RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Які свята і пам'ятні дати українці святкуватимуть протягом січня 2020 року

Маланка, Йордана, День Соборності і день обіймів: календар свят у січні 2020 року

11 січня, субота
Всесвітній день "дякую"


Це – найввічливіший день у році. Вперше вислів "дякую" зафіксовано у словнику-розмовнику, виданому в Парижі 1586 року. Всесвітній день "дякую" засновано за ініціативи ЮНЕСКО і ООН. У Всесвітній день "дякую" проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних.



Найбільш поширена версія походження українського слова "дякую" – це запозичення від німецького "danke" через польську мову. Що ж до походження слова "спасибі", то воно виникло внаслідок злиття двох слов’янських слів "спаси, Боже". Сталося це десь у XVI столітті.

13 січня, понеділок
Преподобної Меланії, Щедрий Вечір


"Маланкa" – своєрідний маскарад, що не має нічого спільного з християнськими віруваннями, хоча й носить ім’я преподобної Меланії – римлянки, яка померла саме цього дня, 439 року.

Це народне дійство, покликане виконувати магічно-заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай і здоров’я. Щоб людям не нашкодили лихі сили, їх треба було налякати. Для цього одяга¬ли чудернацький одяг, пере¬вертали кожухи, розмальовували обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, З плином часу традиція втратила свій первісний зміст і значення й зараз має лише розважальний характер.

14 січня, вівторок
Василія Великого, Обрізання Господнє, Старий Новий рік


Маланка, Йордана, День Соборності і день обіймів: календар свят у січні 2020 року

Цього дня українці святкують кілька свят. Перше – свято на честь Василія Великого, архиєпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії. Церковні джерела характеризують його як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Також Василія Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям.

За церковними календарем 14-го січня також відзначають свято Обрізання Господнього. Саме тоді, згідно з церковними джерелами, за єврейським звичаєм відбувся обряд обрізання Ісуса Христа, після якого дитині й дали ім'я, провіщене ще архангелом Гавриїлом в день передання благої вісті Діві Марії, – Ісус.
І нарешті, 14 січня – також перший день нового року за старим стилем. Переддень Нового року своєю обрядовістю нагадував переддень Різдва та в народі називався Щедрим Вечором, що пов'язано зі звичаєм готувати багатий святковий стіл, який обов'язково прикрашали скоромні страви.

17 січня, п’ятниця
Всесвітній день дітей-винахідників


Його датою обрано день народження Бенджаміна Франкліна – одного із батьків-засновників США, чий портрет красується на 100-доларовій купюрі. З дитинства він славився винахідливістю. Так у 12 років він винайшов ласти. Йому ж належить один із патентів на крісло-гойдалку та економну піч для будинку. Історія знає безліч прикладів, коли діти винаходили речі, якими ми користуємося. Так 18-річний Френк Епперсон започаткував випуск "фруктового льоду". 16-ти річний Джон Ніссен у 1930 році винайшов батут. 15-ти річний Луї Брайль придумав шрифт для незрячих, який названо на його честь.

18 січня, субота
Надвечір’я Богоявлення, другий Святвечір


У народі другий Святвечір називають "голодною кутею". Традиція Хрещенського Святвечора дуже нагадує Різдвяний: так само православні дотримуються посту, вживаючи їжу з олією лише після завершення ранкової служби Божої. Так само, як і перед Різдвом, готують і споживають кутю – варену пшеницю з маком, медом та горіхами, яка є головною складовою пісного столу.

З голодною кутею пов’язані цікаві обряди "закликання морозу", адже здавна вважали, що морози на Водохреща є найміцнішими.

19 січня, неділя
Хрещення Господнє


Маланка, Йордана, День Соборності і день обіймів: календар свят у січні 2020 року

Третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Однак ці свята слід розрізняти.

Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Коли вийшов на берег – з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята – Богоявлення.

Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець – в голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба.

21 січня, вівторок
Міжнародний день обіймів


Це незвичайне свято відзначається переважно в молодіжному та студентському середовищі. Дивна ініціатива виникла в 70-х роках минулого століття в середовищі західної молоді – без будь якого натяку на інтим. Відомо, що вона була викликана віяннями і тенденціями тих років. Це був протест на постійно зростаючу політичну і соціальну напругу і своєрідна відповідь на неї, яку підтримали і поширили по світу.

