* На правах реклами
Індукційні варильні поверхні стають все більш доступні в ціні, тому завойовують популярність. Ті, хто вже оцінив усі особливості цієї побутової техніки, зазначають її економічність, високу швидкість та точність, і також бездоганний зовнішній вигляд.
На відміну від поверхонь з прямим нагрівом, тут не відбувається передача тепла, а нагрівається саме дно посуду. Це повністю змінює підхід до приготування їжі, роблячи його простим, зручним та безпечним.
Однак експерти компанії Electrolux відзначають: індукційна поверхня вимагає дотримання певних правил використання, які дозволяють продовжити термін її ефективної роботи. Давайте розберемо найважливіші моменти.
Вибір посуду
В індукційних варильних поверхонь є певні вимоги до посуду. Справа в тому, що технологія роботи цієї техніки полягає не в прямій передачі тепла від джерела нагрівання, а в розігріві безпосередньо металу дна посуду. При цьому посуд повинен бути вироблений з феромагнітних металів, оскільки саме вони можуть взаємодіяти з магнітним полем котушок.
Інженери Electrolux виділили кілька важливих особливостей, яким повинен відповідати посуд для індукційної поверхні:
- матеріал: нержавіюча сталь, емальована сталь або чавун. Не допускається використання тонкого алюмінієвого або мідного посуду. Оскільки ці матеріали дуже плавкі і при сильному нагріванні можуть залишити сліди на склокераміці, від яких неможливо позбутися;
- розмір: мінімум половина діаметра конфорки. Каву у вузькій турці приготувати на індукційній плиті не вийде, вона навіть не включиться. Однак є певна хитрість – спеціальні адаптери, які розширюють площину нагріву та дозволяють ставити невеликий посуд;
- дно: товсте, не менше 3-6 мм. Тонке дно може деформуватися, що позначається на ефективності роботи плити.
Іконки, які вказують на можливість використання з індукційними плитами, зазвичай виконують у вигляді зигзагів або петель.
Також може бути напис Induction, який чітко вказує на те, що посуд можна встановлювати на індукційну поверхню.
Безпечна робота
Індукційна варильна поверхня вважається одним з найбезпечніших кухонних приладів. Вона не нагрівається, тому не може стати джерелом загоряння. А магнітне поле, створюване приладом, абсолютно не шкідливе для здорової людини.
Однак експерти все ж виділяють кілька важливих правил роботи з індукційного панеллю:
- як і будь-який електроприлад, техніка боїться вологи та повинна бути надійно захищена від короткого замикання та перевантажень у мережі;
- люди з встановленими кардіостимуляторами повинні знаходитися на відстані не менше 30 см від плити, щоб уникнути несприятливого впливу на них магнітного поля;
- незважаючи на те, що поверхня плити не нагрівається, знімати гарячі каструлі та сковорідки варто максимально обережно, адже об них також легко обпектися.
Догляд та чистка поверхні
До очищення поверхні варто приступати тільки після того, як розсіється залишкове тепло, яке передалося від посуду склокераміці. Для максимально зручної чистки варто купити спеціальний скребок, який легко прибирає забруднення з поверхні, не пошкоджуючи її.
Доглядати за індукційної панеллю варто так само, як і за будь-який інший плитою із склокераміки:
- не використовувати порошкові чистячі засоби;
- не застосовувати жорсткі губки та металеві скребки;
- видаляти забруднення максимально швидко після охолодження.