріпчаста - 2 шт.

- Картопля - 400 г.

- Масло вершкове - 2 ст. л.

- Петрушка - 1 пучок.

- Сіль, цукор, лавровий лист і чорний перець горошком.

Половину цибулі, моркви, петрушки і селери почистити, нарізати кубиком і обсмажити на сковороді. Помити ребра, покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Зняти піну з бульйону і додати в нього овочі, посолити і варити ще 40 хвилин.

За 10 хвилин до готовності додати перець і лавровий лист. М'ясо вийняти і залишити остигати. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.

Квашену капусту віджати від води, нарізати і тушкувати в сковороді в бульйоні. Решту овочі нарізати соломкою і обсмажити на вершковому маслі.

Пшоно промити, сало пропустити через м'ясорубку. Картоплю нарізати кубиками і покласти в бульйон. Через 10 хвилин додати тушковану квашену капусту, сало, пшоно, обсмажені овочі і трохи цукру. Варити до готовності крупи.

Для подачі ребра покласти в миску, залити капусняком і додати сметани.

Бограч по-закарпатськи

- Копчені свинячі ребра - 500 г.

- Телятина – 700 г.

- Бекон або сало з прорізом - 200 г.

- Копчені ковбаски - 200 г.

- Болгарський перець - 1 шт.

- Перець чилі - 2 шт.

- Ріпчаста цибуля - 4 шт.

- Томати – 2 шт.

- Морква - 2 шт.

- Картопля - 4 шт.

- Часник - 4 зубчики.

- Борошно - 4 ст. л.

- Яйце – 1 шт.

- Паприка – 100 гр.

- Петрушка і кріп – по пучку.

- Чорний мелений перець, сухий чебрець, сіль.

У глибокій каструлі обсмажити нарізане сало, додати нарізану цибулю і тушкувати до готовності під кришкою. Телятину нарізати великими кубиками, ребра розібрати на кісточки.

У каструлю з цибулею і салом додати половину паприки, трохи протушкувати, покласти туди м'ясо і ребра і покрити їх водою. Довести до кипіння на сильному вогні, а потім зменшити до мінімуму і тушкувати 1 годину.

Приготувати маленькі галушки з тіста з одного яйця і 4 ложок борошна. Від тіста відщипнути маленькі шматочки, викласти на якусь поверхню і притрусити борошном.

Відправити в каструлю нарізану кубиком моркву, подрібнений перець чилі, часник і другу половину паприки, картопля. Варити до напівготовності картоплі. Додати галушки.

Солодкий перець і помідори нарізати кубиком. Подрібнити ковбаски. Додати все це в каструлю і тушкувати 10 хвилин. Додати води якщо бограч занадто густий.

Козацький куліш

- Пшоно - 150 г.

- Сало з прорізом - 200 г.

- Середня картопля - 6 шт.

- Цибуля - 3 шт.

- Морква - 1 шт.

- Пучок петрушки.

- Сіль, перець чорний мелений, лавровий лист.

Пшоно промити, всипати в киплячу воду і знову довести до кипіння. Проварити на середньому вогні.

Картоплю нарізати кубиком і додати в каструлю з пшоном і варити майже до готовності.

Подрібнити сало, очистити і нарізати цибулю і моркву. Обсмажити до золотистого кольору і додати в каструлю з картоплею і пшоном. Варити до готовності, в кінці додати сіль і спеції.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram

Редактор: Анна Семьонова
14-10-2020, 01:20
Коментарів 0 Переглядів 2 171

Теги -

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.