RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Несподіване відкриття: що показав розтин померлих від коронавірусу

В Німеччині дозволили розтинати тіла померлих від коронавірусу, зробивши висновок, що наукова користь переважує небезпеку зараження лікарів. Вже зроблено кілька несподіваних відкриттів: наприклад, далеко не у всіх спостерігається запалення легенів. Що об'єднує більшість жертв COVID-19?

Про це пише Süddeutsche Zeitung.



- На початку пандемії Інститут імені Роберта Коха (ІРК) застеріг від розтину людей, померлих від коронавірусу, щоб вберегти медиків від зараження.

- Вчені в Гамбурзі і Базелі проте роблять це і вже прийшли до перших висновків: люди з проблемними легенями в особливій небезпеці.

- Тепер ІРК відмовився від своєї рекомендації щодо розтину, тому що отримані при цьому дані можуть бути дуже цінними.

В принципі мертві тіла практично більше не відіграють особливої ролі в повсякденній практиці патологоанатомів. Розтин трупів з метою визначення, чим людина хворіла і від чого померла, відійшло на задній план. Сьогодні патологоанатоми зайняті переважно тим, що з'ясовують, чи є, наприклад, пухлина доброякісною або злоякісною. Дослідження проводяться на основі тканин, отриманих під час операцій.

"А от метод розтину трупів сьогодні сприймається як застарілий", - каже Андреас Розенвальд (Andreas Rosenwald), керівник Інституту загальної патології Університету Вюрцбурга. Для порівняння: в його інституті в звичайний рік проводиться 50 розтинів і 50 тисяч досліджень захворювань живих пацієнтів.

Але нинішній рік незвичайний, і дані, одержувані при розтинах, знаходять нове значення: медики в усьому світі намагаються зрозуміти, наскільки небезпечний коронавірус для людини в дійсності. "Крім первинних симптомів, ми знаємо ще дуже мало про шкоду, яку вірус дійсно завдає організму", - говорить Розенвальд.

Але ще в березні Інститут імені Роберта Коха (ІРК) рекомендував по можливості не проводити розтинів. Патологоанатоми і медичний персонал ризикують при цьому заразитися коронавірусом через частинки повітря, так звані аерозолі. З цією точкою зору не згодне Німецьке товариство загальної патології і Федеральний союз німецьких патологоанатомів - вони наполягали на максимально можливому числі розтинів померлих від коронавірусу", щоб на основі отриманих даних розробити кращі методики терапії.

Експерт: більшість пацієнтів страждали від ожиріння

В Швейцарії патологоанатоми проводять розтин при наявності належного обладнання в прозекторських і "при належній мужності", розповідає Олександр Цанков (Alexandar Tzankov), керівник відділення аутопсії Університетської клініки Базеля. На сьогоднішній день там проведено розтини 20 померлих від COVID-19, і Цанков вважає, що він виявив певні діагностичні ознаки.

"У всіх обстежених був підвищений кров'яний тиск, - каже професор, - а більшість пацієнтів мали значну зайву вагу". Крім того, це були переважно чоловіки, у двох третин спостерігалися пошкодження коронарних судин, третина пацієнтів страждали на діабет.

Крім виявлення супутніх захворювань, медики з групи Цанкова досліджували і пошкодження тканини легень у померлих. "У мінімального числа пацієнтів було виявлено запалення легенів, - каже він. - Те, що ми побачили під мікроскопом, було тяжким порушенням мікроциркуляції в легенях". За словами Цанкова, це означає, що кисневий обмін був порушений, чим і пояснюється утруднення дихання у пацієнтів з COVID-19 у відділеннях інтенсивної терапії: "Можна давати пацієнту скільки завгодно кисню, але він просто не буде просуватися в організмі". Неясно, чи вдавалося раніше враховувати ці дані при лікуванні пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії.

Тим часом Інститут Роберта Коха відкликав свою рекомендацію про небажаність розтинів. Президент ІРК Ларс Шааде (Lars Schaade) сказав у вівторок: "У початковій рекомендації не значилося, що взагалі не варто проводити розтинів, просто їх треба було проводити у виняткових випадках. Звичайно, вірно, що саме у разі нового захворювання необхідно проводити якомога більше розтинів, дотримуючись відповідних заходів обережності".

Президент Федерального союзу німецьких патологоанатомів Карл-Фрідріх Бюрріг (Karl-Friedrich Bürrig) вважає колишню рекомендацію ляпсусом. Як він говорить, його союз направив лист до всіх патологоанатомів і закликав їх проводити розтин померлих від COVID-19.

