Тут потрібно і продукти вибрати правильно, і підготувати їх особливим чином, і підібрати бездоганні пропорції. Напевно у кожної господині, яка вміє варити чудову солянку, це вийшло не з першого разу, інформує
Ukr.Media.
Що таке солянка
Це суп, який вариться на заздалегідь приготовленому крутому бульйоні, і містить в собі багато різних компонентів — більше, ніж звичні прості супи.
Класичний збірний рецепт м'ясної солянки
Перш ніж почати кулінарні шедеври, слід докладно ознайомитися з тим, як приготувати солянку по традиційному рецепту. Вважається, що чим більше в ній компонентів — тим краще і смачніше. Але не варто забувати про міру і слід уважно стежити за пропорціями продуктів у страві.
Правильна класична солянка повинна мати легку кислинку, бути трохи пряною, але пахнути м'ясом, а не приправами. Солоність — теж обов'язкова умова для цієї страви, але не можна переборщити.
Що нам потрібно
Рецепт солянки передбачає продукти хорошої якості, так що супчик вийде недешевий. Але раз вже ви вирішили побавити рідню цією розкішною стравою, то вам потрібні наступні компоненти:
- свинина на кістці — 500 г;
- цибуля ріпчаста велика — 1 шт.;
- копчена ковбаса — 250 г;
- сосиски філейні — 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- часник — 3 зубчики;
- томатна паста — 2 ст. л.;
- огірочки солоні середні — 3 шт.;
- розсіл огірковий — 3 ст. л.;
- каперси — 2 ст. л.;
- оливки (чорні без кісточки) — 1 ст. л.;
- лимон — половинка;
- зелень сушена — кріп, базилік;
- зелень свіжа;
- сметана жирна;
- лавровий лист — 2 шт.;
- олія рослинна;
- прянощі й сіль за смаком.
Замість свинини можна вибирати і яловичину або телятину, тут класичні рецептури часто сперечаються між собою. Але на свинячому бульйоні солянка буде більш наваристою, жирною й ароматною.
Підготовка продуктів
Отже, продукти куплені. Що ж далі? Тепер їх треба підготувати, тоді сам процес приготування супу буде простим, приємним і не займе більше пів години.
Підготовка продуктів містить нескладні етапи.
1. Насамперед потрібно поставити варити бульйончик. Поставте велику каструлю з водою на вогонь і варіть свинину на кістці як зазвичай. Посоліть воду вдвічі менше, ніж зазвичай — у нас буде багато солоних компонентів. Варіть густий бульйон довше — можете сміливо залишати його на півтори години.
2. Потім кістки й м'ясо виймаємо, остуджуємо. Свинину ріжемо довгими смужками, а ось інші частини (кістка і шматочки жиру) нам більше не знадобляться.
3. Копченості, ковбаса, сосиски можуть бути різних сортів і марок. Однак головне — вони мають бути бездоганно свіжими і якісними. Тут принцип "дешевше" не годиться. Солянка буде несмачною, якщо "осквернити" її дешевими сосисками. Поріжте їх брусочками довжиною близько 5 см.
3. Цибульку чистимо і ріжемо дрібно, як зазвичай на піджарку.
4. Моркву натираємо на середню або велику тертку. Можна на "корейську".
5. Часник натираємо через часникодавку.
6. Маслини ріжемо на дві половинки, рідину зливаємо.
7. Огірочки шаткуємо, як цибулю, — досить дрібно, але не в кашу.
8. Каперси просто насипаємо в миску.
9. Зелень шаткуємо.
10.Усі продукти потрібно розкласти по окремим мисочкам-піалам. Підготуйте також томатну пасту, олію, спеції й сіль. Нам буде потрібна велика глибока сковорода, дерев'яна лопатка, і власне наша велика каструля з готовим бульйоном.
Кулінарне диво
Отже, інструкція з приготування класичної м'ясної солянки досить проста. Хоча, звичайно, з першого разу все може і не вийти.
1. Ставимо велику сковороду на сильний вогонь. Наливаємо трохи олії — десь дві столові ложки.
2. Закидаємо відразу лаврові листочки й через хвилину — цибульку.
3. Смажимо на великому вогні хвилину-півтори, щоб не почав змінюватися колір. Потім додаємо моркву і смажимо разом на великому вогні ще пару хвилин.
4. Потім кладемо солоні огірочки, каперси й маслини. Додаємо пару ложок томатної пасти, розмішуємо і робимо вогонь маленьким.
5. Поки ароматна суміш нудиться, додаємо до неї розсіл від огірків, зелень і спеції, видавлюємо половинку лимона. Кидаємо протертий часничок. Розмішуємо.
6. Томитися потрібно ще 5 хвилин, і вистачить.
7. Тим часом ставимо каструлю з густим бульйоном на вогонь, закидаємо в неї всі види м'яса і ковбаски.
8. Коли бульйон з м'ясом закипить, обережно викладаємо густу суміш зі сковороди в каструлю. Розмішуємо всю цю красу і пробуємо на сіль. Якщо хочеться — досолюємо, або можна додати розсолу.
9. Варимо солянку на слабкому вогні близько 5 хвилин, вимикаємо.
10. Далі справа магії: залиште каструлю постояти годинку, вона настоїться.
Подавайте королівський суп обов'язково з жирною сметаною, свіжою зеленню і пахучим свіжим хлібом.
Смачного!
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-06-2020, 00:35
0
40 035