Гарбуз - це ціле джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Варений і запечений гарбуз прекрасно засвоюється організмом. Цей овоч дуже низькокалорійний, але при цьому ситний і смачний.
Багатий смак гарбуза дозволяє використовувати його в найрізноманітніших стравах, як солодких, так і солоних, пише
Уніан.
Гарбузова каша з пшоном
- Гарбуз - 500 г.
- Пшоно - 200 г.
- Молоко - 2 склянки.
- Вода - 1 стакан.
- Цукор - 1.5 ст. л.
- Вершкове масло - 1 ст. л.
- Сіль за смаком.
Гарбуз очистити від шкірки і крупно нарізати. Покласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння і варити 15 хвилин. Молоко сильно нагріти, але не кип'ятити. Пшоно промити 3 рази.
Гарбуз потовкти товкачем і посолити, додати гаряче молоко і пшоно і добре перемішати. Поставити на плиту. Після закипання всипати цукор і варити до готовності пшона на маленькому вогні, помішуючи. Подавати з маслом.
У гарбузову кашу можна додати за смаком шкірку апельсина, банан, яблуко, родзинки, корицю або горіхи.
Гарбузовий суп-пюре з грінками і куркою
- Гарбуз - 1.5 кг.
- Картопля - 4 шт.
- Куряче філе - 300 г.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Морква - 1 шт.
- Вершки - 0.5 склянки.
- Приправа каррі - 1 ч. л.
- Половинка білого батона.
- Часник - 2 зубчики.
- Сіль, перець за смаком.
Гарбуз очистити від насіння і шкірки, крупно нарізати. Картоплю нарізати кубиками, моркву натерти на тертці, часник і цибулю дрібно покришити.
Відварити курку у воді до готовності. Вийняти м'ясо, а курячий бульйон залишити в каструлі. У розігрітій сковороді обсмажити цибулю до золотистого кольору, додати моркву і часник. Висипати овочі в каструлю з бульйоном.
Гарбуз трохи обсмажити на сковороді до м'якості і також всипати в бульйон разом з картоплею. Всі овочі повинні бути ледь покриті водою. Варити їх 30-40 хвилин на маленькому вогні до м'якості картоплі.
Куряче м'ясо нарізати шматками і додати в суп. Гарячий суп подрібнити блендером до стану пюре. Влити вершки, посолити, додати спеції каррі. Перемішати до однорідності і кип'ятити суп 5 хвилин. Подавати з підсмаженими грінками з білого батона.
Гарбузовий гарнір з картоплею і овочами
- Невеликий гарбуз - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Часник - 1 зубчик.
- Велика цибулина - 1 шт.
- Картопля-3 шт.
- Вершкове масло для смаження.
Гарбуз і картоплю почистити і нарізати однаковими невеликими кубиками. Моркву нарізати маленькими кубиками або півкільцями. Цибулю і часник дрібно порубати.
На розігрітій сковорідці з вершковим маслом обсмажити часник до золотистого кольору, потім додати цибулю і смажити 3-4 хвилини. Додати моркву і смажити ще кілька хвилин. Покласти в сковорідку картоплю і гарбуз і смажити ще 25-30 хвилин до готовності овочів.
Такий гарнір можна подавати до м'яса або овочів або як самостійне блюдо. Як спеції можна використовувати мускатний горіх, прованські трави або хмелі-сунелі.
Гарбузові кекси з горіхами і корицею
- Гарбуз - 300 г.
- Горіхи волоські - 50 г.
- Цукор - 150 г.
- Борошно - 150 г.
- Олія рослинна - 50 мл.
- Яйце - 1 шт.
- Розпушувач - 1 ч. ложка.
- Кориця мелена - за смаком.
- Цукрова пудра - 1 ст. ложка.
- Вода - 50 мл.
Волоські горіхи обсмажити 5 хвилин на середньому вогні, почистити від шкірки і остудити. Гарбуз нарізати кубиками, висипати в каструлю, залити водою і варити 20 хвилин до готовності. Подрібнити в пюре блендером, остудити.
У чашу всипати цукор, корицю, 150 г пюре з гарбуза і рослинну олію. Перемішати до однорідності. Вбити яйце і перемішати. В іншому посуді просіяти борошно, подрібнити горіхи і додати розпушувач, перемішати. З'єднати і змішати обидві маси.
Форму для випічки змастити маслом і вилити тісто. Випікати 50 хвилин при температурі 180 градусів. Ви можете приготувати один великий кекс або розділити тісто на маленькі формочки.
Гарбузове рагу з рисом
- Білий довгозернистий рис - 1 ст.
- Гарбуз - 250 г.
- Часник - 3 зубчики.
- Куркума - 0.5 ч. л.
- Соняшникова олія для смаження.
- Кінза або петрушка для прикраси.
Гарбуз почистити і нарізати невеликими шматочками. Дрібно порізати часник. Смажити часник помішуючи на рослинній олії 2 хвилини. Додайте гарбуз і смажте ще 5 хвилин до м'якості. Перекладіть в каструлю, додайте промитий рис, всипте куркуму, посоліть. Залийте водою і варіть 25 хвилин.
Подавайте до столу в гарячому вигляді, прикрасивши подрібненою кінзою.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
8-10-2020, 01:30
0
1 844