RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи справді коронавірус такий небезпечний, як лякають: важливі відповіді про хворобу

Брак інформації про особливості коронавірусу породжує страх і паніку.

Тому журналісти molbuk.ua підготували відповіді на найпоширеніші запитання.



Чи справді коронавірус такий небезпечний, як лякають: важливі відповіді про хворобу


Що таке коронавірус?

Коронавіруси – це велика родина вірусів, які можуть спричиняти як легкі захворювання типу застуди, так і серйозні, як, наприклад, атипова пневмонія.
Їхнім природним резервуаром є тварини. Коронавіруси також часто мутують і швидко змінюються.

Такі коронавіруси вперше були ідентифіковані в середині 1960-х років. Разом з новим штамом коронавірусу, який зараз активно поширюється в Китаї та інших країнах, їх існує вже сім. Новий штам коронавірусу поки відомий під назвою 2019-nCOV.

Коли з’явився коронавірус?

Спалах пневмонії, викликаної цим досі невідомим збудником, зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Ймовірно, розповсюдження почалося із місцевого ринку морепродуктів, де також продавали живих тварин.

За останніми даними, від нього вже загинуло майже 3 тисячі людей. Нині китайський коронавірус зафіксували майже у 30 країнах світу. Зокрема, коронавірус Covid-2019 зафіксували у 12 країнах Європи. Найбільше випадків захворювання в Італії. 

Чим небезпечний коронавірус?

Вірус у Китаї – це новий тип коронавірусу, тобто захворювання з групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. В зоні ризику дихальні шляхи, травна та нервова системи, в тому числі серце, а ще печінка, нирки та очі.

Це група вірусів, які здатні викликати застудні захворювання та нетипові пневмонії. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми: лихоманка, кашель, задишка й ускладнене дихання.

Перша смерть від цього таємничого вірусу трапилася 11 січня. Зараз медики реєструють понад 80 тисяч хворих, а недуга швидко шириться світом.

Як передається коронавірус?

Коронавірус Сovid-19 передається контактним та повітряно-крапельним шляхами. Він має такі ж симптоми, як і будь-яке інше респіраторне захворювання. Однак підтвердити такий діагноз можна лише лабораторно.

Дійсна кількість людей заражених вірусом може бути набагато більшою, оскільки людей з легкими симптомами скоріше не було виявлено.

Які симптоми захворювання?

Чи справді коронавірус такий небезпечний, як лякають: важливі відповіді про хворобу


У пацієнтів з підтвердженим коронавірусом були респіраторні захворювання від легкої до важкого ступеня з симптомами: лихоманки, кашлю, ускладненого дихання. Проте у деяких пацієнтів першими симптомами були: діарея, тошнота та розлади шлунку.

Вважають, що симптоми коронавірусу можуть з'явитися якнайраніше через 2 дні, найпізніше –  через 14.

Якщо людина вже захворіла, то одужання здебільшого залежить від імунітету, повідомляють лікарі.

У групі ризику — люди з супутніми хронічними хворобами (захворювання легень, цукровий діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, а також люди із вродженим та набутим імунодефіцитом).

Чи справді коронавірус такий небезпечний, як лякають?

Чи справді коронавірус такий небезпечний, як лякають: важливі відповіді про хворобу


Вчені дійшли до висновку, що коронавірус не такий небезпечний, як вважалось раніше. 

Ось останні цифри про небезпеку коронавірусу:

У 80% випадків захворювання Covid-19 призводить лише до слабких симптомів, які не становлять небезпеки.

У 14% випадків розвиваються серйозні проблеми, включаючи пневмонію і труднощі з диханням.

У 5% випадків хвороба призводить до критичних станів – дихальної недостатності, септичного шоку.

У 2% випадків хворі помирають. Що старша людина, то небезпечніший для неї цей вірус, тоді як діти заражаються доволі рідко. Також виявилось, що чоловіки частіше помирають (2,8%), ніж жінки (1,7%).

Як вберегтися?

Чи справді коронавірус такий небезпечний, як лякають: важливі відповіді про хворобу


Щоб вберегтися, потрібно часто мити руки, повноцінно харчуватися, не переохолоджуватися, застосовувати дезінфікуючі засоби. Засоби профілактики такі ж, як і від будь-якого респіраторного захворювання.

Чи потрібні маски і чи вони захищають?

Хірургічні маски насамперед потрібні медичним працівникам, які працюють з пацієнтами, що захворіли на гострі респіраторні захворювання. Здорові люди можуть використовувати маски як додатковий засіб захисту від хвороби. Однак вони ефективні лише в поєднанні з обробкою рук за допомогою спиртовмісних засобів або миттям рук із милом.

Одноразові маски треба змінювати кожні дві години. Використану маску не варто зберігати, класти її в сумку чи кишеню.

Що має робити людина, яка приїхала з країни, де зафіксований коронавірус? Якщо людина повернулася з країни, де зафіксовані випадки коронавірусу, але в неї немає симптомів захворювання, варто перебути в домашніх умовах впродовж 14 днів і обмежити контакти з іншими людьми. В цей період треба відстежувати самопочуття: міряти температуру, дивитись, чи не з’явилися біль у горлі, нежить, ускладнене дихання чи кашель. При найменших підозрах слід залишатися вдома, негайно зателефонувати сімейному лікарю або у швидку. Не можна самостійно йти в медзаклад.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
27-02-2020, 21:13
Коментарів 0 Переглядів 9 049

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!