Окрошка – легка й освіжаюча страва. Особливо доречною вона буде влітку в спекотну погоду, адже окрошка надає не лише відчуття свіжості, а й водночас є ситною стравою.
Про це пише https://www.unian.ua/
Цей холодний суп можна сміливо назвати однією із найпопулярніших страв упродовж багатьох років.
Існує чимало способів приготувати окрошку.
Умовно, інгредієнти для її приготування можна розділити на дві групи: основа для окрошки (тобто те, на чому вона готується, – квас, кисломолочні продукти, мінеральна вода та ін.) та додаткові складові (овочі, зелень, м’ясо тощо).
Окрошка класична: рецепт
- Картопля – 4-5 шт.
- яйця – 5 шт.
- редиска – 8-10 шт.
- свіжі огірки – 2-3 шт.
- варена або копчена ковбаса – 300 г.
- пучок кропу пучок зеленої цибулі.
- сіль за смаком сметана або майонез – за смаком.
- квас – за смаком (приблизно 1-1,5 л)
Відварити картоплю та яйця, остудити й почистити. Нарізати картоплю, яйця, редис, огірки та ковбасу кубиками. Подрібнити зелень.
Змішати всі інгредієнти й посолити.
Викласти все у миску, залити квасом і посипати зеленню.
На стіл подавати зі сметаною.
Освіжаюча окрошка на кефірі
- Картопля – 2 шт.
- огірки – 2 шт.
- яйця – 2 шт.
- варена шинка – 300 г
- редиска – 5-6 шт.
- цибуля зелена – 1 пучок гілочка кропу гілочка кінзи
- кефір для заправки сіль.
Заздалегідь приготуйте фігурний лід. 1 гілочку кропу вимийте і відокремте листочки.
В спеціальні форми для льоду розкладіть по 1 листку, акуратно влийте питну смачну воду і покладіть формочку в морозилку до повного застигання льоду. Картоплю відваріть у мундирі.
Дайте охолонути, почистіть і дрібно наріжте, після чого покладіть у холодильник.
Аби спробувати новий смак окрошки на кефірі, молоду картоплю в мундирі можна подавати до холодної окрошки гарячою, не додаючи її до решти інгредієнтів.
Огірки наріжте дрібними кубиками й відправте у холодильник.
Зелену цибулю дрібно наріжте і розітріть у ступці з сіллю, потім відставте вбік.
Яйця зварити й дрібно нарізати (можна також всі білки дрібно нарізати, а жовтки розтерти з гірчицею).
Редис дрібно наріжте і відправте теж у холодильник.
Дрібно наріжте решту зелені.
Викладіть усі підготовлені інгредієнти – разом з нарізаною невеликими кубиками шинкою – у велику миску або супницю.
Додайте всю зелень, включаючи настояну зелену цибулю (тільки злийте сік) і перемішайте.
Скуштуйте і за необхідності посоліть. Додайте кефір.
Перемішайте окрошку, розлийте по тарілках.
Дістаньте лід з формочок і покладіть у кожну тарілку по 2-3 шматочки.
Окрошку відразу подавайте. Смачного!
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram