Рататуй – дуже смачна, красива, оригінальна, корисна і проста страва французької кухні.
Про це пише https://www.unian.ua/
Він підійде для вегетаріанців та тих, хто дотримується посту.
Також його можна подавати і як гарнір до м’яса, риби, або на святковий стіл.
Всесвітньо відомим Рататуй став задовго до виходу однойменного мультфільму.
Вважається, що Рататуй придумали селяни, адже інгредієнти легко було знайти на городі.
В основі класичного рецепту – кабачки, помідори, перець, цибулю, часник і спеціальний соус.
Баклажани у Рататуй почали додавати трохи пізніше, спочатку страву готували без них. Класичний рецепт Рататуя також передбачає обсмажку і тушкування шматочків овочів.
Варіант викладення овочів в форму рівними рядами кружальцями, які запікаються в духовці, – це сучасна інтерпретація.
Сьогодні така форма страви стала практично класикою. І не дарма – страва виходить заворожуюче красивою.
Класичний Рататуй
- Кабачки (молоді) – 1-2 шт.
- помідори – 4-5 шт.
- баклажани – 2 шт.
- гострий червоний перець (за бажанням) – 1/4-1/2 шт.
- зелень петрушки – 2-3 гілочки
- часник – 1-4 зубчики (за смаком)
- оливкова олія – 3 ст.л.
- сіль
- мелений перець
- Для томатного соусу томати у власному соку (або сезонні помідори) – 400 г
- цибуля ріпчаста (за бажанням) – 1 шт.
- перець болгарський – 1 шт.
- оливкова олія – 2-3 ст.л.
- цукор (за бажанням) – 0,5 ч.л.
- сіль
- мелений перець.
Баклажани вимити і нарізати тонкими кружальцями, товщиною 2-3 мм.
Посипати сіллю і залишити на 20-30 хвилин. Промити від солі і обсушити.
Цукіні вимити, обсушити і нарізати такими ж кружальцями, як і баклажани.
Помідори вимити і нарізати кружальцями або півколами (залежно від розміру помідорів). Приготувати томатний соус.
Цибулю очистити і дрібно нарізати. Перець вимити, вирізати насіннєву коробку і нарізати маленькими кубиками.
Помідори вимити, з боку плодоніжки зробити хрестоподібний надріз, обдати окропом, зняти шкірку і подрібнити у блендері (або нарізати кубиками).
У розігріту з олією каструлю або сковороду викласти цибулю, трохи посолити й обсмажити до м’якості.
Покласти перець і смажити, помішуючи, 5 хвилин. Додати подрібнену м’якоть помідорів, посолити, поперчити, додати цукор і перемішати (можна додати столову ложку кетчупу).
Тушкувати на слабкому вогні, зрідка помішуючи, 10-15 хвилин (можна додати в соус рубану зелень базиліка або петрушки).
На дно форми для запікання викласти половину томатного соусу (соус, що залишився відкласти для подачі). Укласти овочі рядами, чергуючи: кружальце помідора, кружальце баклажана, кружальце кабачка (поки не буде заповнена вся форма).
Гострий перець вимити і нарізати маленькими кубиками. Петрушку вимити і порубати. Часник очистити і дрібно порубати.
З’єднати петрушку, перець, часник і перемішати. Рататуй посолити, посипати рубаною зеленню з часником і перцем, і скропити олією.
Накрити форму пергаментним папером і запікати 1 годину в нагрітій до 180°C духовці.
Вийняти Рататуй з духовки і дати настоятися 10 хвилин. Овочі викласти на тарілку і подати з рештою томатного соусу.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram