RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Топ-7 фейків про епідемію "уханського" коронавірусу

Паралельно з тим, як новий тип коронавірусу поширюється з Китаю по всій планеті, інформація про нього обростає все більшою кількістю домислів та міфів.

За публікацію подібної дезінформації в низці країн вже запровадили відповідальність — серед них Малайзія та Китай. А компанії Facebook, Google і Twitter намагаються зупинити поширення таких повідомлень і видаляють їх зі своїх сторінок.



"НВ" зібрав найпоширеніші фейки про новий вірус 2019 nCoV, який станом на ранок середи, 29 січня, забрав понад 130 життів і спровокував майже 6 тис. випадків інфінування.


1. Списки ймовірно заражених продуктів з Китаю

Подібні списки особливо активно поширюються в соцмережах Австралії, яку з Китаєм багато років пов’язують туристичні та міграційні потоки.

У таких публікаціях перераховують продукти, нібито зроблені в Ухані або навколишніх регіонах КНР — епіцентрі спалаху нового коронавірусу. Серед них різні види рису, напоїв, випічки тощо. Крім того, у повідомленні згадується кілька регіонів Австралії, де в громадських місцях (наприклад, на залізничних станціях) "проби повітря" нібито виявили сліди вірусу.

При цьому стверджується, що такі дані розповсюдив "департамент хвороб" австралійського МОЗ, хоча насправді такого підрозділу не існує.

Приклад подібного списку зі спростуванням від профільного журналіста та австралійських органів охорони здоров’я:

МОЗ Австралії вже спростував такі фейки та запевнив, що "місця, згадані в публікації, не становлять небезпеки для відвідувачів", на залізничних станціях не було зафіксовано жодних "позитивних тестів", а відомство не має ніякого відношення до поширення подібних повідомлень.


2. Прогнози про мільйони смертей з посиланням на офіційні джерела

Користувачі зі Шрі-Ланки в січні поширювали в соціальних мережах (зокрема у Facebook) повідомлення про те, що лікарі нібито прогнозують мільйони смертельних випадків від китайського коронавірусу — і що від нього може загинути більша частина 11-мільйонного міста Ухань.

"Оскільки не було знайдено медикаментів для лікування коронавірусу, лікарі кажуть, що всі вони [жителі Ухань], швидше за все, помруть", — стверджується в повідомленні, яке публікують з коментарем "схоже, вірус небезпечніший, аніж передбачалося".

Це твердження помилкове: ані влада Китаю, ані Всесвітня організація охорони здоров’я, ані інші кваліфіковані медики не давали таких прогнозів. Сумнівною є також інша теза з таких постів — що причиною спалаху стало вживання в їжу м’яса китайської кобри — цей факт не доведений.

Нині вакцини від нового штаму коронавірусу дійсно не існує, хоча її вже розробляють. Однак це не означає, що хвороба невиліковна. Більшість людей, інфікованих вірусами цього сімейства, одужують самостійно, нагадує Центр з контролю та профілактики захворювань у США.

А доктор Шон Васу, в.о. керівника Національного центру інфекційних захворювань Сінгапуру, прогнозує, що лише близько 20% інфікованих новим типом коронавірусу будуть схильні до важкої формі захворювання.


3. Солона вода — рецепт від інфікування вірусом?

У багатьох публікаціях на Weibo, Twitter і Facebook, опублікованих у січні, наводять поради відомого китайського експерта з респіраторних захворювань Чжун Наньшаня. Для зменшення ризику інфікування він радить людям прополоскати рот та носоглотку розчином солоної води (фізіологічним розчином) до і після відвідування громадських місць.

Наньшань називає цей метод простим і ефективним у тому випадку, якщо регулярно його дотримуватися. Він стверджує, що спочатку вірус потрапляє в організм людини, як правило, через носоглотку, а тому солона вода допоможе "вбити його". Чжун Наньшань також зазначає, що в період спалаху вірусу SARS (атипової пневмонії) на початку 2000-х він працював зі студентами, застосовуючи подібний метод, і зрештою "у жодного з учнів у нашому класі не було застуди, кашлю або лихоманки".

Утім, інші медики скептично ставляться до трактування методу Чжун Наньшаня.

"Всесвітня організація охорони здоров’я заявила в коментарі AFP, що не існує жодних доказів того, що фізіологічний розчин захистить від інфікування новим коронавірусом", — повідомляє AFP Fact Check service.


4. Конспірологічні теорії: коронавірус розробили навмисно

Значна частина фейкових повідомлень, які поширюються в соціальних мережах у зв’язку зі спалахом вірусу 2019 nCoV — це різноманітні теорії змови про те, що китайський коронавірус було розроблено навмисно. Наприклад, його нібито могли розробити в американському Центрі з контролю і профілактики захворювань в США (CDC) — щоб пізніше отримати вигоду, змушуючи людей вакцинуватися.

Нерідко подібні повідомлення містять посиланні на дані про більш ранніх патенти, пов’язані з дослідженнями коронавірусу та його геному — наприклад, патент CDC за 2015-й рік. Однак, як роз’яснили журналісти DW у спеціальному репортажі про фейки щодо 2019 nCoV, мова йде про патенти на розробку вакцин, а не самого вірусу.

Більш того, фейковий повідомлення про "патенти на розробку коронавірусу" виходять з твердження, що такий вірус один, тоді як коронавіруси — це ціле сімейство.


5. Помилкові правила про те, як носити захисні маски

Сотні тисяч людей, переважно на Шрі-Ланці та Філіппінах, поширили в Facebook і WhatsApp хибну інструкцію про те, як носити двосторонні захисні медичні маски на тлі епідемії нового коронавірусу.

У ній стверджується, що якщо людина хвора і хоче запобігти поширенню вірусу, їй слід одягати маску блакитною стороною назовні. Якщо ж здорова і хоче захистити себе від вірусу — то навпаки, білою назовні, а блакитною всередину.

Однак медики стверджують, що є лише один вірний спосіб носити медичні маски незалежно від того, чи заражений пацієнт: блакитним кольором назовні, а білим — всередину.

Найбільш доступно це пояснив доктор Сето Він Хонг, професор Університету Гонконгу ьа співдиректор Центру з епідеміології та боротьби з інфекційними захворюваннями Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Він звернув увагу на такі речі: Маска дійсно має бути двосторонньою: зовнішній блакитний шар — вологовідштовхувальний, білий внутрішній — поглинальний. Лише в такому випадку маска здатна ефективно сприяти поширенню вірусу, що доведено дослідженнями ВООЗ.

Одягати маску слід так, щоб вона досягала перенісся, причому потрібним краєм — для цього на якісній масці є спеціальна стрічка, щоб маска щільно прилягала до носа.

Знімати маску "тимчасово" або опускати її з обличчя заборонено. Така маска має вважатися "забрудненою" і її необхідно замінити новою.


6. Фейкові панічні фотографії, історії та відео

Зростання день у день кількості смертей і підтверджених випадків інфікування новим вірусом сприяє поширенню паніки в соцмережах і перепублікації хибних фото- і відеоматеріалів.

Неправдиві повідомлення про масові протести через вірус в Ухані - відео датується щонайменше липнем 2019 року

Неправдиві відомості про те, що "люди вмирають на вулицях" і керівництво ВООЗ нібито повідомило, що тепер "кожна країна сама за себе".

Фейковий історії про те, як в одному з китайських аеропортів батьки нібито кинули хворих дітей та полетіли самі - її не підтвердило жодне надійне джерело, уточнює BuzzFeed News.


7. Фейки про першоджерело епідемії та гастрономічні особливості китайської кухні

Чимало неправдивої інформації пов’язано і з причинами епідемії - у ЗМІ з’явилося безліч гіпотез про те, від яких саме тварин з китайського ринку в місті Ухань міг походити вірус.

Наприклад, кадри із зображенням супу з кажанів, який нібито є делікатесом в Ухані, насправді зняті в Республіці Палау — це острівна держава, асоційована з США, у Філіппінському морі Тихого океану.

Джерелом вірусу дійсно визнаний ринок у місті Ухань (зараз закритий), де продавалися морепродукти, птахи, змії, кажани та сільськогосподарські тварини.

Згідно з однією з нещодавніх гіпотез, носіями вірусу 2019 nCoV, ймовірно, були змії, перш ніж він передався людям. Однак цей факт не підтверджений остаточно.
Редактор: Юрій Коверзнєв
29-01-2020, 14:40
Коментарів 0 Переглядів 1 673

Графіки погодинних відключень діятимуть протягом всієї доби.

Зараз цю рекомендацію Міносвіти обговорюють з керівниками шкіл
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Скільки на ринку коштують картопля, кабачки, огірки та помідори


Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.