RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Сьогодні у Китаї починають святкувати Новий рік: цікаві факти про свято

Сьогодні у Китаї починають святкувати Новий рік: цікаві факти про свято


Згідно з легендою, історія китайського Нового року, якій уже понад три тисячоліття, розпочалася з боротьби проти міфічного чудовиська, прозваного Нянь (рік). Він виглядав як бик, мав голову лева і жив у морських глибинах.

У ніч перед Новим роком Нянь вибирався на землю і шкодив людям, викрадав їхні багатства. Та він боявся червоного кольору і вогню. Отож, щоби захистити себе від грізного чудовиська, китайці розвішують червоні ліхтарі перед входом до будинку, запускають феєрверки.



Підготовку до святкування розпочинають за тиждень до новорічної ночі. Наводять порядок в оселі, щоби очистити своє життя від невдач і звільнити місце для щастя. Також приносять пожертви предкам, бо вірять, що їхні духи захищають і можуть зробити успішними.

У Китаї існує цікавий звичай – на Новий рік незаміжні жінки прив’язують папірці з номерами своїх телефонів до цитрусових фруктів і відправляють їх вниз по річці. Чоловіки виловлюють ці "кораблики кохання" і, якщо захочуть, можуть зателефонувати незнайомці.

Обов’язковою є вечеря в колі сім’ї, тож кожен намагається повернутися в батьківський будинок. Передноворічну ніч китайці називають "ніччю зустрічі після розлуки". Для них – це найважливіша подія року. Вся родина збирається за святковим столом із різноманітними стравами. На півночі Китаю на Новий рік заведено їсти пельмені (цзяоцзи), а на півдні – няньгао (скибочки, приготовані з клейкого рису).

Проводяться масові гуляння. Китайці переодягаються в драконів, влаштовують свої знамениті виступи в громіздких костюмах і на ходилицях. Після новорічної ночі заведено ходити в гості до родичів. Подружні пари повинні відвідати батьків дружини у другий день Нового року. В наступні дні заведено відвідувати родичів, приносити подарунки та червоні конверти, щоби висловити турботу, любов і добрі побажання. Ситні застілля переходять із одного будинку в інший.
Неодмінним атрибутом святкування є салюти та феєрверки. Китайці вірять, що чим голосніше вони вибухатимуть, тим краще і вдаліше підуть справи в Новому році і тим щедрішим буде врожай.

Цікавинки

*Китайський Новий рік відзначається як державне свято в країнах, де проживає велика кількість китайців, призначають сім вихідних днів. Але святкування може тривати навіть 15 днів, тому дехто бере додатковий тиждень відпустки, щоби вдосталь відпочити.

*Згідно з традицією, кожен рік має свого покровителя. У 2020 році ним буде Білий Металевий Щур.

*Вважається, що святкування китайського Нового року – найкращий час для примирення, необхідно забути всі образи і щиро побажати одне одному миру і щастя.

*Господарям і гостям прийнято дарувати по два мандарини, які символізують достаток і процвітання.

*Головна новорічна страва у Китаї – пельмені, які подаються в бульйоні. Їх ліплять усі члени родини, це символізує єднання. Обов’язковими є страви зі свинини. Найчастіше це смажене м’ясо із соусом та овочами, копчені ковбаски.

*Улюбленими є частування з птиці. Курка символізує боротьбу добра зі злом, виконання загаданих бажань. Лапки дають дорослим членам родини, крильця – дітям. Гусак і качка, запечені під червоним соусом, символізують бурхливе процвітання.

*Риба на новорічному столі – символ достатку. Вона подається у найрізноманітнішому вигляді: смажена, варена, приготована на пару, ціла чи скибочками, а також окремо риб’яча голова на блюді.

*Новорічна локшина символізує довге і щасливе життя. Причому її не прийнято ламати або відкушувати, щоб не вкоротити собі віку, а тільки всмоктувати цілою.

*Рис і шпинат на почесному місці – це знак родючості і багатства.

*Страви з бобових символізують добро і допомагають відігнати від оселі злих духів. Селеру обов’язково подають в сім’ях, де є учні та студенти, тому що вона символізує старанність і працьовитість. Смажені корені лотоса сприяють збільшенню сімейного достатку, а також появі потомства. Цитрусові, зокрема апельсини та мандарини, символізують успіх і процвітання.

*Пиріг із солодкого рису няньгао символізує успіх і просування вгору по кар’єрних сходах – усе вище і вище з кожним роком.

*На Новий рік китайці п’ють солодке вино і горілку бай дзіу.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
25-01-2020, 10:15
Коментарів 0 Переглядів 2 080


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.