RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Рекордний хабар в $6 мільйонів. Оприлюднили деталі спецоперації НАБУ

Гроші передавали в робочому кабінеті, хабарника довелося "взяти на приціл" — журналіст Юрій Бутусов розповів про деталі спецоперації НАБУ у справі про рекордний хабар в $6 мільйонів і про те, звідки взялося стільки готівки.

Перший заступник начальника податкової служби Києва Микола Ілляшенко, що передавав багатомільйонний хабар керівництву НАБУ і САП за закриття кримінальної справи проти власника компанії Burisma, олігарха Миколи Злочевського, проводив операцію в своєму робочому кабінеті у міській податковій на Шолуденка 33/19, пише Бутусов в своєму матеріалі для Цензор.НЕТ.



1 червня Ілляшенко, який зв'язався з Євгеном Шевченком, позаштатним агентом Національного антикорупційного бюро, запропонував за зміну підслідності справи Злочевського $1 мільйон, а за закриття справи за відсутністю складу злочину - $2 мільйони, відзначає видання.

Після того як Шевченко відмовився, Ілляшенко запропонував вже більшу суму, $5 мільйонів.

"3 червня НАБУ відкрило провадження, причому з великим побоюванням. Керівництво НАБУ передбачало, що може мати місце подвійна гра з метою дискредитації антикорупційних органів та заміни керівництва. Адже буквально напередодні, 26 травня, генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила про "бездіяльність" голови САП Холодницького і відкриття проти нього дисциплінарного провадження", - повідомив Бутусов.

Запис зустрічі в робочому кабінеті Ілляшенка позаштатний агент НАБУ почав вести 5 червня за допомогою техніки для запису. На зустрічі були присутні Олена Мазурова, колишня начальниця організаційно-розпорядчого департаменту Фіскальної служби, звільнена з люстрації в 2015-му (за даними видання, вона є довіреною особою Злочевського), а також Андрій Кіча, директор з правових питань компанії Burisma.

За даними журналіста, перед проведенням операції Ілляшенко зателефонував знайомому ченцеві, щоби той дав благословення на успішну передачу грошей.

"12 червня все і сталося. Це було в міській податковій службі. Шевченко і Ілляшенко прибули зі своєю охороною, на зустрічі був Кіча та Мазурова. Шевченко передав постанову про зміну підслідності Холодницького. Однак на зустрічі Мазурова і Кіча визнали це недостатнім. За 5 мільйонів доларів вони хотіли отримати повне закриття справи по Злочевському за відсутністю складу злочину, причому зміни треба було внести негайно в електронний Єдиний реєстр досудових розслідувань, інформація в якому підлягає особливій процедурі контролю", - розповів Бутусов.

Після цього, пише журналіст, голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький доручив виготовити спеціальний доказ у справі - фальшиву зміну до ЄРДР - в інтересах розслідування.

"Доступ до ЄРДР строго обмежений - це можуть робити тільки співробітники правоохоронних органів, у яких є спеціальний електронний ключ, як же Ілляшенко, Кіча та Мазурова переконаються, що зміна дійсно внесена і Злочевський невинний? О 17:18 інший співробітник правоохоронних органів під своїм електронним ключем зайшов до бази ЄРДР і перевірив стан справи. У той же момент пролунав дзвінок телефону - "угода" виконана", - пише видання.

Цим співробітником, який перевірив справу, виявилася начальник управління організаційного забезпечення ЄРДР і інформаційно-аналітичної роботи Генпрокуратури Ірина Бакай, повідомив Бутусов.

Після цього позаштатному агенту НАБУ Шевченку передали три сумки, в кожній знаходилося по $2 мільйони. За інформацією журналіста, додатковий мільйон призначався самому Ілляшенку "за клопоти". Його передали на закритій парковці податкової служби Києва, де Ілляшенко незабаром був затриманий. За даними видання, під час затримання той вихопив пістолет, проте один з детективів НАБУ також дістав зброю і прицілився в "податківця". Також був затриманий Андрій Кіча з Burisma.

На думку журналіста Юрія Бутусова, подібна сума хабара готівкою стала можливою завдяки "широкомасштабній роботі нелегальної системи ухилення від сплати податків, яка зараз процвітає в Україні".

"Ексміністр фінансів Уманський говорив правду - масштаби "скруток" зараз ростуть. Зеленський влаштував в силових структурах кадрову чехарду, спроби президента в ручному режимі керувати силовиками у самих силовиків викликають тільки гіркий сміх. Зеленським легко маніпулювати, його порядок визначає його найближче оточення, а на керівні посади Зеленський призначає здебільшого тих, хто йому підтакує і погоджується. "Слуги народу", тим більше, скасували статтю кримінального кодексу про фіктивне підприємництво, і зараз для "конвертів" настало "золоте століття", - підсумував Бутусов в своєму матеріалі.

Нагадаємо, увечері 12 червня на хабарі в $6 мільйонів затримали першого заступника начальника Податкової служби Києва Миколу Ілляшенка та директора з правових питань компанії Burisma Андрія Кічу.

Хабар хотіли дати за закриття кримінальної справи проти олігарха Миколи Злочевського, власника компанії Burisma, членом Наглядової ради якої був син головного суперника Дональда Трампа на президентських виборах Джо Байдена.
Редактор: Юрій Коверзнєв
14-06-2020, 18:00
Коментарів 0 Переглядів 1 606


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!