Чому не варто купувати картоплю зеленого кольору

новини
936
0
Чому не варто купувати картоплю зеленого кольору

Попри те, що картопля є невибагливим у вирощуванні, збиранні та зберіганні овочем, їй можна легко отруїтися. Йдеться не про гнилу, зіпсовану або повністю почорнілу, а про позеленілу картоплю.

Багато хто не звертають уваги на зеленуватий відтінок шкірки овочу — а даремно, інформує Ukr.Media.



Чому картопля зеленіє?

Під впливом ультрафіолетового випромінювання картопля починає активно виробляти таку речовину, як хлорофіл, що надає овочу зеленуватий відтінок. Але це лише в разі, якщо сонце потрапляє саме на бульби.

Іноді вони зеленіють рівномірно, але частіше за все на їх поверхні з'являються зеленуваті плями, які можуть бути блідими, а значить, не відразу помітними для ока покупця.

Після збору картопля теж може придбати зелене забарвлення в разі, якщо її сушать, а потім зберігають у приміщенні, куди потрапляє сонячне світло. При зараженні бульб патогенними мікроорганізмами або шкідниками шкірка теж може стати зеленою.

Рясна обробка кущів зростаючої картоплі мінеральними добривами також здатна стати причиною зміни кольору бульб на зелений.

В правильно вирощеній і зібраній картоплі, а також при правильному її зберіганні, вміст соланіну залишається мізерним — всього 0,05%. Ця речовина є глікозидом рослинного походження, отруйною органічною сполукою. При попаданні в організм людини або тварини така мала кількість соланіну не завдає особливої шкоди здоров'ю. Але, якщо відсоток її змісту в овочі збільшується, можуть мати місце негативні наслідки для організму.

Важливо знати!

Хлорофіл і соланін можуть вироблятися в картоплі і при штучному освітленні. Але в цьому випадку процес протікатиме значно повільніше.

Чим небезпечний позеленіла картопля?

Внаслідок споживання позелененої картоплі можуть виникнути:

- болі в області шлунка;

- нудота з нападами блювоти;

- слабкість у всьому тілі;

- запаморочення;

- діарея;

- дискомфортні відчуття в області гортані;

- озноб, що чергується з жаром;

- головний біль.

Вживання зеленої картоплі призводить до інтоксикації організму. Ступінь тяжкості отруєння залежить від кількості спожитого овочу і процентного вмісту в ньому соланіну.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
На Буковині перевіряють перевізників: оштрафували водія автобуса «Чернівці — Ужгород»
20 120
На Буковині жінка мчала з хворою дитиною: поліція супроводила авто до лікарні
17 434
Подаровані Чернівцям автобуси із Чехії використають під час ремонту Головної
16 725
До Чернівців прибули міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
11 511
Нові мости та пункти пропуску: що обговорювали у Чернівцях міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
10 615
Вічна пам'ять та слава. Сьогодні Буковина прощається із двома захисниками
8 582
Не ремонтували майже 70 років: на Буковині відновили міст на трасі Чернівці – Хотин
8 402
Град, грози, шквали. Завтра на Буковині різко погіршиться погода
8 299
Рівень алкоголю перевищував норму у 13 разів: у Чернівцях п'яний водій вчинив ДТП
6 304
На Буковину прибув потяг із переселенцями із Донбасу - фото
6 130


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.