RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Метеоритні дощі, зірки, що падають, та видимість планет: яким буде космічне небо у 2020 році


Упродовж всього 2020 року із Землі можна буде милуватися іншими планетами Сонячної системи. Навесні на небі вечірньою зіркою засяє Венера, Марс можна буде спостерігати на початку року вранці, а Юпітер і Сатурн вийдуть на небосхил літньої ночі.

Про це пише Deutsche Welle.



2020 рік багатий на різні видовищні астрономічні події. Крім того, він буде високосним, на радість певній групі іменинників.

Видимість планет

Упродовж року з Землі можна буде милуватися іншими планетами Сонячної системи.

Так, навесні на небі вечірньою зіркою засяє Венера. Найяскравішу після Сонця і Місяця зірку на земному небосхилі можна буде побачити в ясну погоду навіть вдень. В кінці квітня Венера досягне своєї максимальної краси і піде з вечірньої сцени наприкінці травня, але вже наприкінці червня засяє з новою силою на ранковому небі. Піку своєї нової яскравості Венера досягне 10 липня і до кінця року залишатиметься ранкової зіркою.

Марс можна буде спостерігати на початку року вранці, а з червня - у другу половину ночі. Особливо помітною Червона планета буде восени: 14 жовтня Марс досягне протистояння з Сонцем у сузір'ї Риб і всю ніч буде виглядати на небосхилі. Вже в перший тиждень жовтня Марс максимально зблизиться із Землею - розділяти нас будуть усього 62 мільйони кілометрів. Четверту від Сонця планету важко буде розгледіти в сузір'ї Риб, за своєю яскравістю Марс перевершить навіть Юпітер і буде сяяти у вечірньому небі до кінця року.

Юпітер і Сатурн вийдуть на небосхил навесні. Спочатку спостерігати їх можна буде вранці, а до липня перебування двох гігантів на небі розтягнеться вже на всю ніч. У сузір'ї Стрільця вони влаштують перегони: протягом року швидший Юпітер наздожене свого окольцованного сусіда. 21 грудня планети настільки зблизяться один з одним, що створять враження однієї зірки. Зустріч Юпітера і Сатурна називається великим з'єднанням. Оскільки Юпітер здійснює оберт навколо Сонця за дванадцять років, а Сатурн за тридцять, видимі з Землі "обійми" двох гігантів відбуваються раз на двадцять років.

Невловимий Меркурій буде видно лише кілька днів у році. Найменша планета Сонячної системи досягає лише невеликих кутових відстаней від Сонця і зазвичай знаходиться на денному небі. На початку лютого і в кінці травня є шанс побачити Меркурій на небі ввечері, а наприкінці липня і в середині листопада - на світанку.

Провідні зірки і метеоритні дощі

Провідними зірками взимку 2020 року стануть небесний мисливець Оріон і найяскравіша зірка земного небосхилу, вражаючий біло-блакитний Сиріус із сузір'я Великого Пса. Майже в зеніті буде мерехтіти жовтувата Капелла в сузір'ї Візничого. Доповнять красу зимового нічного неба Альдебаран в сузір'ї Тельця і зоряні скупчення Гіади і Плеяди.

Навесні на небосхилі засяє сузір'я Лева, Діви і Волопаса. Головні та найяскравіші зірки цих сузір'їв - Регулус, Спіка і Арктур - утворюють весняний трикутник, що вказуэ дорогу. Літній трикутник складуть голубувата Вега, Денеб та Альтаїр - головні зірки сузір'їв Ліри, Лебедя і Орла. А восени на нічному небі засяє Пегас, у правому верхньому куті якого починається сузір'я Андромеди з його однойменною галактичною Туманністю, що сприймається з Землі як невелика каламутна хмарка.

Любителям загадувати бажання при вигляді падаючої зірки слід запастися вільним часом у серпні та листопаді 2020 року. До ста падаючих зірок на годину можна нарахувати, спостерігаючи за метеорним потоком, який щорічно з'являється з боку сузір'я Персея. Цього разу Персеїди виявлять найбільшу активність між 9 і 13 серпня. У середині листопада очікується пік метеорного потоку Леоніди.

Календарні факти

На початку 2020 року Сонце буде перебувати в сузір'ї Стрільця. Вранці 5 січня Земля пройде зі швидкістю 30 кілометрів на секунду через свій перигелій, тобто максимально наблизиться до Сонця. В перигелії відстань від Землі до Сонця складає 147,09 мільйона кілометрів, що на 2,5 мільйона кілометра менше, ніж середня.

Астрономічні весна, літо, осінь і зима почнуться у 2020 році відповідно 20 березня, 20 червня, 22 вересня і 21 грудня. Літній час, незважаючи на дискусії про його скасування в Німеччині, збережеться і в 2020 році. Розпочнеться літній час 29 березня, а назад годинники будуть переведені 25 жовтня. Великдень у Німеччини у 2020 році випадає на 12 квітня, відповідно апогей карнавалу - з 20 по 26 лютого.

Згідно з григоріанським календарем 2020 рік є високосним з 366 днями: лютий налічує 29 замість 28 днів. За китайським календарем, що налічує вже 4717 років, це буде 37-й рік 79-го циклу, почнеться він 25 січня і буде Роком Пацюка. Ісламський 1442 рік почнеться на заході 19 серпня, тобто першим днем нового року буде 20 серпня. Аналогічно єврейський 5781 рік почнеться з переходом з 18 на 19 вересня.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
30-12-2019, 00:59
Коментарів 0 Переглядів 1 527

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.