RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Зберігання яблук: основні помилки, які знижують лежкість зібраних плодів взимку

Отже, ви дбайливо зняли урожай яблучок з дерев, склали його в чисті ящики, які потім перемістили в льох. Здавалося б, всі основні правила були дотримані, але незабаром ви починаєте помічати ознаки псування на плодах, вони покриваються мерзенними бурими плямами, розм'якшуються, стають ватяними і позбавленими смаку.

Чому ж так відбувається? Насправді у подібного нещастя може бути п'ять основних причин, інформує Ukr.Media.



Некоректне збирання плодів

Сорти яблук, які призначені для зимового зберігання, повинні дозріти вже після знімання плодів з дерева. Пізній збір призводить до того, що яблука дуже скоро втрачають всі свої поживні і смакові властивості, а також швидше уражаються хворобами під час перебування в погребі.

Неякісна підготовка підвалу

Для забезпечення найкращого збереження яблук в сховищі, його необхідно щорічно дезінфікувати. Цю роботу потрібно проводити завчасно, як мінімум за місяць до закладки врожаю в приміщення. Найелементарніший метод — рясне обприскування стін, стелі та підлоги 10% — ним розчином залізного або мідного купоросу. Якщо підлога в погребі земляна, то її можна просто покрити невеликою кількістю вапна-пушонки.

Погодні умови

При визначенні термінів збирання яблук слід брати до уваги і погодні умови. У сирі дні, а також після нічних морозів, плоди знімати не рекомендується, оскільки навіть кілька крапельок води біля плодоніжки здатні спровокувати появу гнилі в ході їх зберігання.

Прорахунки при закладці врожаю на зберігання

Ще одна часта помилка — надмірно тривалий або, навпаки, невиправдано короткий вихід на режим зберігання. Якщо відразу після знімання плодів з дерев перемістити їх в холодний льох, то можна викликати в них холодовий шок, неминучими наслідками якого буде пошкодження тканин і передчасне псування яблук. Але і затягувати з переміщенням яблук в місце зберігання не варто — в цьому випадку в плодах інтенсифікується виділення етилену, що різко знижує їх лежкість. Для того, щоб цього не сталося, після збирання охолодіть плоди протягом 12-24 годин до +6...8 градусів, і лише потім приберіть їх в льох з низькою, але все ж плюсовою температурою.

Занадто пізнє виявлення хвороб

Цілий ряд захворювань яблук (наприклад, побуріння м'якоті, пеніцилез, гірка ямчатість) дуже складно виявити на етапі закладки врожаю на зберігання. Щоб своєчасно виявити зіпсовані плоди і уникнути ще більших втрат, регулярно оглядайте і викидайте з льоху всі підозрілі екземпляри.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Аліна Книжник
28-09-2020, 01:30
Коментарів 0 Переглядів 1 393


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.