Протягом багатьох років середземноморський спосіб життя був джерелом натхнення для здоров'я, і легко зрозуміти, чому. Дієти, багаті фруктами, овочами, рибою і корисними жирами, корисні для нас, особливо для нашого серця.
Було доведено, що харчування, в таких країнах, як Греція, Італія і Туреччина, знижує ризик серцевих захворювань. За даними клініки Майо, це також пов'язано зі зниженням ризику раку, хвороби Паркінсона і хвороби Альцгеймера, пише
Главред.
У чому суть середземноморської дієти
Середземноморська дієта заснована на кулінарних традиціях південної Європи, Північної Африки та Середземноморського Близького Сходу, всіх регіонів, де їжа готується для того, щоб її можна було смакувати і насолоджуватися, а не поспішати.
Фрукти, овочі, цільнозернові, бобові, горіхи і трави складають основу "піраміди" цієї дієти, і кожен прийом їжі будується навколо них.
Рибу їдять не рідше двох разів на тиждень, а птицю, яйця і молочні продукти їдять рідше, можливо, всього кілька днів в тиждень. Тим часом, м'ясо і солодощі подаються в помірних кількостях.
Корисні жири, такі як оливкова олія, слід використовувати замість інших, наприклад вершкового і рослинного масла. А червоне вино можна вживати навіть в помірних кількостях.
1. Салат Фаттуш
Фаттуш - це, по суті, "хлібний салат", який, як кажуть, виник в Північному Лівані. Ліванські фермери смажили залишки лаваша в невеликій кількості оливкової олії для додаткового смаку. А щоб приготувати жир, вони просто додавали чіпси з лаваша з сезонними овочами та зеленню, які у них були під рукою.
З цієї причини список інгредієнтів фаттуша може відрізнятися. І ви напевно знайдете різні версії фаттуша на Близькому Сході.
Як готувати?
- Почніть з вибору кращих продуктів, які ви знайдете: стиглих помідорів, свіжозібраних трав і т. д.не використовуйте покупні чіпси з лаваша (їм безумовно є місце, але не в салаті фаттуш).
- Знайдіть час, щоб підсмажити лаваш вдома, не забуваючи приправляти спеціямі.
- Постарайтесь не пропускати сумах. Це особлива спеція з мелених ягід сумаха, і її терпкий смак дуже важко відтворити.
- Використовуйте оливкову олію першого холодного віджиму вищої якості, яку ви можете знайти. Тут важливий гострий, фруктовий смак.
- Пам'ятайте, що оливкова олія, на якій просто написано "чисте", зазвичай піддавалося термообробці і рафінування механічним способом і, отже, не мало характеру і смаку.
- Якщо хочете, спробуйте свій власний варіант, додавши сезонні овочі, такі як барвисті сімейні помідори або навіть зелений перець. Додайте ще зелені або подрібненого часнику.
2. Паста з лимонними креветками
Ні, якщо ви правильно харчуєтеся, паста не входить в список заборонених продуктів.
Вибирайте цільнозернові макарони і тримайте розмір порцій під контролем, і у вас не виникне проблем з включенням рецептів, подібних до цього, в свій щоденний середземноморський раціон.
Щоб приготувати цю пасту, необхідно на пательні обсмажити дрібно нарізану цибулю і часник, додати сіль, перець і дві жмені креветок. Сюди ж додати близько половини склянки білого вина і чашку бульйону і тушкувати, поки не випарується алкоголь.
Сюди ж варто додати велику дрібку червоного гострого перцю чилі, цедру і сік одного лимона і залишити на повільному вогні під кришкою пару хвилин, поки креветки не приготуються. Тим часом відваріть пасту Пенне. Коли звариться паста, змішайте її з креветками.
Подавайте з пармезаном і свіжою петрушкою.
3. Квіти Цукіні з булгуром
Ви коли-небудь їли квіти? Ці квіти цукіні змусять вас задуматися, чому ви не почали цього робити раніше. Ці красиві квіти, фаршировані травами і пшеницею булгур, так само приємно їсти, як і дивитися на них.
Як приготувати?
- У глибокій сковороді нагрійте половину масла на середньому вогні і обсмажте цибулю і часник до м'якості приблизно 5 хвилин.
- Додайте цукіні, булгур, родзинки, перець чилі і 1 стакан води. Зменшіть вогонь і тушкуйте 10 хвилин. Якщо все приготувалось, додайте ще трохи води.
- Вимкніть вогонь і додайте в начинку кедрові горіхи, м'яту і кріп. Приправити сіллю. Ложкою акуратно набийте кожна квіти.
- Складіть дуже щільно разом, в глиняну форму. Влийте оливкове масло і 1/2 склянки води. Накрийте страву і поставте в духовку.
- Випікайте близько 1 години, періодично перевіряючи, чи потрібно ще трохи води, поки більша частина рідини не випарується.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
18-09-2020, 00:45
0
1 065