* На правах реклами
А чи знаєте ви, що в кожному нашому оці є близько 126 000 000 світлочутливих клітин, які сприймають енергію фотонів і передають її у мозок. Він розшифровує цю інформацію і перетворює її в різні за формою, кольором, інтенсивністю освітлення об'єкти, що оточують нас. Наш зір – це насправді складна багатофункціональна система, яка, здійснюючи багато операцій, відкриває нам "вихід" в неосяжний світ і створює умови для нашого соціального розвитку. Розвивати свої здібності у ХХІ столітті – складне завдання. Нові цифрові технології вимагають не тільки розумового, але і довготривалого зорового напруження. Сучасні офісні працівники можуть працювати за комп’ютером більш ніж 8 годин. Така робота – це постійний ризик отримати порушення зору. За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров'я на сьогоднішній день понад 45% населення світу страждає на короткозорість, далекоглядність, глаукому, катаракту, астигматизм. Про ці хвороби, особливості прояву, лікування, наприклад астигматизму, можна прочитати, відкривши таке гіперпосилання – https://batigoz.com.ua/services/lechenie-boleznejj-glaz/lechenie-astigmatizma.
Поради для збереження хорошого зору
Стовідсоткове здоров'я наших очей є мрією кожного. Щоб втілити її в життя, важливо дотримуватися здорового способу життя і правильно харчуватися. Для цього потрібно обмежити час роботи за компом, робити 10-хвилинні перерви, виконуючи комплекс вправ для зору, наприклад:
- поморгати протягом 1-2 хвилин;
- подивитися вниз-вгору і різні боки кілька разів підряд;
- спробувати очима в повітрі намалювати вісімку.
Невелика довідка
Лютеїн – це пігмент з групи кисневмісних каротиноїдів. Основна його функція – підтримання і відновлення зору людини. Зміцнює також серцево-судинну систему, має потужну антиоксидантну дію. Організмом не синтезується, а надходить із зовнішнього середовища – через їжу. У природному середовищі його багатий вміст спостерігається у червоних та помаранчевих фруктах і овочах – апельсинах, мандаринах, абрикосах, помідорах. Міститься він у моркві, гарбузі, цибулі. Найбільше лютеїну має шпинат.
І саме ці продукти рекомендують споживати багато фахівців, зокрема офтальмологи Міжнародної офтальмологічної клініки "Batigoz" при вікових порушеннях зору і других хворобах. Також фахівці для захисту зорової системи рекомендують включати в раціон харчування чорницю. Вона містить всі потрібні очам вітаміни і мінерали, зміцнює стінки судин і покращує кровопостачання сітківки. Багато вітаміну Е і жирних кислот містить соя, тому споживання соєвого молока буде надзвичайно корисним. Цибуля та часник – це постійні помічники людини у боротьбі із простудними, серцевими захворюваннями. Допомагають вони і зберегти зір. А от перепелині яйця попереджують появу кон’юнктивіту, катаракти, адже містять багато сірки, лютеїну і амінокислот. Чорний шоколад і риб’ячий жир, оселедці, лосось – основні постачальники жирних кислот Омега, захищають кровоносні судини ока, запобігають виникненню такого складного захворювання, як макулярна дегенерація.