RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

9 ознак того, що з гормональним фоном не все гаразд


Стрес, прийом медикаментів, порушення обміну речовин — причин зміни гормонального фону може бути безліч. Але часто ми навіть не підозрюємо, що наш “вальс гормонів” збився з такту, і списуємо втому, зміни ваги та інші симптоми на вік або перевтома. Зверніть увагу, якщо ви помічаєте у себе хоча деякі симптоми з наведеного нижче списку, можливо, вам варто записатися на прийом до гінеколога-ендокринолога.

Про це пише Укр.Здоров'я.



Підвищений апетит
Якщо ви весь час хочете їсти, а звичні порції не насичують, можливо, Вам варто перевірити баланс гормонів щитовидної залози. При гіпертиреозі, коли гормони щитовидки виробляються у великих кількостях, організм швидше спалює калорії, а апетит збільшується. Крім того, постійний голод може з’являтися через підвищений рівень стресового гормону кортизолу: тіло прагне запасти побільше енергії в небезпечній ситуації.

Випадання волосся
Підвищений рівень тестостерону у жінок призводить до втрати волосся за чоловічою ознакою. Найчастіше сплеск цього гормону говорить про синдром полікістозних яєчників – захворювання, яке не тільки погіршує нашу фертильність, але і може підвищити ризик розвитку таких хвороб, як діабет або рак.

Зміни ваги
Коливання ваги, що відбуваються без явних причин (ви не змінювали харчові звички і рівень активності), сигналізують про порушення гормонального балансу. Так, збільшення ваги може вказувати на надлишок кортизолу або тестостерону або попереджати про уповільнення роботи щитовидної залози. А раптове схуднення може говорити про те, що щитовидка, навпаки, працює активніше, ніж потрібно, і в кров надходить занадто багато гормонів, які вироблюються нею.

Перепади настрою
Цей симптом ми звикли спостерігати у вагітних або жінок, що проходять через менопаузу, але якщо баланс статевих гормонів або гормонів щитовидної залози порушений, серйозні перепади настрою можуть мучити жінок в будь-якому віці.

Зниження лібідо
Система, звана віссю гонад, з’єднує репродуктивний орган статевих залоз з гіпофізом і гіпоталамусом, частинами нашого мозку, що відповідають за вироблення гормонів. І якщо хоча б один з цієї тріади виходить з ладу, можуть відбутися зміни лібідо. Низький рівень естрогену або тестостерону, коливання гормонів щитовидної залози – все це може вплинути на наш статевий потяг.

Постійна втома
Порушення балансу будь-якої системи організму, в тому числі гормональної, обов’язково тягне за собою зниження рівня енергії. Якщо ви стали швидко втомлюватися, якщо ніяк не можете відпочити, не списуйте зміни на вік або стрес — звертайтеся до лікаря. Постійна втома і швидка стомлюваність — занадто небезпечний симптом, не ігноруйте його!

Порушення сну
Замкнуте коло: без достатньої кількості нічного відпочинку підвищується рівень кортизолу, а підвищений кортизол заважає нам нормально спати. Крім того, безсоння може викликати підвищений гормон щитовидної залози, а якщо цього гормону мало, то ми стаємо млявими і постійно хочемо спати. Так чи інакше, порушення сну, особливо раптові і не обумовлені якимись зовнішніми причинами – привід звернутися до лікаря.

Погіршення пам’яті та уваги
Якщо щитовидна залоза працює гірше і виробляє менше гормонів, можуть постраждати когнітивні функції: погіршитися пам’ять, концентрація, здатність сприймати інформацію. Так що якщо вам стало важче справлятися з повсякденними завданнями, а неуважність посилилася — можливо, варто звернутися до ендокринолога.

Часті переломи
Вітамін D, що надходить в організм, наше тіло “перетворює” в гормон кальцитріол, який необхідний для зміцнення кісток. Якщо ви отримуєте достатньо кальцію і вітаміну D, але при цьому ваші кістки слабкі, можливо, у вас порушений баланс цього гормону або гормону паращитовидної залози, який допомагає контролювати рівень кальцію.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
16-02-2020, 00:44
Коментарів 0 Переглядів 4 302

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.