Під час пандемії коронавірусу вкрай важливо подбати про свій імунітет, оскільки від нього залежить, чи вистачить сил організму побороти смертоносну інфекцію.
Про це пише https://glavred.info/
Виявилося, що їжа, що містить багато солі, послаблює захисні сили організму, підвищуючи в ньому вироблення глюкокортикоїдів.
А це, в свою чергу, знижує опірність організму вірусам, зокрема і COVID-19.
Як свідчать дослідження, гормони групи глюкокортикоїдів здатні пригнічувати запальні процеси.
Однак у випадку підвищення їхньої концентрації вони також можуть послаблювати імунітет. Про це пише німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung з посиланням на вчених з Боннського університету.
Вчені дослідили, як їжа з високим вмістом солі впливає на стан бактеріального мікробіома кишечника.
Експеримент був проведений на гризунах, раціон яких впроодовж тижня містив у собі підвищену кількість солі.
Виявилося, що сіль знизила здатність кишечника протистояти бактеріям, які здатні викликати пієлонефрит, харчові отруєння.
Імунітет тварин слабшав настільки, що патогенні мікроорганізми розмножувалися набагато швидше, ніж у тих, які не вживали багато солі.
"Їжа з високим вмістом солі пригнічує захисні сили важливих імунних клітин нейтрофілів: білих кров'яних тілець, завдання яких полягає у знищенні шкідливих сторонніх часток, бактерій, вірусів. У тварин до послаблення захисної функції нейтрофілів призвів підвищений вміст глюкокортикоїдів у крові", - розповіли автори проекту.
Вони також перевірили дію солі на чоловіках і жінках, які щодня впродовж тижня отримували додатково до свого раціону по 6 грамів кухонної солі.
В результаті у людей значно зросла концентрація глюкокортикоїдів в крові і сильно знизилася активність імунних клітин нейтрофілів.
Вчені звертають увагу на те, що більшість з нас вживає набагато більше солі у зв'язку з вживанням продуктів, що пройшли переробку.
Зокрема, йдеться про хліб, ковбасні вироби, сири.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram