RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ракету, якою збили український лайнер, зафіксувала космічна  система, як і в 2014 при збитті літака MH-17 - ЗМІ


Тема ракетного удару по рейсу авіакомпанії МАУ Тегеран-Київ стала центром уваги світових ЗМІ, повідомляє NV.

The New York Times (США)

Запуск ракети [яка збила лайнер МАУ] виявила американська військова інфрачервона система космічного базування [SBIRS], яка покладається на дані супутників з декількох орбіт для того, щоб простежити запуск і траєкторію польоту балістичних ракет. Хоча американські датчики ППО призначені головним чином для захисту від ракетних запусків з великих відстаней, вони часто можуть виявити пуски систем ППО, зокрема розроблені для залучення на малих висотах, пояснили NYT джерела в офіційних колах.



У середу, 9 січня, американські чиновники об'єднали інформацію з супутників з даними розвідки про перехоплені дзвінки, щоб встановити, як був збитий літак.

Інфрачервона система також допомогла виявила зенітну ракету, випущену підтримуваними Росією бойовиками-сепаратистами на сході України в 2014 році, яка збила рейс MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines. Всі 298 осіб на борту загинули.

Росія вперше продала Ірану систему протиповітряної оборони — яку НАТО називає SA-15, а Росія ідентифікує як Тор — у 2005 році, що викликало протест США. Іранські військові могли розгорнути цю систему ППО, призначену для роботи на середніх і малих висотах (для перехоплення як літаків, так і керованих снарядів), щоб захистити аеропорт — у тому випадку, якби чиновники Ірану вирішили, що армія США має намір контратакувати після іранського ракетного удару [по базах США в Іраку вночі 8 січня, коли зазнав аварії український лайнер МАУ].

Подібним зенітно-ракетним комплексом керують три-чотири людини, відстежуючи літаки поблизу з допомогою радара. Однак визначення мирного цивільного літака вимагає навичок, і можливі помилки, особливо в напружених ситуаціях. […]

Нові відомості розвідки спровокували звинувачення в тому, що вбивство генерала Сулеймані американськими військовими "запустило" ланцюг подій, які призвели до того, що Іран випадково збив літак.

"Це відповідальність іранців, — сказав сенатор Джек Рід з Род-Айленда, найбільш високопоставлений представник демократів у сенатському Комітеті з питань збройних сил. — Але контекстом була ситуація, у якій вони готувалися до можливого нападу з боку Сполучених Штатів. Два або три тижні тому катастрофи могло б і не бути".


The Washington Post (США)


Дані порталу Flightradar24, що відстежував рейс, показали, що український авіалайнер вилетів з міжнародного аеропорту Тегерана Імама Хомейні в північно-західному напрямку, перш ніж він пропав зі зв’язку біля передмістя Паранд.

Майкл Еллеман, директор Програми нерозповсюдження та ядерної політики Міжнародного інституту стратегічних досліджень [Велика Британія], заявив, що більша частина території в 12 милях на північний захід від аеропорту Тегерана відома тим, що там розташовано багато іранських ракетних об'єктів, які могли перебувати під захистом зенітних систем. Уряд Ірану, можливо, підозрював, що ракетні об'єкти можуть стати цілями удару з боку Сполучених Штатів.



Зенітно-ракетний комплекс Тор має відношення ще до часів Холодної війни і може збивати літаки, гелікоптери, безпілотники або ракети. Росія експортувала систему в ряд країн, включаючи в Іран у 2005 році. Вона призначена для ураження цілей в діапазоні від ближнього до середнього. […]

Відповідальність за ППО традиційно несе командування ВПС Ірану, пояснює Саїд Голкар, професор політології в Університеті Теннессі в Чаттануга, який вивчав іранські сили безпеки протягом 20 років.

Накази щодо мобілізації ППО країни віддає центральний командний центр, куди входять батареї ППО, контрольовані двома військовими силами Ірану: регулярними збройними силами та Корпусом вартових ісламської революції (КВІР). У цій системі КВІР також контролює свої власні системи ППО і може діяти без дозволу, сказав Голкар.

"Чи можливо, щоб КВІР діяв сам? — ставить питання Голкар. — Якби ви запитали мене, чи можливо, що хтось помилково збив літак, я б відповів так — через загальний неформальний характер системи [збройних сил Ірану]", — сказав Голкар. […]

Україна вже знайома із ризиками, які зенітна зброя може мати для цивільної авіації під час конфлікту.

У липні 2014 року рейс MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий ракетою, випущеною російським ракетним комплексом Бук з території бойовиків на сході України. Внаслідок атаки на Boeing-777, який летів через зону конфлікту з Амстердама в Куала-Лумпур, загинули всі 298 осіб на борту.
11-01-2020, 08:52
Коментарів 0 Переглядів 7 345

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.