В Рейнсько-Вестфальському технічному університеті Ахена минулого тижня був заведений регістр, де будуть узагальнюватися результати досліджень. Згідно з повідомленням з Ахена, громадськість стежить "з певною цікавістю, а можливо, і з надією за нашою областю знань". Там же сказано, що в ідеалі за допомогою розтинів можна буде відповісти на деякі питання клініцистів і тим самим сприяти правильному лікуванню пацієнтів.

Однак президент патологоанатомів Бюрріг не очікує швидких висновків з даних регістра. "Як мінімум пів року має пройти, перш ніж можна буде узагальнити перші результати, - говорить Бюрріг. - Інакше це було б несерйозно". За його словами, не можна поспішати з публікаціями, щоб не нарватися на критику.

Гамбурзький судовий медик Клаус Пюшель (Klaus Püschel) незалежно від рекомендації ІРК і від освіти регістра пішов своїм шляхом. Між 22 березня і 11 квітня в Університетській клініці Гамбург-Еппендорф він зробив розтин 65 пацієнтів, померлих від коронавірусу. Газета "Зюддойче", а також теле - і радіокомпанії канали NDR і WDR володіють звітом про проведені розтини. Цей звіт був посланий минулого тижня в Гамбурзьке відомство охорони здоров'я.

У відповідь на запит професор підтвердив достовірність звіту, але відповідати на запитання відмовився. Тим часом число вироблених в Гамбурзі розтинів – понад 100, і в жодному з випадків не обійшлося "без супутніх захворювань", як сказав Клаус Пюшель. Його звіт не претендує на повноту. Але в жодній іншій німецькій клініці навіть близько не було обстежено стільки померлих від COVID-19.

Вмирають люди, які не отримували штучну вентиляцію легень

Дані зі звіту збігаються з деякими результатами досліджень, отриманими в Базелі. Наприклад, про те, що у більшості померлих були захворювання серця. 55 61 пацієнта, обстежених в Гамбурзі, згідно зі звітом, страждали від серцево-судинних захворювань", тобто підвищеного артеріального тиску, інфаркту, атеросклерозу або іншої серцевої недостатності. 46 пацієнтів, які зазнали розтину, мали попередні захворювання легенів. У 28 пацієнтів були виявлені захворювання інших органів - нирок, печінки або органів після пересадки. 16 пацієнтів страждали деменцією, у інших були онкологічні захворювання, сильне ожиріння, діабет.

Досі у всьому світі було зроблено лише невелику кількість систематичних досліджень на підставі результатів розтину померлих від COVID-19. В кінці березня лікарі клініки Пекінського університету опублікували результати 29 розтинів. Вони підкреслили, що вірус вражає не тільки легені, але також імунну систему та інші органи.

В спеціалізованому журналі "Ланцет" (Lancet) патологоанатоми з Університету Цюріха повідомляють про ознаки того, що вірус викликає важкі запалення судин у різних органах. Вони обстежили двох померлих і одного, що вижив. Це може пояснити, чому вмирають і пацієнти, які не потребували штучної вентиляції легенів.

В Італії міністерство охорони здоров'я опублікувало звіт, в якому перелічені супутні захворювання 1739 померлих пацієнтів. Щоправда, звіт ґрунтується не на результати розтинів, а тільки на даних з історій хвороби. Найчастіше згадуються підвищений артеріальний тиск, діабет і захворювання коронарних судин.

На питання, що часто обговорюють, чи помирають пацієнти від самого вірусу чи у тому числі від вірусу, намагається відповісти гамбурзький судовий медик Клаус Пюшель. У 61 з 65 померлих вірус COVID-19 був названий причиною смерті. У решти чотирьох випадків смерть не була викликана вірусом.

Це висновок базельський патологоанатом Цанков назвав "академічним". "Якщо у мене рак, жити мені залишилося пів року і мене переїжджає автомобіль, вина водія не стає меншою", - говорить він. За його словами, тривалість життя померлих з безліччю супутніх захворювань в будь-якому випадку була меншою, ніж у здорових людей. "Але всі ці пацієнти без COVID-19 прожили б, ймовірно, довше - можливо, на годину, а може, на день, тиждень або цілий рік".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
17-05-2020, 17:29
Коментарів 0 Переглядів 323 453

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.