Цього дня можна дружньо обіймати навіть незнайомців. Вперше офіційно свято було відзначено 21 січня 1986 року в місті Каро (Мічиган), США.

20 січня, понеділок
Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана


Іоан народився в сім’ї священника Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці й уже не сподівалися мати дітей. Предтеча – значить "попередник". Святий Іоан (Іван), за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з’явлення Ісуса Христа. За відважне проповідування Іванові відрубали голову. Частина його святих мощей похована у Севастії.

У народі кажуть: "Іван Предтеча бере свята на плечі", оскільки завершується цикл Різдвяних свят, розпочинався весільний період.

22 січня, середа
День Соборності України


Маланка, Йордана, День Соборності і день обіймів: календар свят у січні 2020 року

Цього січневого дня 1919 року дві українські держави, що виникли під час революції – Українська Народна Республіка та Західно-Українська Народна Республіка, в Києві на Софійській площі проголосили об’єднання в Соборну Українську державу – "Акт злуки". Та документ так і залишився політичною декларацією. Адже більшовики захопили Київ, Чехословаччина – Закарпаття, Румунія – Північну Буковину, а Польща – Східну Галичину.

Через 71 рік, 22 січня 1990 року, мільйони українців живим ланцюгом від Києва до Львова підтвердили, що ідея єдності України завжди жила і згодом втілилася в державну незалежність.

22 січня, середа
Проголошення незалежності УНР


Цього дня 1918 року Українська Центральна Рада прийняла Четвертий універсал, який проголошував незалежність тодішньої Української держави.

Четвертий універсал – державно-політичний акт, грамота-прокламація. Загалом Українською Центральною Радою було видано чотири універсали, які визначали етапи формування Української держави – від автономії до повної самостійності. Четвертий універсал декларував незалежність України. УНР проголошувалася "самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу".

25 січня, субота
Тетянин день


За переказами, язичники піддавали юну римську християнку Тетяну страшним тортурам, але на ранок її рани гоїлися. Язичники били дівчину залізними палицями, кинули на арену до голодного лева, який не розірвав її, а покірно лизав ноги, намагалися спалити, але на тілі Тетяни не залишалося ніяких слідів тортур.

Після цього було ухвалено рішення вбити її з допомогою усікновення мечем. День смерті мучениці 25 січня (12 січня за старим стилем) став Тетяниним днем. Мощі (десниця) святої Тетяни перебувають у Свято-Успенському Псково-Печерському монастирі. Свята Тетяна – покровителька студентів і заступниця всіх жінок, які носять її ім’я. Вона допомагає у навчанні. У святої Тетяни просять ясного розуму і доброї пам'яті.

27 січня, понеділок
Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту


Маланка, Йордана, День Соборності і день обіймів: календар свят у січні 2020 року

Пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі і світ дізнався про жахливі злочини нацизму. За час існування концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей.

Жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

"Голокост буде завжди служити застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм", – йдеться в резолюції ГА ООН.

28 січня, вівторок
День відкриття Антарктиди


28 січня 1820 року учасники російської експедиції відкрили Антарктиду - шостий і останній відкритий на Землі материк. Її площа становить понад 13 мільйонів кв. км. Клімат Антарктиди і її поверхня нагадують умови на Марсі. Тут знаходяться точки найсильнішого і найбільш тривалого вітрів, найпотужнішої сонячної радіації. Найнижча в світі температура, яка була тут зафіксована - 91,2 нижче нуля за Цельсієм. Влітку – мінус 30-50 градусів.

Крім пінгвінів, в Антарктиді немає інших наземних диких тварин. Континент є міжнародною заповідною зоною. Зараз в Антарктиді позмінно проживає біля 4 тисяч людей.

29 січня, середа
День пам’яті Героїв Крут


29 січня 1918 року на залізничній станції біля села Крути на Чернігівщині, за 130 км від Києва, невеликий загін Української Народної Республіки (близько 600 осіб, серед них 300 – Добровольчий студентський курінь) і значно переважаючі їх загони більшовиків (близько 5000) зійшлися у бою. Нерівний бій тривав п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 студентів. Ціною свого життя вони зупинили наступ ворога на столицю два дні. У березні 1918 року, за рішенням Центральної Ради, полеглих студентів урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати в Україні з 2007 року.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
11-01-2020, 09:17
Коментарів 0 Переглядів 2 352

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.